Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Novi skandal na UNSA? Da li Avdispahić novcem fondova kupuje studentske glasove u trci za rektora?

Novi skandal na UNSA? Da li Avdispahić novcem fondova kupuje studentske glasove u trci za rektora?

Od našeg izvora iz Rektorata UNSA dobili smo nevjerovatnu informaciju. Radi se o tome da Muharem Avdispahić, nelegalni rektor UNSA, novcem iz fonda akademik Edhem Ćamo, kupuje studentske glasove u Senatu UNSA. Ova informacija otvara veliki broj pitanja i baca sumnju na regularnost izbora novog rektora.

Podsjetimo se. Fond Edhem Ćamo ustanovio je rektor Faruk Čaklovica. Sredstva iz Fonda su namijenjena za nagrađivanje najboljih studentskih istraživačkih radova. Naravno, prije Avdispahićevog zaposjedanja Rektorata UNSA, ova su sredstva dijeljena putem konkursa i za njih su mogli konkurisati svi studenti UNSA.

Nakon zauzimanja pozicije u Rektoratu, Muharem Avdispahić je sredstva iz studentskih fondova trošio u razne svrhe. Mi smo u jednom našem istraživačkom tekstu otkrili da je novac Fonda Suada Dilberović, namijenjen studentima slabijeg imovnog stanja, prebacivan na račune sumnjivih udruženja, sa kojima je navodno povezan bračni par Vlaisavljević. Naše pisanje nikada nije demantovano, a mi smo dokazujući naše navode objavili i kopiju uplatnice kojom su u jednoj od transakcija sredstva prebačena na nevladino udruženje u Banjoj Luci.

Ovih dana je Muharem Avdispahić, bez konkursa i daleko od očiju javnosti, navodno podijelio novac iz Fonda akademik Edhem Ćamo. Prema našim informacijama, novac je podijeljen studentima koji će u senatu glasati prilikom biranja novog rektora UNSA. Naš izvor navodi da su sredstva data i drugim studentima, ali isključivo povezanim sa ekipom studentskih senatora!

Postavlja se pitanje: ko su uopće studentski predstavnici u Senatu UNSA i ko im je dao legitimitet da predstavljaju studente? Oni su birani na polutajnim izborima, strogo kontrolisanim u Studentskom parlamentu (SPUS), jednoj od studentskih organizacija na UNSA. Faktički studente predstavljaju neki predstavnici za koje studenti nisu ni imali priliku glasati. Prema našem izvoru, studentski predstavnici su u stvari Avdispahićevi puleni, koji poput braće Nurković, koji su privatizirali SPUS i iza kojih su ostale sumnjive i nikda istražene finansijske transakcije. Nedavni homofobni istup predsjednika SPUS samo dodatno potencira pitanje ko je dao ovim studentima pravo da odlučuju u Senatu o najvažnijim pitanjima za Univerzitet? Znači li to da je u Senatu UNSA i SPUS-u homofobija legitimno stajalište?

U svakom slučaju, skandal sa davanjem novca samoproglašenim predstavnicima studenata u Senatu UNSA, baca sjenu na konkurs za izbor novog rektora. Pojavile su se otvorene sumnje, koje nedvosmisleno upućuju na nelegalnost studentskih predstavnika u Senatu UNSA. Pored svega, oni svoju nelegalnost koriste za sticanje imovinske koristi. Kada bi Tužilaštvo KS radilo svoj posao, sasvim sigurno bi moralo istražiti ove sumnje. Ako ni zbog čega drugog, a ono zbog ogromne štete koja se ovim nanosi Univerzitetu kao javnoj instituciji.

O činjenici da se za konkurs priprema Muharem Avdispahić, koji nema uslove ni za izbor u profesorsko zvanje, nije potrebno ni govoriti. Ekran je pokazao da je Avdispahić postao profesor zahvaljujući lažnom izvještaju za izbor, odnosno podvali kojom je prikriveno da on nema objavljene radove potrebne za izbor u zvanje.

Kupovina glasova nelegalnih studentskih predstavnika, kojom Avdispahić želi zadržati univerzitetsku vlast, nastavljajući sa diktaturom i širenjem akademske nekulture, razlog je da se upoptrijebe svi mehanizmi zaštite zakonitosti izbora. Ukoliko se to ne desi, dosta toga upućuje da Vlada KS ne želi da se to desi, imaćemo izbore koji će biti sve samo ne fer i akademski korektni. Takvi izbori bi mogli konačno i uništiti UNSA.

 

About Ekran

Check Also

images

Šta hoće vlasnici sarajevskih hotela?

Svakim danom kroz medije se probija gromoglasna kuknjava i prijetnje otpuštanjem radnika koje upućuju vlasnici …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Powered by keepvid themefull earn money