Home / VIJESTI / REGION / Prvenstvo Hrvatske u dugom pušenju lule održano u Vranjic-Splitu

Prvenstvo Hrvatske u dugom pušenju lule održano u Vranjic-Splitu

Takmičenje u pušenju lule viteška je disciplina u duhu ferplay-a, sa svrhom druženja i zabave. Ova takmičenja u svijetu se održavaju već preko 140 godina, a u Hrvatskoj od 8.12.1984.

U organizaciji Saveza klubova pušača lula Hrvatske iz Zagreba, u Splitu je održano 05. 11.2017. godine – 24. otvoreno prvenstvo Hrvatske u dugom pušenju lule za dame i gospodu, po međunarodnim pravilima.

Prema međunarodnim pravilima, pobjedu u muškoj konkurenciji odnio je prof. dr. Armin Škrbo iz Sarajeva,  koji je lulu pušio cijeli sat, 12 minuta i 9 sekundi. Ovo mu je treća pobjeda, jer je već 1. 10. 2011. u Zagrebu osvajao prvenstvo Hrvatske na 18-om otvorenom prvenstvu. Uvaženi prof. Škrbo se može pohvaliti da je prvak susjedne države Hrvatske u tri takmičenja. Drugo mjesto je zauzeo Zagrebčanin Gavez Kreš.
Uz moto uvaženog hrvatskog rekordera Martina Dragalića: cigarete su otrov, a lula užitak, potrebno je veliko umijeće, koncentracija i poštivanje internacionalnih pravila. Prema pravilima, smije se koristiti jedino vlastita lula s ravnim “kamišom”, a svaki natjecatelj dobiva samo 3 grama duhana, dvije šibice i drveni nabijač. Natjecanje počinje punjenjem lule u strogo određenom vremenu od najviše pet minuta. Potom slijedi paljenje duhana koje smije trajati najviše jednu minutu. Natjecatelj se pritom koristi jednom šibicom, a jedino ako mu se tijekom paljenja ugasi ili slomi, smije uzeti i drugu. Ako ne uspije upaliti ni drugom šibicom za njega je natjecanje završeno. Natjecanje strogo nadziru dva suca, (sudci natjecanja su bili: Milan Karamarković iz Zagreba i Neven Tomaš iz Splita.) a tijekom pušenja može se samo sjediti i ne smije se puno micati, dok na stolu ispred pušača smije biti samo drveni nabijač kojim održava lulu “na životu”.Natjecati se, inače, mogu samo osobe starije od 18 godina.

Čestitamo uvaženom prof. dr. Arminu Škrbi na osvojenom prvom mjestu i novom prvaku Hrvatske u dugom pušenju lule za dame i gospodu, po treći put.

kv

Untitled

Untitled

kjvigf

 

About Ekran

Check Also

Ima li simbolike: iste večeri kada je BiH dobila zeleno svjetlo za (pre)govore o pridruživanju EU, njena nogometna reprezentacija je na svom terenu savladana od Ukraine!

Euforija zbog otvaranja vrata BiH za (pre)govore koju je širila “trojka” bila je na svom …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *