Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Eterična ulja u tradicionalnoj kineskoj medicini

Eterična ulja u tradicionalnoj kineskoj medicini

Jeste li ikada čuli za TKM? Ili tačnije: tradicionalnu kinesku medicinu? Pretpostavljamo da jeste, jer uz etabliranu konvencionalnu medicinu sada ima stalno mjesto u mnogim medicinskim ordinacijama i terapijskim centrima. Ova holistička metoda često se koristi kao pomoćni dodatak konvencionalnom medicinskom liječenju, za zdravstvenu njegu, ali i za prestanak pušenja ili tokom dijete. Šta je kineska medicina i koje su njene metode?

Tradicionalna kineska medicina stara je gotovo 2500 godina i seže do kineskog filozofa Konfucija, između ostalih. Njihova pretpostavka je da kroz ljudski organizam i njegove organe u međudjelovanju životnih polova Yin i Yang kroz takozvane meridijalne ili kanale protječe životna energija Qi. U zdravom stanju te su sile u ravnoteži; ako su poremećene, osoba je bolesna. Zadaća tradicionalne kineske medicine je nježno intervenisati, regulirajući i usmjeravajući, te tako vratiti unutrašnji sklad i zdravlje. Za to koristi terapijske metode kao što su akupunktura i moksibuscija, biljna medicina, TKM masaža, tjelovježba i prehrana.

Tradicionalna kineska medicina – šta može i šta možemo očekivati od nje?

U zapadnoj Europi akupunktura, TKM prehrana, TKM masaža i kinesko ljekovite bilje, kao i eterična ulja etablirali su se kao terapijske metode – čak i ako ne postoji pouzdan naučni dokaz učinkovitosti većine metoda tradicionalne kineske medicine. Često se koriste uz druge terapije za hronične bolesti i bolove, uključujući alergije, astmu, prehladu, menstrualne simptome i simptome menopauze, akutni gubitak sluha, probleme s trudnoćom, poremećaj spavanja i još mnogo toga.

5 metoda liječenja kineskom medicinom

Najpoznatija u našem okruženju je akupunktura. Precizno definisane akupunkturne tačke na meridijanima aktiviraju se ultra-finim iglicama koje se ubadaju u kožu, čime se životna energija Qi usmjerava nazad na pravi put. Nešto slično se događa s moksibuscijom, u kojoj se akupunkturne tačke stimulišu zagrijavanjem.

Metoda Qigonga – u slobodnom prevodu, rad na kontroli Qi-ja – to se pokušava učiniti vježbama disanja i pokretima.

Drevna TKM tehnika masiranja Tuina, koja se koristi kod vanjskih i unutrašnjih tegoba, primjerice kod tegoba mišića, tetiva, ligamenata i zglobova, također je vrlo perspektivna za određene zdravstvene probleme. Koriste se različite tehnike masaže i hvatanja koje se međusobno kombinuju. TCM masaža bi trebala potaknuti Qi da teče, osloboditi energetske blokade i potaknuti cirkulaciju krvi.

TKM prehrana je metoda kojom pacijent može puno doprinijeti vlastitom zdravlju. Pretpostavlja se da određene namirnice imaju energetski ljekovit efekat.

Peta metoda – kineska terapija lijekovima. Temelji se na energetskim učincima ljekovitih biljaka, aromatičnih esencija, biljnih ulja i eteričnih ulja poput ulja mente. Mentol sadržan u ulju mente aktivira takozvane receptore hladnog mentola u koži, što, primjerice, može olakšati disanje. Primijenjen na sljepoočnice, također može pomoći kod glavobolje i simptoma prehlade. Uzimanje interno, ulje mente može ublažiti plinove i pomoći u ublažavanju gastrointestinalnih problema. Prilikom kupovine, međutim, pazite da koristite visokokvalitetno ulje mente po mogućnosti organsko i strogo se pridržavajte preporučene doze.

Za biljna ulja se također kaže da ima dobro djelovanje u kineskoj medicini. To im omogućuje blago djelovanje kod raznih fizičkih i psihičkih tegoba, pročišćavanje zraka i poboljšanje raspoloženja.

Izvor: dm

About Ekran

Check Also

Ima li simbolike: iste večeri kada je BiH dobila zeleno svjetlo za (pre)govore o pridruživanju EU, njena nogometna reprezentacija je na svom terenu savladana od Ukraine!

Euforija zbog otvaranja vrata BiH za (pre)govore koju je širila “trojka” bila je na svom …