Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Mitovi o sunčanju – istina ili laž?

Mitovi o sunčanju – istina ili laž?

Da li smo sigurni od sunca dok smo u hladu? Da li već preplanula koža može dobiti opekotine od sunca? Da li krema doista povećava zaštitu nakon ponovnog nanošenja? Mitovi o sunčanju na testu istine.

Mit: Pocrvenjela kože sljedećeg dana postaje preplanula

„Moje će se crvenilo ionako pretvoriti u preplanuli ten“, uobičajena je izjava ljeti. Ali, je li to zaista istina? Crvenilo je znak ozbiljnog oštećenja kože. Kako biste se zaštitili od daljnjih oštećenja kože, potrebno je stvoriti određenu pigmentacijsku zaštitu. Ona će se pojaviti kada crvenilo nestane i oštećena koža se oljušti, ali crvena koža neće postati preplanula.

Mit: Zaštita od sunca je u hladu suvišna

Volite se opustiti u hladovini stabala ili ispod suncobrana? I tada je potrebno nanijeti zaštitnu kremu. Jer oblaci i većina suncobrana ne blokiraju UV zračenje 100 posto. Pogotovo na plaži, jer pijesak i voda posebno snažno reflektiraju sunčevu svjetlost.

Mit: U automobilu ste zaštićeni od sunčevih zraka

Budite oprezni s dužim putovanjima u autu – prozorsko staklo filtrira samo UV-B zrake. Budući da je UV-A zračenje također štetno, kremu trebamo nanijeti i za vrijeme boravka u automobilu.

Mit: Solarij priprema kožu za sunce

Lijepo preplanuli ten već početkom ljeta? Najlakše je postići u solariju. Nažalost, izlaganje umjetnim ultravioletnim zrakama također je štetno za kožu i ne nudi zaštitu od opekotina od sunca pa je za kožu ugodnije da posegnemo za sredstvima za samotamnjenje.

Mit: Ponovna primjena kreme za sunčanje produžava razdoblje zaštite

Zaštita od sunca se ne produžava, već se samo održava. Tip kože i faktor zaštite od sunca odlučuju koliko dugo možete ostati na suncu bez opasnosti. Ovdje možete saznati kako pravilno izračunati faktor zaštite od sunca.

Mit: Zaštita od sunca smanjuje proizvodnju vitamina D

Vitamin D ne dobijamo samo iz hrane. Tijelo najveći dio proizvodi samo, ali za to mu je potrebno sunce. Tokom sunčanog dana dovoljno je samo desetak minuta izlaganja kože lica i ruku da pokrijemo dnevnu potrebu za vitaminom D. Čak i uz visoki faktor zaštite od sunca, učinak zraka je i dalje dovoljno intenzivan, posebno ljeti.

Mit: Uz visoki faktor zaštite od sunca, koža ne postaje smeđa

Što je viši faktor zaštite od sunca, koža je bolje i duže zaštićena od opekotina. Čak i uz visoki faktor zaštite, koža postaje smeđa, jednostavno morate biti strpljivi. Savjet: S kremama za sunčanje s efektom ubrzanog tamnjenja ubrzat ćete proces.

Izvor: dm

About Ekran

Check Also

Ima li simbolike: iste večeri kada je BiH dobila zeleno svjetlo za (pre)govore o pridruživanju EU, njena nogometna reprezentacija je na svom terenu savladana od Ukraine!

Euforija zbog otvaranja vrata BiH za (pre)govore koju je širila “trojka” bila je na svom …