Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Čemu vodi zapaljiva retorika nekih sarajevskih intelektualaca i kvazianalitičara?

Čemu vodi zapaljiva retorika nekih sarajevskih intelektualaca i kvazianalitičara?

Zapaljiva retorika nekih sarajevskih intelektualaca i kvazianalitičara ne vodi ničemu dobrom za BiH i, svjesno ili nesvjesno, u službi je beogradskog režima i zagrebačkih centara moći. Kojekakve “analize“, koje u suštini bh građane deprimira u odnosu spram evropskih partnera (ne katastrofalne EU politike!), prije svih Engleske, Austrije, Italije i Njemačke, dalekosežno je na štetu interesa BiH i njenih građana. Čak kada i zvanične politike nisu naklonjene BiH, to ne znači da u velikim zemljama ne postoje mogući partneri koji mogu pomoći našoj državi! To, naravno, ovi “analitičari“ ne žele “vidjeti“. Tako u osnovi rade na udaljavanju BiH od mogućih evropskih partnera i prepuštaju je … Beogradu i Rusiji kao jedinim preostalim putevima rješenja krize.
Naravno, sve se to odvija preko paraobavještajnih medija koji ovakve “analize“ svakodnevno objavljuju. Takvo subverzivno djelovanje proizvodi depresiju javnog mnijenja i utiče na razvijanje osjećaja beznadežnosti kod građana BiH. Posebno je to opasno u slučaju kada takva “mišljenja“ dolaze iz Sarajeva, koje bi moralo ponuditi pomirljiva rješenja. Takva rješenja postoje, baš kao i intelektualci koji su u stanju da ih artikuliraju, ali zahvaljujući kontroli medija, nemoguće je da ti prijedlozi i pogledi na situaciju prodru u javnost.
Nerijetko zapaljiva retorika i “analize“ koje nude poglede beznađa, imaju otvoren cilj u stvaranju osjećaja nesigurnosti kod građana. Umjesto da ponude rješenja, zahvaljujući kojekakvim intelektualcima i lažnim analitičarima iz Sarajeva, stiče se dojam da rješenja uopće nema. Svjesno ili nesvjesno, ovakva iznošenja sarajevskih javnih ličnosti, u potpunosti su u funkciji politika koje se kreiraju u zagrebačkim i beogradskim centrima moći. Pored takvih “analiza“ nisu potrebne “analize“ raznih Čeranića, Barbarića i sličnih zvučnika nacionalističkih politika. Uostalom, da li je nakon Fortine izjave u Guardianu potrebna neka izjava Milorada Dodika? Jedno od rješenja krize u BiH sigurno se nalazi u artikuliranju javnog mnijenja u Sarajevu koje neće biti huškačkim i defetističkim izjavama okrenuto beznađu ili agresivnosti, nego smislenom situiranju BiH u moderni svijet i stvaranju partnerstva sa progresivnim političkim snagama u Evropi i svim drugim zemljama koje mogu doprinijeti perspektivi BiH! Sarajevo mora biti posljednje mjesto u kojem zapaljiva retorika treba da dominira!

About Ekran

Check Also

Ima li simbolike: iste večeri kada je BiH dobila zeleno svjetlo za (pre)govore o pridruživanju EU, njena nogometna reprezentacija je na svom terenu savladana od Ukraine!

Euforija zbog otvaranja vrata BiH za (pre)govore koju je širila “trojka” bila je na svom …