Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Savjeti protiv komaraca

Savjeti protiv komaraca

Kome ovo nije poznato? Zujanje pored uha koje vas tjera u ludilo i garantuje neprospavane noći. Isto tako tokom ugodnih ljetnih večeri ili tokom roštiljanja u vrtu komarci mogu brzo pokvariti zabavu. Što stvarno pomaže protiv dosadnih štetočina?

Zaštita na koži

Ko ne želi tulum u vrtu provesti češanjem, on se najbolje zaštiti zaštitnim sredstvima direktno na koži. Prijatelji prirodnih sastojaka najbolje mogu upotrebljavaju kućne pripravke, poput eteričnih ulja (npr. limunovo ulje).

Oprez: Eterična ulja nikada ne nanositi na kožu bez prorjeđivanja. Još jedan nedostatak: Odbijajući miris za komarce jako brzo izgubi na snazi i zaštita brzo nestane.

Efektivniji su tu zaštitni sprejevi protiv insekata sa sastojcima poput DEET (N-dietil-meta-toluamid), Ikaridin ili EBAAP (Etil-acetylaminopropionat).

Savjet: Posebnu pozornost obratite na zglobove ruku i nogu. To su omiljena ubodna mjesta dosadnih komaraca.

Pravi izbor odjeće

Za vrijeme ugodnih ljetnih večeri trebali bi zbog zaštite od komaraca nositi majice s dugim rukavima, duge hlače i čarape. Budite na oprezu: Ako nosite tanku odjeću koja skroz prianja uz kožu, tu postoji mogućnost da vas ipak ubodu preko odjeće. Možete zato svoju odjeću impregnirati sa zaštitnim sprejom protiv komaraca. Možete se isto tako odlučiti za bijelu odjeću. Komarci više vole tamnije površine nego svjetlije.

Zaštita za miran san

U zatvorenim prostorima imate više mogućnosti kako da se zaštitite od komaraca: Jedna od tih su električni repelenti. Oni raspršuju razne sastojke po sobi s insekticidnim učinkom. Tu pomažu i različiti sprejevi protiv insekata jer djeluju odlično i brzo.

Kako bi spriječili ulazak dosadnih štetočina u vaše prostorije, postavite zaštitne mreže na vratima i prozorima. Za udoban i miran san možete i preko kreveta staviti zaštitnu mrežu protiv komaraca.

Kako bi preko noći tjerali komarce tu su pogodna eterična ulja lavande, limuna, eukaliptusa ili kajeputa. Jednostavno nanesite par kapi na posteljinu ili odjeću ili razrijeđeno s uljem za tijelo nanesite na kožu.

Što nakon uboda komarca

Ako vas ipak ugrizu, jednu stvar ne bi trebali raditi: češati se. Time se ubodi mogu razviti u otvorene rane koje mogu uzrokovati bakterijske infekcije. Isto tako to neće zaustaviti svrbež. Rashladni gelovi i losioni ublažavaju svrbež i naticanje. Isto tako kućna sredstva poput polovice luka, kriške limuna ili kocka leda mogu imati ublažavajući učinak.

Za one neodoljive komarcima

 „Imaš slatku krv pa te zato stalno grizu“, utješne su riječi koje nam je često znala baka uputiti. No o čemu se tačno radi da se na večernjoj zabavi pojedinci ne mogu prestati češati dok drugi ne dobiju ni jedan ubod? Dobivanje statusa omiljene mete komaraca ovisi o više faktora: Izmjena tvari u tijelu, tjelesna temperatura i osobni sastav bakterija na koži su glavni faktori privlačenja za komarce. Zato su sportaši, zbog znojenja i visoke tjelesne temperature, češće mete komaraca nego pojedinci koji svježi izađu iz tuša. Prema jednom japanskom istraživanju komarcima su posebno privlačni pojedincima s krvnom grupom 0.

Izvor: dm

About Ekran

Check Also

Ima li simbolike: iste večeri kada je BiH dobila zeleno svjetlo za (pre)govore o pridruživanju EU, njena nogometna reprezentacija je na svom terenu savladana od Ukraine!

Euforija zbog otvaranja vrata BiH za (pre)govore koju je širila “trojka” bila je na svom …