Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Primitivizam Sanje Vlaisavljević u režiji Senada Hadžifejzovića raskrinkao Dragan Stevanović!

Primitivizam Sanje Vlaisavljević u režiji Senada Hadžifejzovića raskrinkao Dragan Stevanović!

Nije bilo dovoljno dati novi medijski prostor Sanji Vlaisavljević nakon njenih očiglednih laži, nego je Senad Hadžifejzović u svojoj emisiji doslovno dopustio da samozvana “intelektualka“ vodi emisiju i bestidno optužuje Dragana Stevanovića za manipulacije! Ako joj je već i dopušteno da dođe u studio, umjesto da se govori o njenom propagandističkom djelovanju i lažima u javnom prostoru, Hadžifejzović je dopustio da se govori o jednom uglednom liječniku! Ako je i od paraobavještajnog medija, previše je!
Nije teško vidjeti na snimku koji postoji na youtube kanalu da emisiju uopće nije vodio voditelj, nego gošća u studiju i da je ista nametnula temu koja uopće nije tema, a sakrila ono o čemu je trebalo govoriti – medijsko artiljeriranje Sarajeva! Vlaisavljević je, u stvari, uradila ono što radi dvadeset godina – pokušala je satanizirati jednog uglednog građanina i predstaviti ga u najgorem svjetlu, istovremeno promovirajući nacističke ideje i primitivizam kao način funkcioniranja javnog prostora. To joj je omogućio – Senad Hadžifejzović!
U svemu ovome negativnom i medijski ogavnom, pozitivno je to što je Stevanović demonstrirao građansko dostojanstvo i nije dopustio da padne na razinu Vlaisavljevićkinog primitivizma. Istovremeno, pokazano je na koji način Vlaisavljević pokušava satanizirati sve ugledne javne ličnosti Sarajeva koje djeluju na pravcu građanskog društvenog uređenja. Ono što je radila u emisiji sa Draganom Stevanovićem u dlaku je metodološki isto radila i sa brojnim drugim imenima, počev od Rasima Muminovića, preko Bakira Hadžiomerovića, do Samira Arnautovića, Dubravka Lovrenovića, Fahrudina Oručevića i doslovno svih onih koji nisu opredijeljeni u pravcu etno-politika! Pritom se pozivajući na svoju “objektivnost“ time što je stajala na stranu nacionalista poput Arzije Mahmutović ili Mustafe Cerića MuCea! Konačno se uživo moglo vidjeti šizofreno iskrivljivanje činjenica i konstruiranje koje je Vlaisavljević do sada bezbroj puta upotrijebila.
Konačno, ništa u tome i ne mora biti problematično, ako svi građani imaju pravo da iskažu što misle, ali nemaju! Vlaisavljević je dobila prostor na mediju koji je i namijenjen friziranju informacija i stvaranju konfuzije u javnom prostoru, sluđivanju javnosti. Zato je postavljena u ulogu voditelja emisije, a ne sugovornika, mada je pozvana kao sugovornik! Uprkos “namještenoj igri“, ipak se iz svega što je režirano od strane Hadžifejzovića i Vlaisavljević moglo vidjeti da jedino što “najuspješnija sarajevska sponzoruša“ (po riječima Dražena Pehara) ima kao argument, jesu laži i konstrukcije! Portal Ekran.ba je u “medijskoj pojavi“ zvanoj Sanja Vlaisavljević do sada nebrojeno puta upozoravao na to, ukazujući na načine na koje se manipulira javnošću u BiH.
