Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Analiza portala Ekran.ba: Postaje sve jasnija uloga Njemačke i EU politike na Balkanu

Analiza portala Ekran.ba: Postaje sve jasnija uloga Njemačke i EU politike na Balkanu

Još i prije dolaska Angele Merkel u Beograd pozicija EU politike na Balkanu je bila jasno usklađena sa ruskim interesima i željama. Nakon što je Angela Merkel došla u Beograd i javno nagradila Vučića za njegovo provođenje velikosrpske politike na Balkanu, jasno je da Njemačka i EU jesu generatori krize u regionu. Ruska politika i ruski interesi nisu samo u sinergiji sa politikom EU i Njemačke, nego su u neku ruku i sredstvo za slabljenje američkog utkicaja na Balkanu, do čega je Njemačkoj i EU, sve je jasnije, jako stalo.
Još sa padom Berlinskog zida pojavile su se prognoze da je dio paketa ovog dešavanja preslaganje odnosa na Balkanu. Tada je u nekim komentarima najavljivano kompenziranje Istočne Njemačke za Zapadni Balkan. U tim komentarima Hrvatska je bila označena kao zona interesa Njemačke, a sve drugo kao područje dominacije Rusije! Danas iz dana u dan postaje jasnija slika suradnje Njemačke i Rusije koja se objektivizira u sve jačim hegemonističkim akcijama Srbije. Kriza u BIH, hapšenja bh građana, kriza u Crnoj Gori i otvoreni nasrtaji na crnogorsku državnost, sukobi na Kosovu, kao i brojna druga politička previranja koja uključjuju čak i narušavanje temeljnih sloboda u samoj Srbiji, sve su to bili politički činovi koje je Angela Merkel otvoreno nagradila. I ništa od svega ovoga ne bi bilo moguće da nije bilo podrške EU za prodor Rusije na Balkan!
BiH je premrežena obavještajnim službama, a dominantan uticaj imaju ruske i njemačke obavještajne agencije, saznajemo od našeg izvora bliskog bh sigurnosnim službama.  Ta dominacija se posebno izražava u javnom prostoru, koji je građane BiH morao senzibilizirati za promjene u pravcu dominacije etničkih zajednica iza kojih se skriva ruska politika. Sve nacionalističke politike su uključene u ovaj projekat, ali sa razlikom u tome što u “bošnjačkoj politici” dominira struja koja ne prihvata podjelu koju nameće ruski koncept vlasti u BiH. Ovdje je bitna razlika u tlome što, iz raznih interesa i okolnosti, čije bi eleboriranje sada zahtijevalo puno vremena i prostora, dominantni dio “bošnjačke politike” ne prihvata podjelu i ukidanje državnosti BiH, mada postoji i značajan dio onih koji aktivno rade na tome. Oni se u “bošnjačkoj politici” odvajaju po “lobijima”, koji su najvećim dijelom kontrolirani od strane srbijanskih, ali i ruskih obavještajnih agencija. Tako se veoma često pod plaštom velike brige za Bošnjake u stvari proturaju ideje etničke podjele, koje iste te Bošnjake vode u političku, ako ne i egzistencijalnu propast.
Nedovoljna učinkovitost takvih lobija dovela je do stvaranja bošnjačkih stranaka i političkih organizacija sa bošnjačkim predznakom koje su kreirane u Beogradu kao “poželjni bošnjački partneri”. U svakoj varijanti religija je korištena kao poluga objedinjavanja i legitimiranja interesa etničke zajednice. Njemačke organizacije u BiH su značajan napor uložile upravo na betoniranju religijske podvojenosti kroz kojekakve “dijaloge religija” i slične neokolonijalne predstave u kojima se otkriva topla voda i betonira etnička podijeljenost.
Na drugoj strani, uz rusko/srbijanske obavještajne mreže, njemačke i EU organizacije su podržavale rastakanje javnog prostora i društvene misli koja je jedini način da se prozru namjere destrukcije državnosti BiH. Kao izdanci takvog djelovanja pojavljuju se komentatori i lažni analitičari koji su u stvarnosti “ljudi bez kalibra i bez ideja” i čija je jedina funkcija “sluđivanje javnosti”!
Ogromna su sredstva potrošena na taj projekat, koji je u finišu rezultirao medijima poput N1, koji su lažno predstavljeni kao “zapadni i američki”, a u stvarnosti su u funkciji ostvarenja ruske dominacije na Balkanu. Dovoljno je samo znati da na takvim medijima, koji se predstavljaju kao “demokratski i slobodni” postoje “crne liste” uglednih javnih ličnosti čije pojavljivanje u javnosti treba spriječiti. Uostalom, građani se svaki dan iznova mogu uvjeriti da se na takvim medijima pojavljuju uvijek ista lica, sa uvijek istim pričama. Cilj svega toga je sluđivanje javnosti, uspostavljanje depresije kao oćeg stanja u društvu, koje će biti podobno za uspostavljanje novog sistema dominacije nad građanima BiH. U tom cilju su bile poduzimane široke akcije uništavanja obrazovanja, odnosno društvene i humanističke misli, koje su trebale obezbijediti neprepoznavanje onoga što se građanima dešava u njihovim životima.
U tome antibosanske politike Njemačke, Rusije i EU nisu uspjele isključivo zahvaljujući dobrom obrazovnom profilu javnih ličnosti koje su svoje moderne uvide i shvatanja formirale na principima starog, uspješnog sistema obrazovanja iz Jugoslavije. Takvi su pojedinci bili izloženi monstruoznim hajkama, ali se ipak nije uspjelo u slamanju otpora novoj agresiji na BiH. Zato je Christian Schmidt bio iznenađen brzim otkrivanjem njegove uloge u BiH i u svojoj izgubljenosti je posegnuo za jednom od najglupljih sintagmi koju su smislili inače potkapacitirani političari u BiH – sintagmom “čitača misli”, pokušavajući shvatiti da oni koji su ga razotkrili nisu čitali njegove misli, nego pažljivo analizirali ono što govori i radi! Ovih dana su građani BiH svjedoci da isti taj Christian Schmidt ne želi o BiH prioritetno razgovarati sa bh političarima, nego sa političkim centrima moći izvan BiH, što samo za sebe dovoljno govori o njegovom “radu”.
Prodor ruskog uticaja na Balkan ne bi bio moguć bez podrške Njemačke i EU! Danas je to potpuno jasno! Njemačka je najveći investitor u Srbiju, u koju ne investira samo zbog privrednih dobara, nego i političkog uticaja o kojem u geopolitičkom kontekstu ima dogovor sa Rusijom. Pritom Merkel i njeni suradnici nemaju problem sa nehumanim i anticivilizacijskim postupanjem njihovih partnera. To, očigledno, spada u područje “političke tehnike”, pri čemu je, kako navode neki komentatori u BiH, nehumana tehnika posebno dopustiva kada se radi o njenoj primjeni na one koji ne spadaju u “kršćanski svijet” i “rasno prihvatljive” društvene zajednice. Uostalom, upravo u vrijeme boravka Angele Merkel na Balkanu, Srbija je krenula sa hapšenjima i ukidanjem slobode kretanja za građane BiH, što kancelarki nije ninalo smetalo da na sva usta nahvali politiku Aleksandra Vučića koja to radi!
Kada se svemu doda i to da politike Njemačke i EU nikada nije podržavala razvoj evropskih vrijednosti u BiH, izuzev u segmentu korisnom za etničke podnjele, da nisu podržavale razvoj znanja i kulture, čak ni promociju evropske i njemačke kulture i znanja kao integrativnog faktora za BiH, onda je jasno da ove politike nisu bile prijateljski usmjerene prema BiH i drugim zemljama regiona, izuzimajući Hrvatsku i Srbiju. U bliskoj budućnosti to ne treba ni očekivati. Jedina nada za stabilizaciju prilika u regionu je aktivno uključivanje SAD i podrška integrativnim snagama cijelog regiona.
Analitički tim
Ekran.ba

About Ekran

Check Also

jovanovic

Čedomir Jovanović glasno upozorava: Dodik je Putinov vojnik!

“Mene plaši što Vučić šuti. Mislim da šuti, jer se sve ovo izmaklo kontroli i …

Powered by keepvid themefull earn money