Home / VIJESTI / Kada mišići gore i bole – što pomaže kod upala mišića

Kada mišići gore i bole – što pomaže kod upala mišića

Kada puni energije krećemo u proljeće, umorni mišići ne zaostaju puno. Nakon prvog dana sportskih aktivnosti polako se približi, idućeg jutra tu je u potpunosti, a dan nakon toga doseže svoj vrhunac – obavezna upala mišića koju je valjda već svako barem jednom osjetio na vlastitom tijelu. Poznati bolovi u mišićima najčešće nastupaju nakon neuobičajenih fizičkih opterećenja kao što su duge vožnje na skijama ili prva proljetna trkačka utrka sezone.

Kako izbjeći upalu mišića?

Pretjerivanje i pogrešne ambicije nisu korisni kada se želi spriječiti upala mišića. Sportska aktivnost trebala bi da bude intenzivna a da nije bolna. Smanjite brzinu i opterećenja povećavajte polako i postepeno: Posebno na početku trčanja, vožnje bicikla, pilatesa ili drugih treninga nakon duže pauze, kada su mišići još nenaviknuti na pokrete. Zato slobodno opušteno pristupite svemu – tako ćete generalno brže postati fit jer vam je potrebno manje pauza u treningu.

Što pomaže kod upale mišića? Naši savjeti i trikovi:

  1. Priuštite svom tijelu odmor od otprilike 48 sati da bi se odmorilo. To se posebice preporuča kod teške upale mišića. Mišićnim vlaknima potrebno je vremena da bi se sama oporavila.
  2. Prirodna kućanska sredstva mogu pomoći kod ublažavanja bolova i regeneracije mišića. Poznato dokazano sredstvo je alkohol za masažu koji se nekoliko puta dnevno nanosi na zahvaćena mjesta i potiče cirkulaciju. Ulje gospine trave ili tinktura gorske moravke pomažu kod opuštanja mišića, a sve aktualne proizvode protiv upale mišića pronađite i u našim prodavnicama.
  3. Napravite si vruću kupku! Toplinom će se postići bolja prokrvljenost kože i mišića koji će se malo opustiti. Posebne kupke za opuštanje mišića, primjerice s borovim iglicama, ružmarinom ili eukaliptusom, dodatno mogu pojačati učinak.
  4. Treniranje s upalom mišića? To ovisi o intenzitetu. Ništa ne govori protiv laganih aktivnosti kao što su plivanje, hodanje ili gimnastika. Međutim, treningom izliječiti upalu mišića nije najbolja ideja. I jakim masažama se odugovlači proces zacjeljenja, dok nježni i kružni pokreti s odgovarajućim uljem za masažu mogu biti doista dobri za vas. Jednostavno isprobajte.
  5. Hrana bogata bjelančevinama kao što su leća ili orašasti plodovi puna je bogatih sastojaka koji tijelu pomažu pri regeneraciji.(Izvor: dm)

About Ekran

Check Also

Ima li simbolike: iste večeri kada je BiH dobila zeleno svjetlo za (pre)govore o pridruživanju EU, njena nogometna reprezentacija je na svom terenu savladana od Ukraine!

Euforija zbog otvaranja vrata BiH za (pre)govore koju je širila “trojka” bila je na svom …