Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Zašto BH novinari ni riječi ne prozboriše o govoru mržnje Sanje Vlaisavljević?

Zašto BH novinari ni riječi ne prozboriše o govoru mržnje Sanje Vlaisavljević?

Građani BiH su svjedoci činjenici da se udruženje BH novinari, kao i Vijeće za štampu, niti jednom riječju nisu očitovali u pogledu govora mržnje Sanje Vlaisavljević, koji vrlo vjerovatno ima i elemente podstrekavanja nacionalne i vjerske mržnje. Istovremeno, zbog u najmanju ruku znatno manje opasnih izjava, ovo se udruženje bavilo pojedinim novinarima, proglašavajući ih SDA botovima i podižući prijave čak i u Tužilaštvu BiH protiv njih. Kako je moguće da udruženje koje se predstavlja kao udruženje novinara i koje o sebi stvara famu objektivnog promatrača javnog prostora, na jednoj strani reagira izuzetno žustro i agresivno, a na drugoj strani čak i ne komentira znatno gore ispade u javnom prostoru?
Prema tome kako suradnici portala Ekran.ba vide stvari, to je moguće samo zato jer se i BH novinari, kao i Vijeće za štampu, nalaze na istom zadatku kao i Sanja Vlaisavljević i vrlo moguće i u službi istih poslodavaca. Zato je za njih legitimno blatiti Sarajevo i građane glavnog grada, ali se ni riječ ne smije izgovoriti protiv onih koji su podržavali (i još uvijek podržavaju?) one koji to čine! Da li to znači da je za opskurna novinarska udruženja istupanje bošnjačkih nacionalista u javnom prostoru potpuno neprihvatljivo, dok je istupanje govorom mržnje sa pozicija srpskog i hrvatskog nacionalizma dozvoljeno, poželjno, čak i štićeno?!
Teško je u izreći takvu konstataciju, ali ostaje činjenica da su BH novinari Sanju Vlaisavljević štitili u njenom govoru mržnje (posebno Borka Rudić osobno), te da su jasno stavljali na znanje da je njen govor mržnje za njh prihvatljiv. Kome treba takvo udruženje?
Novinarima- profesionalcima, kao i građanima BiH, sasvim sigurno ne. Takva udruženja trebaju samo onima koji rade u javnom prostoru i zastupaju interese centara moći izvan BiH. Sramno je bilo gledati kako Emela Burdžović u programu paraobavještajne N1 prosto nagovara Vlaisavljević da za milimetar ublaži svoje stavove i učini ih manje groznim za javnost! Ona je izbjegla sva moguća pitanja koja ne idu u prilog Vlaisavljević i koja dokazuju njen subverzivni rad u javnosti i postavila sva moguća koja je dovode do toga da “najuspješnija sarajevska sponzoruša“ (Dražen Pehar) kaže kako “nije sigurna“ u ono što je rekla. Mada to u konačnici nije ni rekla, u cilju njenog medijskog spašavanja rekli su to Burdžović i njeni jataci na portalu N1. Na sve su novinarska udruženja šutila i to upravo onako glasno su šutjela, koliko su glasno napadali druge aktere javnih polemika zbog njihovog nacionalizma i političkih stavova.
Nije li krajnje vrijeme da se ovakva udruženja, koja podržavaju sumnjivi EU politički centri moći, stave van važnosti? Nije li konačno postalo jasno da se iza ovakvih udruženja kriju politički centri moći koji nisu naklonjeni BiH? Portal Ekran.ba je odavno zauzeo takav stav i smatramo da su BH novinari i Vijeće za štampu dio onih snaga koje žele ukinuti slobodu govora u BiH i strogo kontrolirati naš javni prostor u interesu stranih centara moći. Zato za suradnike portala Ekran.ba odavno već nije čudno to što BH novinari podržavaju govor mržnje Sanje Vlaisavljević i sličnih pojava u javnom prostoru i što, za razliku od drugih slučajeva, ne reagiraju na takve pojave, a one koji upozoravaju na njih pokušavaju satanizirati. Njihovo toleriranje govora mržnje Sanje Vlaisaljević i drugih medijskih nasilnika, stoga je očekivano, baš kao što je očekivano da i građani shvate kako su ova udruženja u funkciji onih politika koje destabiliziraju stanje u našoj državi.

About Ekran

Check Also

Ima li simbolike: iste večeri kada je BiH dobila zeleno svjetlo za (pre)govore o pridruživanju EU, njena nogometna reprezentacija je na svom terenu savladana od Ukraine!

Euforija zbog otvaranja vrata BiH za (pre)govore koju je širila “trojka” bila je na svom …