Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Mrak akademizma: Amira Sadiković od podržavateljice Sanje Vlaisavljević, preko akademskog falsifikata, do ponovljene kandidature za dekanesu!

Mrak akademizma: Amira Sadiković od podržavateljice Sanje Vlaisavljević, preko akademskog falsifikata, do ponovljene kandidature za dekanesu!

U sjeni političke krize jedna državotvorna institucija, Filozofski fakultet u Sarajevu, u ponedijeljak 17. 12. bira dekana. Nakon što na prvom konkursu nije izabran niko, ponovljeni konkurs je donio dva kandidata: Amiru Sadiković i Amira Duranovića. Oni su bili kandidati i  u prethodnom, neuspješnom konkursu, a njihova tadašnja protukandidatkinja, Jadranka Kolenović-Đapo, ovoga se puta odlučila isključivo za lobiranje za Sadiković, valjda shvativši da je svaka njena nova kandidatura samo novo blamiranje i ponavljanje nedostatka akademskog dostojanstva.
Sa Sadiković to nije tako. Njoj akademsko dostojanstvo ne znači mnogo, što je dokazala i svojim prijateljevanjem i dugogodišnjom podrškom bešćutnoj Čovićevoj zvučnici Sanji Vlaisavljević, koja je ovih dana ponovno, po ko zna koji put, pokazala svoju mržnju prema Sarajevu i odanost političkim centrima moći izvan BiH. Od istih centara moći, prema informacijama portala Ekran.ba, Sadiković dobija podršku za kandidaturu za dekanesu. Sve je jasnija ideja stranih centara moći da Filozofski fakultet, kao jedna od državotvornih institucija u BiH, bude razbijen iznutra, vođenjem politike koja bi ovu instituciju dovela do raspada i disfunkcionalnosti u društvenom smislu. Metod je identičan onom koji trenutačno primjenjuje Milorad Dodik u cilju disolucije države BiH. Prijateljevanje Sadiković i Vlaisavljević je, vrlo vjerovatno, povezano upravo sa takvim zadaćama i služenju političkim centrima moći iz Zagreba, koje traje već više od dvije decenije.
Amira Sadiković je kao prevoditeljica UNHCR za vrijeme agresije na BiH uspostavila odlične odnose sa hrvatskom obavještajnom mrežom, za vrijeme boravka u Zagrebu. Prema nepotvrđenim informacijama, državljanstvo Hrvatske dobila je u tom periodu i to na način kako ga danas, po postupku “zasluga za Republiku Hrvatsku“, dobija njena prijateljica Vlaisavljević. Isti izvori navode da je Vlaisavljević u dugogodišnjem blaćenju javnih ličnosti u BiH, imala podršku Sadiković, koja je na Filozofski fakultet u međuvremenu došla preko političkih kanala neformalnih centara moći u BiH, povezanih sa hrvatskom obavještajnom mrežom. Konačno, činjenica da je Sadiković podržala doktorat Sanje Vlaisavljević, čiji  je sadržaj blago rečeno, segregacijskog karaktera i u duhu nacističke politike Dragana Čovića, praktično tekst koji je pamflet HDZ, te da je zahvaljujući takvoj podršci Vlaisavljević nezakonito i uspjela da se dočepa doktorata, sama za sebe sve govori!
Profesorica Sadiković, kao što je portal Ekran.ba već pisao, nema nikakvih znanstvenih potencijala. Ona je bila i ostala poznata samo kao dobro plaćena simultana prevoditeljica. Najbolji dokaz za to je činjenica da je Sadiković u zvanje izvanredne profesorice promovirana falsificiranjem! Naime, nakon što je sa doktoratom znanosti izabrana za docenticu i nakon što nije imala znanstveni kapacitet da napiše ozbiljnije znanstvene radove, a posebno nije imala kapacitet za pisanje knjige kao temeljnog znanstvenog djela, neophodnog za izbor na filozofskim fakultetima, Sadiković je promijenila naslov svog doktorata i sa tom promjenom isti tekst predstavila kao – novu knjigu, neophodnu za izbor u zvanje izvanredne profesorice. Tako je Sadiković falsifikatom postala profesorica. Sada bi, kao takva, da postane, ni manje ni više do dekanesa Filozofskog fakulteta.
U svemu ovome interesantno je da se jedna tako znanstveno potkapacitirana osoba uopće usuđuje prijaviti na konkurs za dekana fakulteta. Da li iza toga stoji samo prevelika ambicija i zašto takve ambicije nije bilo kada je u pitanju znanstveni rad, teško je odgovoriti. Ali je, prema svim informacijama dostupnim portalu Ekran.ba, sasvim sigurno da bi Sadiković kao dekanesa izuzetno odgovarala onima kojima Filozofski fakultet u Sarajevu ne odgovara kao institucija koja razvija društvenu i humanističku misao u BiH i samim tim predstavlja za društvo i državu jednu od najvažnijih institucija. Znanstveno nepostojeća Amira Sadiković bi bila idealna za rušenje temelja ove institucije. Niko ne sumnja da bi ona svojim konfliktnim karakterom, ali i namjerom koja vodi takav karakter, doprinijela i pogoršanju odnosa među uposlenicima Fakulteta, posebno među profesorima. Uostalom i sama njena kandidatura, nakon što je na prvom konkursu osvojila desetak glasova manje od prvoplasiranog Amira Duranovića, govori o tome da Sadiković ima neku vrstu zadatka da pokuša, makar “na silu“, postati dekanesom.
Na drugoj strani, kandidatura Amira Duranovića, kao aktuelnog prodekana, potpuno je logična i znanstveno osnovana. Duranović ima neusporedivo značajnije znanstvene reference i nemjerljivo veći ugled u akademskoj zajednici, što govori u prilog tome da bi kao mogući dekan bio neko ko je, za razliku od Sadiković, u stanju reprezentirati Filozofski fakultet. Pored toga, Duranović nije povezivan sa inozemnim centrima moći i obavještajnim agencijama i nema prijatelje među onima koji ne mogu sakriti mržnju prema Sarajevu i BiH kao državi. Ukoliko se sve to ima u vidu, izbor između ova dva kandidata ne bi smio biti upitan.
Izbor dekana Filozofskog fakulteta u Sarajevu prevazilazi puke okvire jedne institucije i predstavlja važnu činjenicu za razvoj društvene i humanističke misli, a samim tim i jačanje državnosti BiH. U vremenu u kojem strani centri moći, preko suradnika u našoj zemlji, sve čine da unište društvenu i humanističku misao kao stub društva, Filozofski fakultet u Sarajevu ima poziciju odsudno važnog mjesta za stabilizaciju društva i odbranu državnosti BiH. Zato je i sama kandidatura za čelnu poziciju znanstvene institucije nekoga ko nema znanstvene kapacitete, sama po sebi u najmanju ruku suspektna, a za mnoge i više nego jasna. Oni koji će u ponedjeljak odlučivati o novom dekanu Filozofskog fakulteta ovo bi svakako trebali imati pred očima i znati da je ovo pitanje mnogo važnije od nečije ambicije ili pukog izbora nekoga na neku poziciju.
Istraživački tim
Ekran.ba

About Ekran

Check Also

forto mandic

Dva “skijača” malo jača!

Dok se Sarajlije guše u zagađenom zraku, premijer KS Edin Forto i načelnik Općine Centar …

Powered by keepvid themefull earn money