Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Ostanite produktivni i kod kuće

Ostanite produktivni i kod kuće

Promjena je bila teška, ali su se mnogi već navikli na novu svakodnevnicu, stalno biti kod kuće. Nakon kratke faze upoznavanja, neki su otkrili dodatnu vrijednost kućnog ureda i socijalnog distanciranja: usporavanje, uživanje u vremenu za sebe, uživanje u svježe kuhanim obrocima svaki dan. Rad od kuće mnogima je krenuo dobro, motivacija je bila neograničena. Također i ona za sport i tjelovježbu: Vježbanje kod kuće i kratke šetnje bili su na redovnom dnevnom rasporedu.

Četiri sedmice kasnije razočarenje: Motivacija opada. Svakodnevna rutina pomalo je dosadila, raspoloženje je palo. Izležavanje na kauču i online kupovina postaju vrhunac sedmice. Ali ne mora biti tako! Otkrivamo pet savjeta kako kod kuće ostati produktivan.

Dnevna struktura je sve

Jeste li održali svoju uobičajenu dnevnu rutinu s posla i u kućnom uredu prvih nekoliko dana? Dobra stvar! Sigurno ste primijetili koliko možete biti produktivni. Držite se toga. To što sada možete raditi kod kuće ne znači da vam pidžama mora biti radno odijelo. Do sada je dugo spavanje bilo moguće samo vikendom? Onda neka tako i ostane. Ne ustajte pet minuta prije početka rada, čak i ako je vaš radni sto neposredno uz krevet. Iskoristite rane jutarnje sate, intenzivno se istegnite i započnite dan u miru!

Napravite svjesne pauze

Budući da je radno mjesto mnogima trenutno u domu, granice između posla i slobodnog vremena su zamagljene. Brzi doručak uz sastanak i usputni ručak dok radite na projektu? To ne godi ni radnom učinku, a ni opuštanju, jer se na taj način nikada ne možete 100% uključiti u posao, a ni u svoje slobodno vrijeme.

Planirajte svjesne pauze. Obično ste odvajali pola sata do sat vremena za ručak u 13 sati? Neka tako i ostane. Ili za kratku pauzu za popodnevnu kafu? Odlično!

Važno: Laptop i telefon tokom tih pauza ostavite podalje! Iskušenje za brzi odgovor na šefov e-mail jednostavno je preveliko.

Dobar početak dana

Stalno izležavanje na kauču, neudoban kuhinjski sto za rad ili nedostatak kretanja ostavili su svoj trag? Započnite dan s nekoliko vježbi istezanja. Duboko udahnite, istegnite tijelo i svjesno se pripremite za dan.

Joga vam također može pomoći da vratite u svoje tijelo u formu i sredite svoje misli. Pogotovo sada kada se svakodnevnica odvija unutar vlastita četiri zida, važno je da svom tijelu i umu pružite potreban mir i opuštanje.

Odložite mobitel

Vaša koncentracija i raspon pažnje sve su kraći, ne možete se usredotočiti i ne možete raditi bez da vas neko stalno prekida? Tu samo jedna stvar pomaže: Riješite se mobitela! Iskušenje da stalno provjeravate društvene mreže je veliko. Koncentracija je tako uvijek na testu, jer svaki put kad pogledamo mobitel, prestajemo raditi, čak i ako je to samo na sekundu.

Odložite svoj telefon! Bez obzira da li radite, čistite ili se bavite sportom – bez mobitela neko vrijeme nećete ništa propustiti.

Nagradite sami sebe

Jeste li uspjeli ne pogledati svoj telefon cijelo jutro? Ili ste očistili prozore? Završili projekt? Vrijeme je za malu nagradu! Dobra šoljica kafe, komad čokolade ili kratka šetnja – nagradite se nečim što stvarno volite!

Ili što kažete na jedan cijeli wellness dan? Zaista ga sebi možete priuštiti kao nagradu za dobro obavljen posao! Jednostavno uživajte u kadi s mjehurićima, uključite muziku i svjesno se opustite.

Izvor: dm

About Ekran

Check Also

Lubenica po običaju – drsko i glupo!

Nermin Nikšić, popularni Lubenica, oktroirani premijer i predsjednik SDP BiH, pohvalio se da je razgovarao …