Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Šta je izvor tenzija u BiH?

Šta je izvor tenzija u BiH?

Najnovija dešavanja u BiH nisu izraz realnih odnosa samo u našoj zemlji, nego su prije svega izraz promjena u međunarodnim odnosima. Neozbiljno je misliti da podrška koju je Vučić za svoju agresorsku politiku dobio od Angele Merkel nije rezultat Rusko-Njemačkih odnosa. U takvim okolnostima, Vučićeva, kao i Dodikova agresivna politika, samo je izraz osjećaja snage i shvatanja uloge u projektu kreiranja Srbije kao gospodara većeg dijela prostora Balkana.
Zbunjenost Christiana Schmidta nakon razotkrivanja njegove uloge u dijelu bh medija, rezultat je spoznaje o pogrešnim informacijama sa kojim je došao u BiH. On je očekivao da dolazi u zemlju u kojoj su mediji pod kontrolom rusko/srbijanskih obavještajnih službi, uz pomoć lažnih “analitičara“ i još lažnijih “intelektualaca“ koji su promovirani putem ovih medija, stvorili intelektualni ambijent u kojem će Schmidt kao njemački političar biti dobrodošao i u poziciji da bez velikih objašnjenja provede planove jačanja “etnicizacije“ BiH. Kao se to nije dogodilo i kako je njegova uloga veoma brzo “pročitana“, Schmidt je otkrio da u BiH ima veliki broj “čitača misli“, koji u stvari nisu ništa drugo do analitičari, ne onoga što on misli, nego onoga što radi i govori. Schmidta ne zanimaju nelegalna hapšenja bh državljana (bez obzira na njihov stvarni razlog), ali ga jako zanima da jedan narod (Hrvatski) bude privilegovan u odnosu na one koji se ne izjašnjavaju po principima pripadnosti naroda, mada ovih drugih ima znatno više od onih za koje se Schmidt posebno interesuje.
Čitav je niz razloga koji se mogu navesti kao uzroci povećanih tenzija u našoj zemlji, ali je nedvojbeno da u konačnici ovakvo stanje odgovara samo nacionalističkim politikama. Nije li možda upravo u tome skriveni razlog svih tenzija i cilj da se BiH i dalje valja u blatu nacionalizma i anticivilizacijskih politika? Nije li upravo to interes EU i ruske politike, od čega štetu trpe svi građani BiH?!

About Ekran

Check Also

Ima li simbolike: iste večeri kada je BiH dobila zeleno svjetlo za (pre)govore o pridruživanju EU, njena nogometna reprezentacija je na svom terenu savladana od Ukraine!

Euforija zbog otvaranja vrata BiH za (pre)govore koju je širila “trojka” bila je na svom …