Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Ekskluzivno: zašto Hota-Muminović štiti nezakonito zapošljavanje kćerke srpskog radikala?

Ekskluzivno: zašto Hota-Muminović štiti nezakonito zapošljavanje kćerke srpskog radikala?

U više navrata do sada Naida Hota-Muminović je demonstrirala nesposobnost, neznanje i nepoštivanje zakonitosti u svom radu. Međutim, najnovije informacije do kojih je došao portal Ekran.ba, možda govore da u svemu ima i mnogo više od nesposobnosti i ograničene kapacitiranosti nesretne ministrice. O čemu se radi?
Prema nepotvrđenim informacijama portala Ekran.ba, ministrica je informirana o nezakonitom zapošljavanju Željke Tubić u Katoličkom školskom centru. Radi se o tome da Tubić nema master diplomu, neophodnu za rad u srednjoškolskoj ustanovi. Ipak, uprkos tome, Tubić radi na mjestu profesorice filozofije i sociologije. Hota-Muminović na ovako očigledno kršenje zakona, prema našim informacijama (Hota-Muminović ne odgovara na upite portala Ekran.ba), nije reagirala i na taj način je praktično podržala nezakonito zapošljavanje Tubić. Portal Ekran.ba je provjerio informaciju o tome da Tubić nema diplomu neophodnu za rad u srednjoj školi i kao takva, bez podrške ministrice, nije mogla ni biti zaposlena.
Zašto bi ministrica podržavala zapošljavanje Željke Tubić, nije moguće logično odgovoriti, a da se ne uzmu u obzir politički razlozi za takav postupak ministrice. Ti politički razlozi mogu biti dvostruki. Sa jedne strane, oni se nalaze u činjenici da je Tubić kćerka Riste Tubića, poznatog srpskog radikalnog intelektualca, koji je za života, između ostalih, divljenje iskazivao Dobrici Ćosiću. Pored toga, Tubića David Bruce MacDonald u svojoj knjizi “Balcan holocausts? Serbien and Croatien Victim-centred propaganda and the war in Yugoslavia“, na 238. stranici spominje kao primjer propagandne manipulacije, navodeći Tubićev tekst u kojem ovaj ekstremni srpski nacionalista objašnjava kako je masakr na Markalama rezultat “muslimanske propagande“, poredeći, prema navodima autora, “muslimane“ sa nacistima u pogledu propagandne monstruoznosti. Da li Hota-Muminović podržava nezakonito zapošljavanje zato jer je stav NiP da, čak i suprotno zakonu, treba podržavati ovakvu propagandu, ne možemo reći, ali ostaje krajnje čudno da uprkos svemu, očigledno protivzakonito zapošljavanje podržava i ministrica.
Naravno, niko ne treba i ne smije trpiti zbog stavova nekoga drugog, makar to bili i roditelji, ali ne može imati ni prednost pred drugima, a posebno ne može biti iznad zakona. Zašto je Hota-Muminović Tubićku stavila iznad zakona? Ukoliko nije u pitanju prvi “politički razlog“, ostaje još samo jedan – Tubić pripada mreži onih koji na neformalan način djeluju na obrazovni sistem i zato je treba situirati u taj sistem. I to istoj onoj mreži kojoj pripada i Alma Ahmethodžić, profesorica Srednje škole  za tekstil, kožu i dizajn, koja je, zahvaljujući prijateljstvu sa direktorom škole, kapacitete javne ustanove stavila u funkciju privatnih projekata. Pored toga, prema svemu sudeći zloupotrebljavajući učenike, ona je realizirala svoje projekte u narodnim kuhinjama, predstavljajući to “stručnom praksom“ učenika. Kakvu stručnu praksu u narodnim kuhinjama mogu imati učenici škole u kojoj predaje Ahmethodžić, nepoznato je, ali je poznato da je Hota-Muminović podržala direktora, a samim tim i “stručnu praksu“ Ahmethodžić.
Sve se to dešava u organizaciji NGO mreže kojoj pripada i Tubić, a uz svesrdnu i svakodnevnu podršku voditeljice projekata Alme Ahmethodžić likovima poput Sanje Vlaisavljević. Istovremeno, sve to podržava Hota-Muminović, što je možda osnova podrške nezakonitom zapošljavanju Tubić u KŠC. Naravno, KŠC je privatna ustanova, ima mnogo širu mogućnost da angažira onoga koga uprava želi angažirati, ali se i tu moraju poštovati zakonski propisi, koji očigledno, uz podršku ministrice, nisu poštovani.
Očigledno nezakonito zapošljavanje, u kojem uposlena Tubić nema čak ni diplomu neophodnu za obavljanje poslova na koje je angažirana, dokaz je da Hota-Muminović dopušta nezakonitosti koje, vrlo vjerovatno, imaju političku pozadinu i stoga mogu biti tako javno provođene. Portal Ekran.ba raspolaže informacijama da slučaj Tubić nije jedini slučaj nezakonitog zapošljavanja u obrazovnom sistemu KS, ali jeste najočigledniji primjer kršenja zakonitosti uz podršku ministrice. Uostalom, činjenica da u obrazovnim ustanovama rade osobe poput Ahmethodžić, koje svakodnevno i u svakom pogledu podržavaju propagandu protiv Sarajeva i  BiH, dovoljno govori o tome da u resoru kojim upavlja Hota-Muminović dosta toga nije u interesu onih koji taj resor finansiraju!
Istraživački tim
Ekran.ba

About Ekran

Check Also

Ima li simbolike: iste večeri kada je BiH dobila zeleno svjetlo za (pre)govore o pridruživanju EU, njena nogometna reprezentacija je na svom terenu savladana od Ukraine!

Euforija zbog otvaranja vrata BiH za (pre)govore koju je širila “trojka” bila je na svom …