Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Kad kralj korupcije govori u javnosti to izgleda ovako …

Kad kralj korupcije govori u javnosti to izgleda ovako …

Edhem Bičakčić, nekadašnji direktor EP BiH i premijer Vlade FBiH, iza kojeg su ostale brojne afere, ozbiljne sumnje u činjenje kriminalnih djela i pozamašna svota novčanih sredstava koja sigurno nije zarađena plaćom premijera i direktora, ovih dana je našao za shodno da se oglašava u javnosti povodom izvijesnih problema sa energentima. Dijeli Edo savjete kao da građani BiH već nisu dovoljno platili njegovu “pamet“, od koje je nastala privatna firma. Ukratko rečeno, Bičakčić agituje za hitno okretanje i ulaganje u obnovljive izvore.
Zanimljivo je, kada se čita ono što Bičakčić “savjetuje“, vidjeti čime se to bavi njegova privatna firma, osnovana novcem koji je stekao obnašajući funkcije. “Bičakčić d.o.o. je porodična firma za projektovanje, inženjering i konsalting, osnovana 2003. godine. Nakon mnogo godina provedenih u Elektroprivredi BiH, od prvog položaja u sektoru za istraživanje i razvoj pa sve do položaja generalnog direktora, te nekoliko godina provedenih u drugim firmama u polju energetike, iskoristio sam stečeno znanje i iskustvo i osnovao vlastitu privatnu firmu. Deset godina prije toga bio sam aktivan na političkoj sceni BiH, gdje sam proveo četiri godine na poziciji premijera Federacije BiH. Od svog osnivanja, frima Bičakčić d.o.o. je orijentisana prema sektoru obnovljivih izvora energije (male hidroelektrane, vjetroelektrane i fotovoltaičke elektrane) te danas na tom polju pokrivamo 60% projekata malih hidroelektrana, 80% projekata vjetroelektrana i 20% projekata fotovoltaičkih elektrana. Također imamo reference na polju malih hidroelektrana u Albaniji, Republici Kosovo, Crnoj Gori i Turskoj, te sarađujemo sa vodećim evropskim kompanijama u nekoliko različitih projekata.“ Ovo je lična karta Bičakčićeve firme izložena na web službenoj stranici.
Istovremeno, govoreći o tome šta treba činiti kako bi se umanjila predstojeća energetska kriza, Bičakčić agituje: “Za ovo je potrebno napraviti operativne planove kojih zasad nema. Nažalost, u našoj vladi izostaje i aktivnost da iskoristimo postojeće resurse. Više od stotinu novih solarnih elektrana su mjesecima, a neke i godinama, čekale na priključenje i početak rada u mreži“. Sve je rekao, samo još nije i javno oglasio da treba budžetski novac, kao što je naučio da radi, dati njegovoj privatnoj firmi i obezbijediti njemu da nastavi svoj udobni život zasnovan na ublehama, a prema mnogima i korupciji i nepotizmu.

About Ekran

Check Also

Priglupo interpretiranje Čovića kao naivca i lakomislenog moćnika!

Nakon otvorenih kritika O'Briana i ambasade USA u Sarajevu, u javnosti su se pojavile priglupe …