Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Husejin Smajlović simbolizira Zenicu kao propali grad!

Husejin Smajlović simbolizira Zenicu kao propali grad!

Održavanje promocije monografije o liku i nedjelu Husejina Smajlovića, nekadašnjeg gradonačelnika Zenice, bilo je manifestiranje plitkoće “bošnjačke politike“ i dokaz shvatanja da ova nacionalistička koncepcija ne samo da je protivna BiH kao državi, nego je protivna i životu. Zenica je zahvaljujući Husejinu Smajloviću od nekadašnjeg kozmopolitiskog grada postala najcrnja kulturna i društvena rupa u Evropi. Više se niko ne sjeća kada je u Zenici održan neki ozbiljan, međunarodni koncert ili teatarska predstava, što je nekada bilo uobičajeno za kulturni život u ovom bh gradu. Nakon Smajlovića, takav život u Zenici ne postoji!
Ali postoje neupotrebljivi kružni tokovi, koji uopće ne doprinose lakšem saobraćanju u gradu, nego naprotiv, s obzirom da su većinom napravljeni u jednoj traci, doprinose saobraćajnom zagušenju. Ne zna se ko je i koliko zaradio na ovako besmislenom reguliranju saobraćaja u Zenici, ali se pouzdano zna ko je radio na tome – SDA preduzeća iza kojih stoje zenički ratni profiteri.
Da je Smajlović podržavao ratne profitere, pokazuje i gradnja na Kamberovića Polju, gdje je, pod nikad razjašnjenim okolnostima, izgrađen poslovni centar Džananović, u sklopu kojeg je i hotel koji čak i ne plaća komunalije. To je, realno govoreći, naslijeđe Husejina Smajlovića, gradonačelnika koji je od Zenice stvorio crnu rupu u Evropi. Još je dosta toga što je napravljeno u Zenici i što ostaje kao naslijeđe Husejina Smajlovića, a što danas Zenicu čini jednom od najgorih evropskih zabiti.
Da je njegovo naslijeđe izraz “bošnjačke politike“, pored lokalnih “zvijezda bošnjaštva“ pobrinuo se da pokaže i reis Husein Kavazović. U bizarnom obraćanju, on je samo potvrdio da je današnja Zenica upravo onakav grad kakav “bošnjačka politika“ zamišlja da treba biti – kulturno devastiran, društveno opustošen, ekonomski opljačkan i biološki zagađen i nepodesan za život. Drugo se od Kavazovića, uostalom, nije moglo ni očekivati.

About Ekran

Check Also

plenkovic-macron-milanovic-1068x601

Macronova javna trgovina utjecajem!

Posjeta francuskog predsjednika Emmanuela Macrona Hrvatskoj bila je tako očigledna manifestacija “trgovine utjecajem“, da je …

Powered by keepvid themefull earn money