Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Gradska uprava i kantonalne institucije za Novu godinu daju preko 400 000 KM!

Gradska uprava i kantonalne institucije za Novu godinu daju preko 400 000 KM!

U javnosti su se pojavile informacije da Grad Sarajevo i Turistička zajednica KS za novogodišnju proslavu izdvajaju 350 000 KM, bez PDV. Kako se kasnije ispostavilo, u ovu cifru nisu uključeni svi troškovi, a ona će, sa PDV, uveliko premašiti 400 000 KM! Kako nazvati ovakvo rasipanje budžetskog novca?!
Nema sumnje da Sarajevu bolno trebaju događaji koji će glavni grad BiH internacionalizirati, ali se postavlja pitanje da li je jedini oblik internacionalizacije i promocije Sarajeva proslava Nove godine?! Za novac koji Karić i ostali kantonalni i općinski nesposobnjakovići izdvajaju, cijele godine su mogla biti organizirana kulturna, znanstvena i obrazovna dešavanja na internacionalnoj razini! Portal Ekran.ba je u posjedu informacija da je Benjamina Karić odbijala organizaciju svjetskih kongresa i simpozija na najvišoj razini, koji nisu prelazili ukupne troškove od par desetina hiljada KM, a uključivali su dolazak najvećih imena i promociju Sarajeva kao evropskog grada kulture! Istovremeno, novac se daje za jedan koncert, koji nesumnjivo ima promotivnu vrijednost, ali daleko ispod onoga što su za iste, ili manje novce mogli učiniti sarajevski kulturni djelatnici i članovi akademske zajednice.
Očigledno, populizam je glavni problem sarajevske vlasti. Karić je samo reprezentant iste! Najava proslave Nove godine uz ogromna trošenja budžetskog novca, samo je dokaz nesposobnmosti gradskih vlasti. U vrijeme dok građani Sarajeva imaju višestruke probleme sa dolazećom zimom, Karić i njeni družbenici rastrošno daju stotine hiljada KM koje su se mogle neusporedivo bolje i efikasnije utrošiti za opće dobro! U Sarajevu su kulturna dešavanja svedena na eksces, a ozbiljni znanstveni događaji i konferencije praktično su ukinuti! Umjesto da se upravo ovi potencijali koje Sarajevo ima koriste za promociju grada kao evropskog centra kulture i znanja, što je Karić najavljivala u svom “programu“, sve je podređeno populizmu i estradi! Novogodišnji doček je dokaz da aktuelna vlast nema sposobnosti i da je u interesu građana da što prije bude smijenjena!

About Ekran

Check Also

Bogičević: za svaku državu je obrazovanje najvažnije!

Bogić Bogičević je govorio za medije u povodu Dana državnosti. Tom prilikom je rekao nešto …