Home / VIJESTI / SVIJET / Google odlučio stati na kraj lažnim vijestima

Google odlučio stati na kraj lažnim vijestima

Živimo u vremenu lažnih vijesti, a tu spadaju one prave lažne vijesti, ali i one koje neki nazivaju lažnima samo zato što se u njima objavljuju suhe činjenice. I zato dok god prodavanje ovakvih vijesti donosi novac i politički utjecaj ovaj problem neće nestati.

U ovu priču sad se odlučio upetljati i Google i to iz dobrih pobuda. On je, u saradnji sa stranicama koje se bave provjerom podataka, u ovakve vijesti odlučo ubacivati link koji vodi na stranice na kojima se nalaze provjerene činjenice.

To nije nova stvar, ali ovakav program je bio ograničenog opsega i dosega, dostupan tek u Sjedinjenim Državama i Ujedinjenom Kraljevstvu.

Ipak Google je odlučio proširiti ovaj alat na način da će provjera podataka biti dostupna u rezultatima pretraživanja u Googleovoj tražilici. U agregatoru vijesti News, oni članci koji su prošli provjeru dobit će oznaku fact check.

To u praksi znači da, ukoliko tražite podatke u Google pretraživaču, odsad ćete redovno dobijati informacije sa stranica poput Snopes ili PolitiFact. Vijesti s tih stranica pojavljivat će se na vrhu pretrage, piše Tech Crunch.

 

(Izvor:N1)

About Ekran

Check Also

preuzmi

Sarajevski režimski mediji napadaju samo Dodika za ono što radi i sarajevska vlast

O mediijskom prostoru u BiH zaista je besmisleno govoriti. Radi se o istinskoj septičkoj jami …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Powered by keepvid themefull earn money