Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / NS u kandžama HDZ!

NS u kandžama HDZ!

Nakon što je Edin Forto i formalno imenovan predsjednikom Naše stranke (NS), stvar sa uništavanjem ove političke organizacije je završena! NS je definitivno pala pod kontrolu HDZ kadrova, odnosno političkih i obavještajnih centara moći iz Zagreba. Pitanje je samo na koji način će se to desiti da NS i definitivno ne bude ono što je bila. Dva su moguća rješenja.
Prvo moguće rješenje je da se u NS vrate prohrvatski kadrovi koji su je napustili, u prvom redu Damir Marjanović, Amra Zulfikarpašić i drugi koji su otišli radi toga jer Predragu Kojoviću nisu uspijevali nametnuti prohrvatsku politiku. Njihov povratak bio bi reklamiran kao revitalizacija NS i ponovno snaženje stranke, što bi bilo praćeno jakom medijskom podrškom N1 i drugih proruskih medija. Tako bi se pokušali vratiti oni glasači koji su izgubljeni na proteklim izborima i koji su skloni apstinenciji na slijedećim!
Drugo moguće rješenje je potpuna devastacija stranke, njeno stavljanje u funkciju širenja depresije među građanima i formiranje potpuno nove, lažne građanske opcije. Ovoj varijanti su iz hrvatskih političkih i obavještajnih krugova već pristupili, ali je moguće da će od nje odustati budući da su dobili NS. Prema ovoj varijanti, otpadnici iz Kojovićeve NS bi se pojavili kao zvijezde nove političke opcije.
U obje varijante oni bi, kao i do sada lažno isticali građanstvo, a u stvarnosti bi jačali etničke podjele. Istovremeno, radili bi intenzivno na razgradnji bh društva i uništavanju društvene infrastrukture kroz destrukcije u obrazovanju i kulturi. U tome se do sada naročito isticao Damir Marjanović, ali je njegova pozicija oslabljena kada su u Zagrebu shvatili da za deset godina upravljanja obrazovanjem ovaj cirkuski znanstvenik nije uspio stvoriti širu mrežu suradnika, koja nije dovioljna čak ni za formiranje nove stranke.
Upravo radi toga jer bi nova stranka morala uključivati i one koji nisu dio hrvatske i ruske obavještajne mreže, moguće je da opcija ipak bude reanimacija NS! Sve će ubrzo biti jasno, jer je pitanje formiranja nove građanske opcije trebalo biti riješeno u septembru, najkasnije početkom oktobra. Tako su dešavanja u NS izazvala ozbiljna pitanja o daljem djelovanju prohrvatske mreže u BiH.
Moguća je, ali vrlo malo vjerovatna i opcija da se istovremeno ide na obje varijante. Ova opcija ima svoj nedostatak u tome što nema dovoljno kapaciteta da se izvedu dva projekta odjednom. Činjenica da nije uspjelo destruiranje visokog obrazovanja u KS, pokazala je da hrvatski utjecaji nisu tako veliki u društvenim strukturama, kao što su na društvenim mrežama, na kojim se jasno može vidjeti kako lažni “građanski” političari poput Marjanovića ili Zulfikarpašić otvoreno podržavaju najglasnije Čovićeve zvučnkike! Naravno, to nije i ne može biti slučajno, baš kao što i ostavka Predraga Kojovića, kojem je svojevremeno protukandidat za poziciju predsjednika NS bio upravo Damir Marjanović, nije slučajna! Za HDZ i hrvatske centre moći je od presudnog značaja da uzmu inicijativu u “građanskom političkom bloku”, čime bi definitivno ostvarili dominaciju na političkoj sceni. Komšićevo bijedno služenje “bošnjačkoj politici”, kojoj na kraju i sam pripada i čiji je postao punopravni član, samo ide na ruku prohrvatskim nastojanjima u interesu ostvarivanja ruskih interesa. Gubljenje kompasa u NS i konačni pad love stranke pod uticaj prohrvatske politike, otvorilo je opcije koje će, sasvim sigurno, biti upotrijebljene protiv državnosti BiH. Kako će se stvari odvijati, vidjet će se već do kraja ove godine. U svakom slučaju, predstoji vruća politička zima!
Analitički tim
Ekran.ba

About Ekran

Check Also

Ima li simbolike: iste večeri kada je BiH dobila zeleno svjetlo za (pre)govore o pridruživanju EU, njena nogometna reprezentacija je na svom terenu savladana od Ukraine!

Euforija zbog otvaranja vrata BiH za (pre)govore koju je širila “trojka” bila je na svom …