Home / VIJESTI / Zagađenje zraka je povezano s promjenama u mozgu?

Zagađenje zraka je povezano s promjenama u mozgu?

Zagađenje zraka i polutanti koji se nalaze u njemu mogu potaknuti promjene u mozgu koje nalikuju Alzheimeru, ali mogu ujedno i smanjiti sposobnost pamćenja kod starijih osoba.
Prethodna istraživanja su pokazala da izloženost zagađenom zraku sitnim česticama povećava rizik od nastanka Alzheimerove bolesti i drugih vrsta demencije, ali još uvijek nije jasan mehanizam kako ova vrsta zagađenja utječe na mozak i pamćenje.

“Ovo je prva studija koja je u statističkom modelu zaista pokazala da je zagađenje zraka povezano s promjenama u mozgu ljudi i da su te promjene povezane s padom performansi u pamćenju. Mi se nadamo da će boljim razumijevanjem temeljnih promjena mozga uzrokovanih polutantima istraživači biti u mogućnosti razviti interventne mjere”, rekao je istraživač Andrew Petkus.

U studiju je bilo uključeno gotovo 1.000 žena, u dobi od 73 do 87 godina, kojima je pet godina praćena moždana aktivnost. Istraživači su također uzeli u obzir informacije o tome gdje su žene živjele i podatke o okolišu tih lokacija kako bi procijenili izloženost žena štetnim česticama.

Rezultati su pokazali da su žene koje su bile izložene višem nivou sitnih čestica imale i veće promjene u moždanoj strukturi i opadanje kognitivnih funkcija od onih koje su bile manje izložene.

Valja podsjetiti da je Alzheimerova bolest šesti vodeći uzrok smrtnosti u SAD-a, a za ovo stanje trenutno ne postoji efikasan lijek.

Zagađenje zraka sitnim česticama, koje se lako unose u respiratorni sistem, a dopiru i nakupljaju se u mozgu, povezano je s astmom, srčanim bolestima, plućnim bolestima i preranom smrću. Te sitne čestice zraka potiču iz industrijske proizvodnje, šumskih požara ili vozila, piše Health24.

About Ekran

Check Also

bernardic

Debakl SDP u Hrvatskoj!

SDP je na izborima u Hrvatskoj doživio debakl! Očekuju se ostavke Davora Bernardića i njegovih …

Powered by keepvid themefull earn money