Home / VIJESTI / San Francisco zabranio električne cigarete

San Francisco zabranio električne cigarete

San Francisco je postao prvi američki grad koji je zabranio prodaju električnih cigareta dok se ne razjasne njihovi efekti na zdravlje, javlja BBC.
Zvaničnici San Francisca su izglasali zabranu prodaje e-cigareta u prodavnicama, ali su zabranili i online prodavačima da dostavljaju ove uređaje na adrese kupaca. Upravo se u San Franciscu nalazi sjedište Juul Labsa, najpopularnije američke kompanije koja proizvodi e-cigarete. Kompanija je povodom zabrane saopćila da će ovaj potez natjerati kupce da se vrate običnim cigaretama, a prouzrokovat će i stvaranje “crnog tržišta”.

Gradonačelnica San Francisca London Breed ima 10 dana da potpiše zakon te je najavila da će to učiniti, a zakon će stupiti na snagu sedam mjeseci kasnije. Međutim, špekuliše se da će uvođenje zakona predstavljati pravni izazov.

Aktivisti koji se protive prodaji e-cigareta su rekli da kompanije za ciljnu grupu imaju mlade ljude kojima nude različite okuse. Iako je potrebno još naučnih istraživanja kako bi se ustanovili efekti na zdravlje, aktivisti tvrde da e-cigarete mogu navesti mlade da pređu na prave cigarete.

Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti su saopćili da je broj američkih tinejdžera koji konzumiraju nikotin povećan za 36 posto prošle godine, a to se povezuje s rastom upotrebe e-cigareta. Federalni zakon nalaže da osobe mlađe od 18 godina ne mogu kupiti duhanske proizvode, a u nekim državama je ta granica podignuta na 21 godinu.

About Ekran

Check Also

eu

Zatvorene granice EU za BiH su rezultat politike vladajućih oligarhija u našoj zemlji

Smiješne priče kako EU zatvara granice za BiH zato jer ne žele muslimane u Zapadnoj …

Powered by keepvid themefull earn money