Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Aloe vera: čudotvorna biljka za njegu kože i kose

Aloe vera: čudotvorna biljka za njegu kože i kose

Možete proći pokraj biljke aloe vere, a da je ne primijetite. Debeli, mesnati, bodljikavi listovi i blijedožuti cvjetovi zaista ne izgledaju upečatljivo. No, kao što je to često slučaj s aloe verom, prava je ljepota skrivena. U njenom listu se krije gel sa svestranim učinkom za njegu kože, kose i tijela. Čak su i stari Egipćani koristili aloe veru za zacjeljivanje ozljeda kože, rana i opeklina – za njih je to bila “biljka besmrtnosti”, na koju se čak i Kleopatra oslanjala u svojim beauty tretmanima.

Listovi aloe vere sadrže gorki sok ispod svoje kore, a postoji čak oko 250 vrsta aloe vere. Potječe najvjerojatnije s područja Arapskog poluotoka, a danas raste uglavnom u vrućim i suhim dijelovima cijelog svijeta, na kojima uspješno uspijeva, poput kaktusa, zbog ogromnog kapaciteta za sakupljanje i zadržavanje vode. U našim geografskim širinama, aloe vera je posebno popularna kao sobna biljka.

Moderna znanost dešifrirala je tajnu koja stoji iza djelovanja aloe vere, a neki je nazivaju i pustinjskim ljiljanom. Njen gel sadrži preko 160 hranjivih tvari kao što su kalcij, cink, selen, željezo i mangan. Sadrži u izobilju aminokiseline, masne kiseline, enzime (analgetskih i protuupalnih) i vitamina A, C, E (važni su za obnavljanje stanica kože) te vitamina B1, B2, B3, B6 i B12. Aloe vera može imati antibakterijsko, antivirusno i protugljivično djelovanje, tj. protiv gljivičnih infekcija kože. Glavni aktivni sastojak aloe vere je molekula šećera acemanan, koja jača ćelijsku membranu i čini je otpornom na bakterije i viruse.

Aloe vera koristi se u velikom broju proizvoda – od sokova, tableta i kapsula pa sve do krema, losiona i gelova za njegu lica, kose i kože.

Aloe vera u njezi lica – izvor mladosti za kožu

Naša koža obožava proizvode od aloe vere. Kreme za njegu kože, koje sadrže aloe veru, pripremaju se od bezbojne pulpe lišća aloe vere koja sadrži gel. Pravo čudo mogu učiniti kreme od aloe vere, posebno kod primjene kod suhe ili umorne beživotne kožu. Gel koji sadrže osigurava neophodnu hidrataciju, ima povoljan učinak na regeneraciju ćelija i pozitivno utječe na proizvodnju kolagena. Proizvodi s aloe verom osvježavaju kožu i čine je mekom i podatnom. Nakon duže upotrebe koža izgleda mlađe i svježije. Za suhi tip kože posebno će koristiti hidratantna svojstva aloe vere. Bila riječ samo o koži lica ili koži cijelog tijela, hidratantna njega prirodnom kozmetikom, koja sadrži aloe veru, djeluje protiv suhoće, brine o koži i pomaže joj da pohrani hidratacijske zalihe.

Aloe vera kao anti-age strategija? Koža lica koja se redovito njeguje, uvijek je opskrbljena s dovoljno hidratacije i zaštićena od sunčeve svjetlosti. Naravno, aloe vera ne može zaustaviti prirodni proces starenja i stvaranje bora, ali može puno učiniti da izgledate svježe i njegovano u svim desetljećima života. Brojne hranjive tvari i enzimi sadržani u aloe veri svakako pomažu. Oni se suprotstavljaju takozvanim slobodnim radikalima i na taj način mogu pomoći u zaštiti ćelija. Uprkos svemu, morate se naviknuti na pokoju boru: s tim pokazateljem životnog iskustva na svome licu možete se mirno suočiti!

Proizvodi od aloe vere nisu senzacija samo za njegu lica. Ako se gel koristi u kremama ili losionima za njegu tijela, on se prilično brzo i trajno upija u kožu. Naprimjer, ima pozitivan učinak na protok krvi u vezivnom tkivu, a također se kaže da ima učinak regeneracije odnosno obnavljanja ćelija i povećanja elastičnosti kože, što je važno, naprimjer, za prevenciju celulita ili jednostavno čvršći i glađi izgled kože na nogama, stražnjici i bokovima.

