Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Burne reakcije na sramnu dodjelu sredstava za znanost Ministarstva obrazovanja KS

Burne reakcije na sramnu dodjelu sredstava za znanost Ministarstva obrazovanja KS

Čak i oni koji su dobili sredstva po konkursu Ministarstva obrazovanja, nauke i mladih, reagiraju na kriminalni način dosjele ovih sredstava. Jasno je da su sredstva dobili oni koji to nisu trebali, kao što je, nakon svega, jasno da su sredstva dijeljena prema osobnim afinitetima članova famozne komisije. Informacije portala Ekran.ba govore da iza dodjele sredstava, kao glavni organizator, stoji Damir Marjanović, zastupnik NS u Skupštini KS.
Famozna komisija je kao kriteriji za dodjelu sredstava odredila indeksiranost u tri ili četiri baze podataka, prema kojima je trebalo utvrditi validnost prijedloga. Među profesorima na bh univerzitetima, onim profesorima koji imaju međunarodnu reputaciju, već odavno kruži stav: ako želiš napraviti kriminal, pozovi se na baze podataka. Tako je i u ovom slučaju.
Onim što su uradili u Ministarstvu, zapravo su potpuno derogitali društvene znanosti i potrebu za razvojem vlastite tradicije. Primjera radi, sve što je vezano za bosanski jezik i bosansku baštinu, prema kriterijima famozne komisije nije vrijedno i ne zaslužuje potporu. Istovremeno, kojekakvi projekti koji su vezani za primjenu znanja, ne za znanstvena otkrića i istraživanja, predstavljeni su kao epohalne stvari.
Da stvar bude gora, sudjelovanje na konferencijama iz oblasti prirodnih, tehničkih i medicinskih znanosti, kao i projekti iz ovih znanstvenih oblasti, dobili su sredstva, mada ti projekti i referati na konferencijama, ukoliko imaju stvarnu vrijednost, sredstva mogu osigurati i na tržištu. Naravno, pošto takvi projekti nemaju validnost u primjeni, koja bi osigurala podršku kompanija, pristupilo se otimačini budžetskog novca. Najbolji primjer za to je Muharem Avdispahić, za kojeg je poznato da je lažiranjem referenci postao redovni prosor, koji dobija sredstva za nešto što nema nikakvog značaja ni za znanost, ni za Sarajevo, ni za BiH. Avdispahića spominjemo samo zato jer je čitaocima našeg portala poznat njegov slučaj.
Godinama se govori o pojedincima koji imaju hiljade citata kod drugih autora. Ti pojedinci uglavnom dolaze iz tehničkih i medicinskih znanosti. Niko, međutim, ne govori kako neko ko ima toliku citiranost nije dobio neko prestižno međunarodno priznanje za znanstveni rad! O tome nema govora jer bi bilo otkriveno da ta citiranost nema nikakve veze sa znanstvenom validnošću, da je vrlo često vezana za praktične,a ne znanstvene razloge i da je, još češće, vezana za ahbabsko-falsifikatorske izvore, koji funkcioniraju po principu “ja citiram tebe, ti citiraš mene”. Uostalom, u jednom kd tekstova portala Ekran.ba to je pokazano na primjeru supruge Muharema Avdispahića, etičarke Jasminke Babić Avdispahić.
Ministarstvo obrazovanja KS je svojim konkursom jasno pokazalo da je protiv razvoja društvenih i humanističkih znanosti. Da li iza toga stoje i neki politički razlozi, teško je u ovom momentu tvrditi. Portal Ekran.ba će se u svojim istraživačkim tekstovima pokušati u narednom periodu osvrnuti na moguće političke konotacije uskraćivanja sredstava za društvene i humanističke nauke. Dakle, upravo za one oblasti koje su našem društvu u ovom momentu prijeko potrebne.
Budući da, prema svemu sudeći, iza ovog skandala kriminaliziranja konkursa Ministarstva stoji Damir Marjanović, političke konotacije su više nego moguće. Uostalom, naš portal je svojevremeno dokazao da sam Marjanović skoro da nema autorskog rada i da se sve njegove reference svode na, praktično, forenzička istraživanja. Drugim riječima, da nisu istraživačkog, nego primjenjivačkog karaktera.
Valjda je to projekcija znanosti u BiH koju Marjanović i njegovi nalogodavci imaju: odsustvo kritičkog djelovanja i istraživanja, u korist primjene i ovisnosti od onih koji istražuju. Kakve sve pogubne posljedice ovakvo upravljanje sredstvima ima po društvo, posebno imajući u vidu da se društvene i humanističke znanosti praktično isključuju, trebalo bi da razmisli Vlada KS, a posebno Naša stranka iz čijih redova dolazi po razvoj znanosti i znanja pogubni Damir Marjanović.

About Ekran

Check Also

Ima li simbolike: iste večeri kada je BiH dobila zeleno svjetlo za (pre)govore o pridruživanju EU, njena nogometna reprezentacija je na svom terenu savladana od Ukraine!

Euforija zbog otvaranja vrata BiH za (pre)govore koju je širila “trojka” bila je na svom …