Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Otvoreno pismo prof. dr. Sebiji Izetbegović

Otvoreno pismo prof. dr. Sebiji Izetbegović

Otvoreno pismo prof. dr. Sebiji Izetbegović

Poštovana,

Ako mislite da je iko od pacijenata u Vašoj bolnici iz RAHATLUKA, onda ću Vam pokloniti kutiju rahatlokuma da uz kahvu sa svojim suradnicima uživate u očajnoj situaciji u organizaciji rada bolnice.

Naime, kao svaki pacijent, pokušao sam bez „veza“ da obavim dermatološki pregled (sjetite se acije – melanom) i tek tada sam vidi šta sve normalan (ako je iko više normalan) pacijent mora da prođe, koju torturu i neorganizaciju u Vašoj bolnici.

Prvo sam (a što je normalno) od svog liječnika obiteljske medicine, uzeo uputnicu (procedura od sat vremena) i došao u Vašu bolnicu na odjel dermatologije. Poranio prije 8h i stao u red na šalteru za prijem. Poslije sahatak vremena gledajući nemuštu sestru kako sa jednim prstom „nabada“ po tastaturi dolazim na red. Uzima se uputnica i šalje me se na BLAGAJNU. Uz moje pitanje zašto,odgovor je: tako treba a blagajna Vam se nalazi u DIP-u (uz napomenu da ne trebam ništa platiti). Rekoh ja sam stariji pacijent, napolju je 35 stepeni ali sestra ostaje neumoljiva. Odlazim u DIP a pred blagajnom red kao da se dijeli rahatlokum iz priče. Poslije sat vremena, tu mi udariše samo neki muhur i ponovo nazad. E sad čekam doktoricu, uredno sa brojem i dolazim na red poslije 2 sata. Doktorica je pogledala mladež i napisala dijagnozu i uputu plastičnom hirurgu na dalju proceduru (slika 1). Pa draga naša prof. dr. Izetbegović, zar niste mogli drugačije organizirati rad sa blagajnom i da kad se skupi papira neka od sestara odnese i završi taj administrativni dio a ne da bolesnici „čame čekajući“ po beskrajnim redovima. Nisu tu iz rahatluka, sjeti te se.

Eeeee, sad idemo dalje. Odem u ambulantu u DIP-u plastične hirurgije (2 kat), a tamo mi ljubazna sestra kaže: a gdje Vam je uputnica. Rekoh: pa dolazim iz vaše bolnice sa nalazom pa da mi odredite termin intervencije. Pored autističke sestre nemam prolaz već se uputim svom liječniku po novu uputnicu u drugi dio grada. Dan je već izgubljen ali ponosno i čvrsto držim uputnicu i ponovo u Bolnicu. Kraj radnog vremena i vele dođite ujutro.

Ujutro poranim prije 8h i čekam da me primi plastični hirurg i poslije 2 sata čekanja, jupiiii. Primi me ljubazna doktorica i bez pregleda kaže (ovo je vrhunac). Mi to ovdje ne radimo već morate u bivšu vojnu bolnicu (slika 2). Uz to dodaje, znate mi radimo samo ono što je akutnog MALIGNOG karaktera. Tu stadoh i priupitah: draga dr. to znači da kad radim rektoskopiju i kad vide polipe u rektumu, da ih neće skidati sve dok  ne alteriraju u malignu formu i rak debelog crijeva. I ona ostade bez teksta.

Odem poslije nekoliko dana u bivšu vojnu bolnicu i na svu sreću tamo zatekoh prave doktore i prave profesionalce (dr. Baraković i dr. Đogović). Od srca su se nasmijali jer kažu da je tako stalno ali me o svemu informisaše i radi nedostatka kadra zakazaše intervenciju za septembar.

Gospođo Sebija, ovo je horor od Vaše organizacije. Vi ste vjerovatno dobar doktor (kako čujem) ali kao organizator i vođa najveće zdravstvene ustanove razmislite o ostavci. Kao „običan“ pacijent, bez „veza i štela“ sam izgubio nekoliko radnih dana a sve samo radi jedne bradavice.

Uživajte u rahatlokumu.

Ime i prezime poznati redakciji.

Dodatak: Slike samo dijela „papirologije“ jer su svugdje ostavljali sebi primjerak.

1

2

3

4

5

About Ekran

Check Also

Gdje su završili milioni KM budžetskog novca dati za znanstveno-istraživački rad?!

Pad visokog obrazovanja u BiH traje od 2012. godine, tačno od vremena kada apsolutni gospodar …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *