Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / SOS savjeti kod opeklina od sunca

SOS savjeti kod opeklina od sunca

Samo jedno popodne ste malo duže uživali u sunčevim zrakama i već se dogodilo: koža je crvena i bolna. Opekline od sunca nisu samo opasne za zdravlje nego su i jako bolne i neugodne. S ovim savjetima protiv opeklina bol će brzo popustiti:

Najbolje odmah pod hladan tuš – to će ublažiti bol. Isto tako hladne obloge ili jogurt iz frižidera čine prava čuda. Ako su opekline na koži tolike da su se već mjehurići pojavili, ne bi trebalo nikako stavljati mliječne proizvode na kožu. Bakterije mogu ući na taj način kroz otvorenu ranu i prouzročiti puno veću štetu. Također i kockice leda ili hladne komprese treba izbjegavati, zbog velike temperaturne razlike.

Kada izgorite od sunca potrebno je piti jako puno vode. Na taj način sprečavate pojavu sunčanice ili glavobolje. Uz to dodatna tekućina hladi tijelo iznutra i potpomaže procesu regeneracije kože te potiče cirkulaciju.

Nema ništa gore nego s već crvenom i izgorenom kožom ponovno ići na otvoreno sunce. Izbjegavajte koliko god je moguće sunčeve zrake sve dok se vaša koža ne oporavi. Preferirajte zbog toga mjesta u hladu!

Crvena područja trebali bi s laganom, širokom odjećom od prirodnih materijala prekriti. Uska odjeća može stvoriti trenje na koži i na taj način biti bolna. Crveno čelo, nos ili obrazi? Onda si uzmite veliki šešir i na taj način zaštitite lice.

Posebni After-Sun proizvodi daju koži dodatnu količinu hidratacije, smiruju i umanjuju svrbež, bolove i nelagodu. Među najučinkovitijim sastojcima u tim proizvodima ubrajaju se Aloe Vera i pantenol. Savjet: Držite After-Sun kremu u frižideru.

Ali: Bolje spriječiti nego liječiti! Svaka opeklina od sunca šteti vašoj koži dugoročno. Zbog toga posebnu pozornost obratite na zaštitni UV-faktor.

Izvor: dm

About Ekran

Check Also

izbori-bih-glasanje-izborni-zakon

Danas šutimo o izborima!

Dan je predizborne šutnje – danas šutimo o izborima! Nije li smiješno?!

Powered by keepvid themefull earn money