Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / U očaju Damir Marjanović lažima podgrijava uništavanje UNSA

U očaju Damir Marjanović lažima podgrijava uništavanje UNSA

Nakon što nije uspio “izgurati” nova zakonska rješenja o visokom obrazovanju, kojim bi uništio društvenu i humanističku misao u BiH, Damir Marjanović je od svojih nalogodavaca iz Hrvatske dobio zadatak da za mandata postojeće Vlade KS po svaku cijenu pokuša aktualizirati svoj neuspjeli pokušaj. Prema našim izvorima, Marjanovićevi nalogodavci nisu zadovoljni njegovim subverzivnim radom u Sarajevu, jer uprkos velikoj medijskoj i političkoj podršci, ovaj komedijaš nije uspio u Sarajevu stvoriti mrežu ljudi sa kojim bi bilo moguće napraviti novu lažnu građansku stranku. Svi njegovi rezultati dobacili su samo do “kratke mreže” formirane u Našoj stranci, što je nedovoljno za novu političku situaciju koja se priprema od strane hrvatskih obavještajnih centara.
U takvim okolnostima Marjanović je počeo sa lobiranjima u krugovima Skupštine KS, kako bi stvorio uvjete za podgrijavanje njegovog političkog mrtvorođenčeta – Nacrta Zakona o VO KS! Naravno, medijsku podršku je dobio od paraobavještajne televizije N1, na kojoj je, u svom stilu, pored niza općepoznatih stvari o pandemiji, iznio i veoma opasne laži vezane za nova zakonska rješenja u VO.  Naime, Marjanović je, nakon konstatacije nesretne voditeljice da je veliki broj profesora UNSA bio protiv donošenja novih zakonskih rješenja, mrtav-hladan slagao da se radilo samo o tome da profesori bosanskog jezika žele da imaju mogućnost objavljivanja na maternjem jeziku.
Takva laž Damkira Marjanovića ne samo da je besramna, nego je i uvredljiva za građane Sarajeva. On očigledno misli da su Sarajlije toliko “kratke pameti” da se ne sjećaju da niko nije spominjao “objavljivanje na bosanskom jeziku”, nego nepostojanje domaćih časopisa u određenim citatnim bazama podataka, zbog toga jer nadležno ministarstvo nikada nije podržavalo razvoj znanstvene periodike (časopisa)! Tako Marjanović jednom krajnje bijednom lažju želi legitimirati svoj ponovni juriš na uništavanje društvene i humanističke misli u BiH! Pritom sakrivajući da ulaganja u časopise nisu bila moguća jer je on sa svojim ortacima redovito pustošio budžetske fondove za znanstveno-istraživački rad.
Podsjetimo, profesori Filozofskog fakulteta, koji su dobili podršku i drugih fakulteta UNSA, tražili su da se nova zakonska rješenja, ukoliko već moraju, uvedu tek nakon ulaganja ju postojeću znanstvenu infrastrukturu i indeksiranja postojećih časopisa u određenim bazama podataka. Radi se, praktično, o tehničkom postupku, koji, međutim, zahtijeva vrijeme i novac! Svjesni da ovakav udar na bh društvo mogu učiniti samo sa Fortinom vladom, Marjanovićevi nalogodavci iz ureda pokojnog Miroslava Tuđmana, od svog sarajevskog suradnika su tražili da po svaku cijenu odmah “progura” predložena zakonska rješenja! To je bio razlog žurbe u donošenju Nacrta Zakona o VO kao i nervoze koju su ispoljavali Damir Marjanović i njegova privatna paraministrica Melika Husić-Mehmedović, inače anegdotski prilog turbo-znanosti.
Nakon što nije uspio ispuniti zahtjeve svojih nalogodavaca iz Hrvatske i nakon što se ustanovilo da nije razvio dovoljno dugu i široku mrežu suradnika sa kojim bi mogao formirati novu lažnu ljevičarsku stranku, Marjanović je pretrpio ozbiljne kritike svojih nalogodavaca i sponzora. Stoga je krenuo u pokušaj oživljavanja svog mrtvorođenčeta. U tom cilju, paragenetičar i znanstveni klovn, razgovarao je sa nekoliko profesora Filozofskog fakulteta, pokušavajući otupiti oštricu akademskog otpora. Uspio je dobiti samo podršku onih koji su ga i ranije podržavali – Radončićevih lažnih intelektualaca u službi beogradske politike. Stoga se ponovo okrenuo medijskom atakovanju i lobiranju u političkim krugovima Kantona.
Sakriven iza fraza o multikulturalnosti, čestitanja dana ARBiH i glumljenja fancy momka, Damir Marjanović je po svom djelovanju nesumnjivo neprijatelj bh društva, subverzivni element koji za potrebe prema BiH neprijateljskih politika, kroz uništavanje obrazovanja nastoji uništiti stub države – društvenu i humanističku misao. Čak i ispodprosječno obrazovanim osobama je jasno da tehnički fakulteti i tehničko obrazovanje jesu osnova ekonomije, ali ne i društva! Štaviše, većina inženjera obrazovanih u BIH danas se nalazi u trećim zemljama. To i jeste cilj koncepcije obrazovanja koju zagovara Marjanović – obrazovanje bh građana za treće zemlje i slabljenje bh društva.
Kao malo ko u povijesti, građani Sarajeva su bili svjedoci važnosti društvene i humanističke misli za opstanak! U najtežem vremenu Sarajevo je opstalo upravo zahvaljujući znanju! Sarajevo se nije moglo odbraniti tehničkim znanjem (mada se još kako branilo i sa njim), jer tehnike naprosto nije bilo! Ono se odbranilo društvenim i humanističkim znanjem, svojom kulturom koja je bila jedinstvena ne samo za Evropu! Kao takvo je opstalo! Upravo zato subverzivni elementi bh društva, uz pomoć paraobavještajnih medija, na svaki način nastoje uništiti ono što je bila osnova opstanka u najtežim vremenima! Prema svemu što se vidi u tome je uloga Damira Marjanovića! Portal Ekran.ba će stoga nastaviti istraživati djelovanje (kao i enormno bogaćenje!) patragenetičara klovnovskog profila i analizirati namjere njegovih nalogodavaca usmjerene na uništavanje bh društva.
Istraživački tim
Ekran.ba

About Ekran

Check Also

Ima li simbolike: iste večeri kada je BiH dobila zeleno svjetlo za (pre)govore o pridruživanju EU, njena nogometna reprezentacija je na svom terenu savladana od Ukraine!

Euforija zbog otvaranja vrata BiH za (pre)govore koju je širila “trojka” bila je na svom …