I sada se može ukazati na jedan primjer laži i manipulacije Vlaisavljević. Ona u emisiji kaže o svojim materijalnim primanjima da ni sada nisu znatno veća od 1600 KM, što je notorna laž! Sanja Vlaisavljević u MCP radi kao savjetnica beznadežne Ankice Gudljević, na BHT je predsjednica Programskog savjeta, a na Sveučilištu u Mostaru docentica, uz što ima i druga honorarna primanja i prinadležnosti poput rada u komisijama i sl. Sve skupa to daleko nadilazi 4000 KM, što nije “približno“ sa 1600 KM! O tome kako je svom Centru za kulturu dijaloga prebacivala novac MCP još u vrijeme dok je bila direktorica (što je i sada), ne treba ništa posebno govoriti, jer je portal Ekran.ba pisao o tome (samo u jednoj tranši je prebačeno 10 000 KM). Mnogo toga je što govori da se nesumnjivo radi o manipulatorici koja zahvaljujući režimskim i paraobavještajnim medijima ima velike mogućnosti plasiranja svojih laži.
Zato javnost treba znati i ko podržava Vlaisavljević, jer lažna intelektualka nije “ona osobno“, kako kaže u emisiji, nego jeste sudionik u javnoj diskusiji i oni koji je podržavaju u njenom diskursu, nesumnjivo podržavaju i političke i društvene stavove koje ona zagovara. Hadžifejzović je, još od vremena kada je “najuspješnija sarajevska sponzoruša“ željela postati direktoricom Druge gimnazije, jedan od promotora njenih izliva manipulacije i laži. On je na isti način promovirao i Draška Stanivukovića, ali uvijek bio pri ruci i Fahrudinu Radončiću i Mustafi Ceriću MuCeu. Po čijem nalogu to radi, nije toliko važno za novinarski tekst, ali je pitanje da li građanima Sarajeva treba da gledaju televiziju koja je usmjerena isključivo na manipulaciju, konflikt i promociju laži. Baš kao što je upitno da li oni koji slijede ovakve zvučnike etničkih politika, treba da sudjeluju u obrazovanju, kulturnom i javnom prostoru društva koje je veoma ranjivo na etničke podjele? Uostalom, do danas još niko nije postavio pitanje odakle i po kojim kriterijima (kada dolazi iz javnog sektora) dolazi novac za funkcioniranje ovih i ovakvih medija?
Sanja Vlaisavljević je još jednom demonstrirala razloge zbog čega je mnogi smatraju “štakoricom javnog prostora“, a Dragan Stevanović je demonstrirao razloge zbog kojih Vlaisavljević i takvi kao ona kidišu na ljude poput njega. Nema sumnje da će snimak emisije u kojoj Vlaisavljević atakuje na Stevanovića biti dobar dokaz da je dodjela državljanstva Republike Hrvatske po specijalnoj proceduri, dobar potez agencija koje su njoj i njenoj obitelji omogućile da dobije ovo državljanstvo. Zahvaljujući Hadžifejzoviću ona je još jednom dobila priliku da iznese svoje radikalne stavove, od čega će nesumnjivo imati koristi. Sa druge strane, zahvaljujući Draganu Stevanoviću građani su mogli vidjeti kako se perfidno, zamjenom teza i teme emisije, blate građani BiH koji nisu dio etničkih podjela!
Sanja Vlaisavljević osobno je potpuno nezanimljiva osoba, pojedinac koji je na nezakonit način došao do diplome, političkim putem do zaposlenja, a služenjem nacionalističkoj politici i do društvene pozicije. Međutim, kao “javna osoba“, što samoprozvana intelektualka voli da ističe, ona je slika i prilika jadnog stanja u koje je bh društvo došlo, primjer šta se dešava kada intelektualno i socijalno potkapacitirane osobe dobiju priliku da djeluju u javnom prostoru. Kao takva, ona je jedna vrsta društvenog lakmus-papira, na kojem  se nepogrešivo pokazuju i oslikavaju svi oni koji slijede politička stajališta koja ona zastupa, a to ne žele javno pokazati. Samo u tom smislu bila je, ostala i ostat će predmet pisanja portala Ekran.ba.
Istraživački tim
Ekran.ba

About Ekran

Check Also

forto mandic

Dva “skijača” malo jača!

Dok se Sarajlije guše u zagađenom zraku, premijer KS Edin Forto i načelnik Općine Centar …

Powered by keepvid themefull earn money