Home / VIJESTI / Zagađenje zraka je povezano s promjenama u mozgu?

Zagađenje zraka je povezano s promjenama u mozgu?

Zagađenje zraka i polutanti koji se nalaze u njemu mogu potaknuti promjene u mozgu koje nalikuju Alzheimeru, ali mogu ujedno i smanjiti sposobnost pamćenja kod starijih osoba.
Prethodna istraživanja su pokazala da izloženost zagađenom zraku sitnim česticama povećava rizik od nastanka Alzheimerove bolesti i drugih vrsta demencije, ali još uvijek nije jasan mehanizam kako ova vrsta zagađenja utječe na mozak i pamćenje.

“Ovo je prva studija koja je u statističkom modelu zaista pokazala da je zagađenje zraka povezano s promjenama u mozgu ljudi i da su te promjene povezane s padom performansi u pamćenju. Mi se nadamo da će boljim razumijevanjem temeljnih promjena mozga uzrokovanih polutantima istraživači biti u mogućnosti razviti interventne mjere”, rekao je istraživač Andrew Petkus.

U studiju je bilo uključeno gotovo 1.000 žena, u dobi od 73 do 87 godina, kojima je pet godina praćena moždana aktivnost. Istraživači su također uzeli u obzir informacije o tome gdje su žene živjele i podatke o okolišu tih lokacija kako bi procijenili izloženost žena štetnim česticama.

Rezultati su pokazali da su žene koje su bile izložene višem nivou sitnih čestica imale i veće promjene u moždanoj strukturi i opadanje kognitivnih funkcija od onih koje su bile manje izložene.

Valja podsjetiti da je Alzheimerova bolest šesti vodeći uzrok smrtnosti u SAD-a, a za ovo stanje trenutno ne postoji efikasan lijek.

Zagađenje zraka sitnim česticama, koje se lako unose u respiratorni sistem, a dopiru i nakupljaju se u mozgu, povezano je s astmom, srčanim bolestima, plućnim bolestima i preranom smrću. Te sitne čestice zraka potiču iz industrijske proizvodnje, šumskih požara ili vozila, piše Health24.

About Ekran

Check Also

images

Šta hoće vlasnici sarajevskih hotela?

Svakim danom kroz medije se probija gromoglasna kuknjava i prijetnje otpuštanjem radnika koje upućuju vlasnici …

Powered by keepvid themefull earn money