Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Šta stoji iza Erdoganovog nuđenja posredovanja?

Šta stoji iza Erdoganovog nuđenja posredovanja?

Ponuda turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana da posreduje u pregovorima bošnjačkih, srpskih i hrvatskih političara, nije neočekivana i predstavlja kontinuitet njegove politike prema BiH! Sasvim je jasno da ta ponuda predstavlja izraz podrške Miloradu Dodiku, ali i u cjelini podrške ruskoj politici na Balkanu i u BiH. Pregovori i ustrojstvo BiH na etničkim principima, odnosno etničkoj podijeljenosti, nesumnjivo odgovara ruskim interesima na Balkanu. Zato i Erdoganovo prihvatanje i nuđenje moderiranja u pregovorima na etničkoj osnovi, nije ništa drugo do nastavak Erdoganove proruske politike u BiH.
Nema sumnje da je Erdogan jedan od najvećih državnika današnjice, trenutno jedan od najutjecajnijih ljudi na svijetu. On osobno nije neprijatelj BiH, ali je pitanje i koliko je prijatelj. Jednako nema sumnje da predsjednik Turske u međunarodnim odnosima svoju politiku vodi kroz približavanje Rusiji i davanje ustupaka ovoj državi, u što spada i toleriranje srpske politike u BiH.
Turska neusporedivo više investira u Srbiju nego u BiH. Erdogan prema BiH, preciznije prema Bošnjačkom narodu, verbalno izražava veliku ljubav, ali se ta ljubav do sada nije iskazala kroz konkretne poteze. Naprotiv, razvijajući odnose sa Srbijom, Erdogan niti u jednom trenutku nije postavio pitanje ratnih zločinaca koji uživaju slobodu u ovoj zemlji. Pritom on veoma dobro zna da su ti ratni zločinci zločine činili uglavnom prema Bošnjacima, za koje, kako pokazuje, ima dosta ljubavi.
Erdogan nije niti u jednom momentu svojih međunarodnih aktivnosti na Balkanu jasno osudio, a posebno nije ništa poduzeo u pogledu ekspanzionističke politike Srbije prema BiH. Umjesto takvog stava, Turska je u Srbiju plasirala kapital neusporedivo veći od “robnih razmjena“ i sličnih mazalica za oči koje se plasiraju u BiH, prevashodno građanima Bošnjačke nacionalnosti.
Zato i spremnost za moderiranje u pregovorima plemenskih poglavica, nije ništa drugo nego podržavanje etničkih podjela u našoj zemlji. Takav princip nesumnjivo odgovara jedino Rusiji i desničarima u EU. Za građane BiH on je poguban i vodi u sukobe, koji nikome ne trebaju izuzev onima koji profitiraju iz takvih strašnih prizora. Dolazak u BiH radi podrške oligarhiji Izetbegovića, takođe je bio ponižavajući za građane BiH i državu u cjelini. Erdogan je kao veliki državnik došao da podrži jednu kastu, jasno pokazujući da ga BiH kao država zanima samo onoliko koliko je pod vlašću ove kaste. Nuđenje/prihvatanje moderacije, koju je prema riječima Željka Komšića tražio Milorad Dodik, izraz je podrške Dodikovoj politici, odnosno politici Srbije i Rusije u BiH. Gledajući stvari u tom kontekstu, Erdogan nije prijatelj BiH, nego jedino i isključivo prijatelj Bakira Izetbegovića i njegove oligarhije. Za BiH, ali i za Tursku, nije dobro da stvari tako ostanu.
Analitički tim
Ekran.ba

About Ekran

Check Also

plenkovic-macron-milanovic-1068x601

Macronova javna trgovina utjecajem!

Posjeta francuskog predsjednika Emmanuela Macrona Hrvatskoj bila je tako očigledna manifestacija “trgovine utjecajem“, da je …

Powered by keepvid themefull earn money