Umirujući i rashlađujući proizvodi od aloe vere za njegu opeklina od sunca

Sva svojstva aloe vere čine je idealnom za prvu pomoć u slučaju opeklina. Nakon malo pretjeranog sunčanja, proizvodi za njegu poslije sunčanja na bazi aloe vere u trenu rashlade i umire kožu. Opskrbljuju suncem oštećenu kožu s puno hidratacije, djeluju protuupalno i obnavljaju ćelije kože. Gel ili losion za njegu kože poslije sunčanja mogu se koristiti i kao maska ​​za lice u slučaju opeklina ili crvenila lica izazvanog toplinom. Jednostavno nanesite tanki sloj i ostavite da djeluje desetak minuta.

Aloe vera – čudotvorna biljka za tjeme i kosu

Imate li suhu, slamnatu kosu? Jeste li već puno puta pokušali ukrotiti svoju neposlušnu kosu? Isprobajte aloe veru! Njega sokom aloe vere daje kosi hidrataciju i zahvaljujući visokom sadržaju vitamina E čini je ponovno podatnom i sjajnom. Uz to, aloe vera pozitivno djeluje na tjeme, sprječava pojavu peruti i potiče rast kose. Jednostavno trebate samo umasirati dvije do tri žlice soka aloe vere u kosu i tjeme nakon pranja i pustiti da upije desetak minuta. Ne zaboravite temeljito isprati!

Vaša kosa dobiva dodatnu dozu njege ako dodate nekoliko kapi ulja jojobe u gel aloe vere. Jednostavno pomiješajte s mikserom kako biste stvorili homogenu smjesu i nanesite na kosu. To je također idealno za kovrčavu kosu sa suhim vrhovima, ali i suho tjeme ima koristi od toga. Samo nanesite i umasirajte u kosu, bez ispiranja.

Još jedan savjet: napravite vlastiti proizvod za njegu od aloe vere u obliku gela za trepavice i obrve. Jednostavno pomiješajte gel s nekoliko kapi ricinusovog ulja i nanesite na trepavice i obrve čistom četkicom (možete iskoristiti opranu i čistu četkicu stare iskorištene maskare). Ostavite da djeluje preko noći. Ova njega posebno će vam koristiti ako svakodnevno šminkate trepavice i uklanjate šminku!

Prirodno lijepo: dodatni beauty savjeti za njegu aloe verom

Možda na prozorskoj klupici imate i biljku aloe vere? Slobodno odrežite jedan list i uklonite bodljikavi rub s obje strane. Ne brinite, biljka neće biti oštećena i lišće će i dalje rasti nakon što taj dio uklonite. Kada ste to napravili, uzmite nož i pažljivo sastružite gel aloe vere. Zatim ga pomiješajte s Vašim omiljenim uljem za tijelo i dobit ćete čudotvorno njegujuće ulje s dodatkom aloe vere koji će imati lični touch!

Pripremite vlastitu masku za lice s aloe verom i učinkom pilinga! Dobro pomiješajte gel aloe vere, ulje jojobe, malo kurkume u prahu (protiv nečiste kože) i brašno od slanutka za efekt pilinga. Kada smjesa postane ujednačena, nanesite je na kožu lica, ostavite da djeluje nekoliko minuta, a zatim ga pažljivo uklonite krpom za čišćenje lica. Ne ispirite vodom, već pustite da njegujući sastojci aloe vere ostanu na koži.

U svom čistom obliku, aloe vera gel pogodan je i kao hidratantni gel za brijanje. Sve što trebate je nanijeti ga na kožu i možete odmah započeti s brijanjem! Vrlo je učinkovit u sprječavanju pojave crvenila ili prištića od brijanja. Za svjež i odmoran izgled, čisti gel aloe vere možete nanijeti i na pamučne blazinice koje ćete nekoliko minuta ostaviti na kapcima očiju!

Naš savjet: Otkrijte brojne proizvode s aloe verom u dm-u. Zasigurno ćete pronaći pravi za Vas među brojnim proizvodima za njegu lica, proizvodima protiv prištića, proizvodima za njegu opeklina od sunca ili proizvodima za njegu kose i vlasišta!

Izvor: dm

About Ekran

Check Also

Ima li simbolike: iste večeri kada je BiH dobila zeleno svjetlo za (pre)govore o pridruživanju EU, njena nogometna reprezentacija je na svom terenu savladana od Ukraine!

Euforija zbog otvaranja vrata BiH za (pre)govore koju je širila “trojka” bila je na svom …