Sve više ljudi se odlučuje za život prilagođen životinjama – 9% Austrijanaca su vegetarijanci, 1% vegani. Oni koji su do sada oklijevali, sada će „Vegenaury“ doći kao dobrodošla prilika da učinite nešto dobro za okoliš i svoje tijelo.
„Veganski januar“ govori o isprobavanju veganske prehrane mjesec dana. Prilikom promjene prehrane novi vegani bi trebali obratiti pažnju na nekoliko stvari.
Ovo veganska prehrana čini tijelu
Jedna stvar unaprijed: bilo da ste vegan, vegetarijanc ili ljubitelj mesa – nijedan od ovih stilova prehrane nije zdrav ili nezdrav sam po sebi. Svako ko jede samo tost s veganskim margarinom ili veganske gumene medvjediće kao vegan bit će jednako nedovoljno opskrbljen važnim hranjivim tvarima kao i mesojed koji živi samo od kobasica i slično. Zato za nove vegane vrijedi sljedeće: Dobra mješavina puno povrća, voća, mahunarki i orašastih plodova ili sjemenki osigurava zdravu osnovu.
Kada je tačno veganska prehrana zdrava, relativno je malo istraženo. Činjenica je: Budući da vegani obično posvećuju više pažnje svom zdravlju tako što manje puše, konzumiraju manje alkohola i više vježbaju, moraju „kompenzirati“ manje štetne utjecaje.
Vegani često imaju niži krvni pritisak i nivo holesterola, manji rizik od srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2 te niži BMI. Osim toga, vegani su obično bolje opskrbljeni beta-karotenom, vitaminom C i folnom kiselinom od prosjeka. Međutim, kako bi osigurali da nema manjkavosti u drugim važnim hranjivim tvarima, vegani bi trebali pažljivo sastaviti svoj jelovnik.
Na ovo bi vegani trebali obratiti pažnju
Određene hranjive tvari rijetko se nalaze u biljnim izvorima ili ih tijelo ne apsorbira tako dobro kao iz životinjskih izvora. Posebno oni koji se žele dugoročno hraniti veganski trebali bi obratiti pažnju na ove nutrijente.
- Vitamin B12: Hranjivi sastojak koji se nalazi samo u dovoljnim količinama u životinjskim izvorima. Vlastite zalihe tijela obično traju nekoliko godina, zbog čega nedostatak često postaje vidljiv tek u kasnoj fazi.
- Proteini: Postoje brojni veganski izvori proteina uključujući mahunarke, orašaste plodove, cjelovite žitarice, sjemenke uljarica, krompir, proizvodi od soje, kvinoja, amarant i sjemenke uljarica. Dakle, nema potrebe bojati se nedostatka sve dok jede uravnoteženu prehranu.
- Omega-3 masne kiseline: Ulja uljanice repice, oraha i lanenog sjemena mogu tijelu osigurati dovoljne količine omega-3 masne kiseline ALA. Međutim, EPA i DHA se nalaze samo u morskoj ribi s visokim udjelom masnoće, koja potječe od konzumiranja algi.
- Vitamin B2: Biljne alternative mlijeku i mliječnim proizvodima uključuju orašaste plodove, mahunarke, brokulu, kelj i cjelovite žitarice.
- Kalcij: Veganski izvori tog minerala su brokula, kelj, rukola, lješnjaci, i brazilski orasi, mahunarke i zamjene za meso napravljene od soje i tofua.
- