Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Ugo Vlaisavljević akter zaključaka HNS o razbijanju BiH, za svoje djelovanje dobija podršku Rektorata i UO UNSA!

Ugo Vlaisavljević akter zaključaka HNS o razbijanju BiH, za svoje djelovanje dobija podršku Rektorata i UO UNSA!

Hrvatski narodni sabor, koji je inačica Čovićevog udruženog političkog pothvata nacionalističkih hrvatskih stranaka, pored političkih djelatnika okuplja i grupu sveučilišnih profesora koji podržavaju segregacijske političke ideje Čovića i njegovih pomagača. Među ovim sveučilišnim profesorima, kako saznaje portal Ekran.ba, nalazi se i Ugo Vlaisavljević koji sa suprugom Sanjom aktivno radi na promoviranju ideja aparthejda u BiH.
Ništa to ne bi bilo čudno, Vlaisavljevići imaju pravo da zastupaju ideje koje razvija njihov politički gospodar, da za takve aktivnosti nemaju podršku na UNSA! Prema saznanjima portala Ekran.ba, u krugu Rektorata i UO UNSA, na svaki način se nastoji Ugi Vlaisavljeviću obezbijediti produženje radnog odnosa, uprkos tome što je protiv toga bilo skoro cijelo NNV Filozofskog fakulteta. Kadrovi SBB ukotvljeni u UO i Rektorat, sada žele stvoriti situaciju u kojoj profesori koji nisu željeli angažman Vlaisavljevića, nisu bili u pravu i nisu imali pravo da ovom Čovićevom zvučniku i poznatom siledžiji u akademskim krugovima, odbiju produženje radnog odnosa, koje nije obaveza poslodavca. Prema saznanjima portala Ekran.ba, na svaki način se traži mogućnost poništenja odluke NNV Filozofskog fakulteta i nametanje odluke UO, odnosno SBB kadrova koje u ovom tijelu Univerziteta zastupa Muhamed Ramadanović.
Od izvora iz UO UNSA, portal Ekran.ba saznaje da se sprema scenario u kojem će UO naložiti rektoru Rifatu Škrijelju da svojom odlukom, suprotno NNV i skoro svim profesorima Fakulteta, Vlaisavljeviću produži radni odnos.  Nema sumnje da bi ovo bio klasični dokaz nasilja politike nad akademizmom i nova potvrda da je UNSA svoju propast na međunarodnim rang-listama zaslužio isključivo uticaju politike koji je omogućen preko Rektorata. Navodno, glavni nalogodavac podrške Vlaisavljeviću je Fahrudin Radončić, a u svemu sudjeluju i kadrovi “visočkog lobija“ stacionirani u Rektoratu. Portal Ekran.ba raspolaže informacijama o tome da je i angažman Benjamine Karić na Pravnom fakultetu bio zahtijevan iz Rektorata UNSA, te da je srljanje ove institucije u područje obrazovnog bespuća i potpune nerelevantnosti, u posljednje vrijeme značajno potaknuto upravo iz vrha Univerziteta.
Ovakve informacije, svakako, zahtijevaju značajnije provjere, ali činjenica da je UNSA danas na najnižem mjestu na rang-listi svjetskih univerziteta, sama za sebe sve govori! Po svemu sudeći, potonuće UNSA ima veze sa povlaštenim statusom kakav Vlaisavljević ima na Univerzitetu, odnosno sa odlučujućim uticajem  beogradskih i zagrebačkih centara moći koji imaju na ovu instituciju! Kuda plovi ovaj brod, bit će jasno veoma brzo, kada UO UNSA odluči da li je divljanje Uge Vlaisavljevića za njih važnije od mišljenja NNV FF!
Istraživački tim
Ekran.ba

About Ekran

Check Also

Ima li simbolike: iste večeri kada je BiH dobila zeleno svjetlo za (pre)govore o pridruživanju EU, njena nogometna reprezentacija je na svom terenu savladana od Ukraine!

Euforija zbog otvaranja vrata BiH za (pre)govore koju je širila “trojka” bila je na svom …