Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Srbija je apsolutni šampion u vakcinisanju!

Srbija je apsolutni šampion u vakcinisanju!

U Evropi, poslije Velike Britanije, niko nije vakcinisao toliko kao Srbija – zahvaljujući pomoći Pekinga i Moskve, piše Frankfurter Allgemeine Zeitung. Dodaje i da kritičari optužuju Evropsku uniju za neuspjeh na Balkanu. Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) podsjeća da je Evropa bila zaprepašćena kada je u martu prošle godine predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poljubio kinesku zastavu na beogradskom aerodromu nakon isporuke zaštitnih maski i druge robe koja je u to vrijeme bila deficitarna. “Reakcija je bila slična i kada su se ubrzo nakon toga svuda u centru Beograda pojavili ogromni plakati na kojima se pored slogana ‘Hvala, brate Si’ vidio portret kineskog predsjednika. Ovih dana, međutim, mogu se čuti čak i mnogi tvrdoglavi protivnici srpskog predsjednika da su se njegovi napori da uspostavi dobre odnose s Pekingom isplatili. Jer na evropskom kontinentu nijedna država ne vakciniše svoje stanovništvo brže od Srbije“ – zaključuje FAZ.

Srbija je daleko ispred Njemačke, Francuske i svih ostalih zemalja EU. Samo je Velika Britanija brža, piše FAZ postavljajući pitanje “kako je to moguće?”. Moguće je jer Srbija nije bila isključiva u svom pristupu. Aleksandru Vučiću se mora priznati da je nastojao zaštiti građane i da je, koliko je mogao, uspio u tome.

Pored toga, za razliku od BiH, u Srbiji je politika radila svoj posao, a struka i znanost svoj! Uprkos brojnim kritikama opozicije, Vučić i njegova ekipa su postigli rezultat, za razliku od naše zemlje, u Srbiji diletanti poput Damira Marjanovića nisu bili fokus javnosti, nego saopćenja kompetentnih ljudi iz medicinskih instituta. Ono što je postignuto jesu odnosi u kojim se zemlje EU čude uspjehu Srbije.

Prema planovima vlasti u Srbiji, do ljeta bi građani ove države trebali steći kolektivni imunitet. Oni, kako kaže Vučić, već razmišljaju o jeseni, kada očekuju sasvim normalno stanje u cijeloj državi. Za razliku od BiH, građani Srbije su danas u prilici da biraju vakcinisanje između čak tri proizvođača. Sa druge strane, za razliku od Srbije, građani BiH imaju Ankicu Gudeljević, čudo neviđeno za koje još uvijek nije utvrđeno da li u njemu ima više nesposobnosti, ili više bezobrazluka! Dakle, ako je Srbija čudo po uspješnom vakcinisanju, i BiH je čudo po ministrici Gudeljević, koja jedinu sposobnost iskazala u tome da izabere savjetnicu goru od sebe.

Vlasti u Srbiji su pokazale sposobnost da se bore sa pandemijom. Vučić i njegovi suradnici nisu čekali na humanitarnu pomoć, nego su se angažirali u nabavci vakcina i zaštiti građana. U tom smislu danas mogu poslužiti kao uzor ne samo zemljama okruženja, nego i nekim zemljama EU.

About Ekran

Check Also

vlada ks 1

“Trojka“ svakim danom gubi povjerenje građana

Brojne afere Fortine Vlade KS, od kojih je najveća tek otvorena sa objavljivanjem Prednacrta Zakona …

Powered by keepvid themefull earn money