Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Ko želi ukinuti slobodu govora u Sarajevu?!

Ko želi ukinuti slobodu govora u Sarajevu?!

Odavno je već poznato da je u bh medijima postalo normalno postojanje “crnih lista”, odnosno spiskova sa imenima javnih ličnosti koje treba spriječiti da se pojavljuju u javnosti! Općepoznato je i to da paraobavještajna udruženja poput BH novinara, koja bi se trebala boriti za novinarske standarde, ne samo da toleriraju postojanje “crnih lista”, nego i podržavaju njihovo stvaranje, čak i aktivno sudjelujući u tome. Ovih dana je pomenuto opskurno udruženje otišlo korak dalje i počelo se otvoreno zalagati za ukidanje slobode govora. O čemu se radi?
BH novinari su, na iznenađenje onih koji se stalno “iznenađuju”, pokrenuli kampanju zaštite jedne profesorice Fakulteta političkih nauka (FPN) (radi korektnosti i radi toga jer imena u ovom slučaju nisu važna, ne navodimo ime profesorice), radi toga jer je ista bila predmetom kritičkog pisanja jednog portala. Tom prilikom su iz ovog opskurnog udruženja naveli da se u pisanju jedne novinarke i portrala koji navode, nalaze elementi diskriminacije i diskreditiranja! Drugim riječima, oni su u ovom slučaju pisanje jednog medija (kakvo god ono bilo) proglasili diskreditacijom, otvoreno stajući u zaštitu profesorice.
Sa druge strane, isto opskurno udruženje nije ni prstom mrdnulo da osudi pravu hajku koja je svojevremeno bila vođena u sarajevskim medijima protiv profesora Elektrotehničkog fakulteta. Podsjetimo se, tada je pod dirigentskom palicom čuvenog Elmedina Dine Konakovića, a uz nearedbe zloglasne Dalide Burzić, bilo uhapšeno nekoliko uglednih građana Sarajeva, među kojima su bila čak tri univerzitetska profesora. Mediji su ih tada satanizirali, ali BH novinari do danas nisu niti jednu riječ osude izrekli, mada je na sudskom procesu koji se vodi iz dana u dan jasnije da su ovi ljudi bili predmetom tužilačko/političkog zločina, koji su podržavali novinari! Zašto BH novinari nisu stali u zaštitu ovih profesora i kolege koji su krajnje neprofesionalno, po nalozima politike i Dalide Burzić i SDA/SBB politike, satanizirali žrtve ovog progona? Zašto tada BH novinari nisu reagirali i rekli da se ograđuju od medijskog presuđivanjima, kasnije će se ispostaviti potpuno nevinim ljudima? Nisu zato jer ovi profesori, očigledno, nisu bili dio obavještajne strukture kojoj pripadaju BH novinari.
Ili drugi slučaj! Prije nekoliko godina je poznata zagovornica govora mržnje Sanja Vlaisavljević, inače jedna od zvučnica Čović-Dodik-Radončić političke opcije, vodila pravu kampanju protiv nekoliko univerzitetskih profesora izrazito građanske orijentacije. Radilo se o klasičnoj akciji diskreditacije u kojoj su nesumnjivo sudjelovale i paraobnavještajne strukture podržavane iz Zagreba! Tada su BH novinari podržali Sanju Vlaisavljević, kojoj je čak i facebook brisao objave, najavljujući potpuno ukidanje profila ukoliko nastavi sa govorom mržnje! BH novinari su tada podržavali govor mržnje, kao što ga podržavaju i danas ukoliko je on usmjeren protiv “nepoželjnih pojedinaca i organizacija”!
Zašto BH novinari nisu stali u zaštitu portala Ekran.ba kada je iz struktura Dodik-Čović-Radončić umreženja bila vođena kampanja protiv ovog portala? Odgovor je isti, jer taj mediji ne pripada umreženju kojem pripadaju BH novinari! Zato BH novinari brane jednu profesoricu sa FPN, a na drugoj strani podržavaju prave harange protiv drugih profesora i uglednih građana. Upravo stoga se može reči da su BH novinari organizacija koja predstavlja samo dno bh medijske kloake i generator onečišćenja javnog prostora.
Bez namjere da se staje u zaštitu portala čiji koncept ima ne samo upitnu razinu profesionalnosti, nego i za koncept portala Ekran.ba neprihvatljiv nacionalistički kontekst, slučaj podrške BH novinara jednoj profesorici FPN i istovremeno slučajevi podrške blaćenja drugih pojedinaca i institucija, jasno govore da je ova novinarska organizacija u stvari dio mračnjačkog koncepta uništavanja bh javnosti. Činjenica da njihovo djelovanje ne nailazi na osude u medijima, nedvosmisleno govori o tome da je medijski prostor u BiH potpuno kontaminiran i onečišćen! Kada se ima u vidu i činjenica da BH novinari za svoje prljave poslove imaju podršku i zapadnih organizacija, onda je jasnije da niti jednoj političkoj strukturi u našoj zemlji ne odgovara neovisno novinarstvo i slobodno društveno djelovanje. BH novinari su kao instrument neprijatelja bh društva najbolji primjer kako se ugrožava državnost jedne države.
Analitički tim
Ekran.ba

About Ekran

Check Also

K(l)ošarac najavljuje konferenciju o “Otvorenom Balkanu“ u Sarajevu!

Više nema dileme, nakon najave Saše K(l)ošarca da će u Sarajevu organizirati konferenciju o Otvorenom …