Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Schmidta brine samo jedna stvar

Schmidta brine samo jedna stvar

Nakon sastanka koji je imao sa Željkom Komšićem, ali neovisno o ovom sastanku, Christian Schmidt je u razgovoru za državnu televiziju pokazao da ga brine samo jedna stvar! Njega uopće ne zanima očigledno kršenje bilateralnih odnosa od strane Srbije, baš kao što ga ne zanima ni blokada institucija BiH i najava bojkota izbora! Schmidt je zabrinut, a možda i iznenađen time da BiH ima intelektualne kapacitete koji su razokrili, prepoznali i učinili jasnom njegovu ulogu u nastojanju daljih etničkih podjela u BiH. Naravno, nije on to priznao, niti jasno rekao, ali je svakom pažljivom promatraču jasno da Schmidt nije očekivao tako brzo raskrinkavanje njegovog rada. “Ja sam impresioniran koliko ‘čitača misli’ ima u regiji jer te misli o kojima se izvještava i koje su, navodno, skrivene u mojoj glavi, uopšte nisu tu. Puno je bolje raditi na rješenju, na izmjenama Izbornog zakona koje, između ostalog, moraju uključivati borbu protiv izbornih prevara. Osim toga, mora se osigurati da se ispoštuju odluke Suda za ljudska prava u pogledu učešća “ostalih”, rekao je Schmidt. Pritom je “zaboravio” reči da su izborne prevare, kao i kompletna kriza koja je zahvatila BiH generirane iz etničkih podjela i od nacionalističkih političkih organizacija koje on podržava.
Schmidt je očigledno zabrinut jer nije očekivao da ima onih koji će više vjerovati svojim očima i ušima, nego njegovim riječima i riječima lažnih analitičara koje su EU i organizacije zemlje iz koje on dolazi, decenijama podržavale i promovirale. Njega je iznenadilo da u BiH ipak ima onih koji neće “čitati misli”, nego ih kroz djela i kazivanja razumijevati u konkretnim značenjima. Uništavanje društvene i humanističke misli koje je u Sarajevu poduzeo Damir Marjanović, nema sumnje da je bio jedan od glavnih zadataka ne samo susjednih, nedobronamjernih politika, nego i politika koje su dolazile iz EU. Neuspjeh u tom projektu, koji je evidentan uprkos uloženim sredstvima i promociji neznanja kao društvenoj vrlini, Schmidta je zatekao, odakle je i došla njegova reakcija.
BiH u ovom momentu, vrlo opasnom vremenu za opstanak njene državnosti, kao vodeće političare ima dokazane neznalice i pojedince koji nisu u stanju misliti o problemima, nego svoj najviši kapacitet pokazuju u dodvoravanju i poslušnosti prema strancima. Zato je od ogromne važnosti činjenica da u našoj zemlji još uvijek postoje pojedinci i institucije koji su u stanju razotkriti prevare poput one koja se zove Christian Schmidt kao visoki predstavnik. To će biti značajna otežavajuća okolnost za visokog predstavnika koji je došao sa ciljem da BiH svede na razinu plemenskih zajednica. Ali to bi konačno trebao biti i razlog da oni koji su u stanju da shvate političku situaciju u kojoj se BiH nalazi, definitivno odbace političke prevare poput nosilaca i zagovarača projekta uništavanja društvene i humanističke misli u BiH! Schmidtu nisu problem politički kepeci koji predstavljaju BiH, ali su mu problem oni pojedinci i institucije koji su u stanju razotkriti njegove političke zadaće i namjere. Njegovo žaljenje na “čitače misli” zapravo je iznenađenost zbog tako brzog otkrivanja uloge koju ima i konačnog demistificiranja CDU politike koju je otjelovljavala Angela Merkel, a iz koje dolazi i Schmidt.
Nema nikakve dvojbe da onima koji od BiH žele napraviti plemensku zejednicu ne odgovara mišljenje i slobodno djelovanje. Uostalom, zato su uloženi silni novci u promoviranje raznih lažnih “analitičara” i mediokriteta svih boja, oni su trebali biti zamjena za intelektualni odnos prema društvenim i političkim problemima. Uprkos silnim ulaganjima i naporima, bh obrazovanje je uspjelo održati minimum vitalnosti, što se dokazuje prepoznavanjem uloge Christiana Schmidta. Visoki predstavnik je uspio bez većih problema nasamariti bh političare koji svakako nemaju ozbiljne misaone kapacitete, ali nije uspio prevariti intelektualce, javne djelatnike i medije koji nisu u njihovoj službi i službi EU politike koja od Srbije nastoji napraviti gospodara života u BiH! Zato Schmidtu smetaju “čitači misli”, ali mu ne smetaju oni koji blokiraju rad državnih institucija, niti mu smeta nasilničko ponašanje Srbije nad građanima BiH. To nije komentirao! Smetaju samo “čitači misli”, kojih u BiH ima više nego je očekivao.
Analitički tim
Ekran.ba

About Ekran

Check Also

plenkovic-macron-milanovic-1068x601

Macronova javna trgovina utjecajem!

Posjeta francuskog predsjednika Emmanuela Macrona Hrvatskoj bila je tako očigledna manifestacija “trgovine utjecajem“, da je …

Powered by keepvid themefull earn money