Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / SAD izopćavaju Dodika iz civiliziranog svijeta

SAD izopćavaju Dodika iz civiliziranog svijeta

Konačno se i to desilo. Miloradu Dodiku i njegovim jatacima su izrečene sankcije od strane SAD. “Dodik je podrivao institucije BiH pozivajući na preuzimanje državnih nadležnosti i pokretajući stvaranje paralelnih institucija u entitetu Republika Srpska. Nadalje, Dodik je svoj službeni položaj u BiH iskoristio za akumuliranje ličnog bogatstva kroz mito i druge oblike korupcije. Njegova etnonacionalistička retorika koja izaziva podjele odražava njegove napore da unaprijedi te političke ciljeve i odvrati pažnju od njegovih korumpiranih aktivnosti. Kumulativno, ove akcije ugrožavaju stabilnost, suverenitet i teritorijalni integritet BiH i potkopavaju Dejtonski mirovni sporazum, čime se rizikuje regionalna nestabilnost”, precizirano je u objavljenoj odluci.

“Destabilizirajuće koruptivne aktivnosti Milorada Dodika i pokušaji demontaže Dejtonskog mirovnog sporazuma, motivirani vlastitim interesom, ugrožavaju stabilnost Bosne i Hercegovine i cijele regije”, rekao je podsekretar za terorizam i finansijske obavještajne službe Brian Nelson. “Sjedinjene Države neće oklijevati da djeluju protiv onih koji traže korupciju, destabilizaciju i podjele na štetu vlastitog naroda, kao i protiv onih koji omogućuju i olakšavaju takvo ponašanje”, rekao je on. Ovim je konačno pokazano da Dodik i njegova politika ne pripadaju civiliziranom svijetu.

About Ekran

Check Also

vukovicsdp-1

Aleksandar Vuković otvoreno, oštro i jasno!

Aleksandar Vuković, predsjednik banjalučke Gradske organizacije SDP-a BiH i sve istaknutiji bh političar jasnih građanskih …

Powered by keepvid themefull earn money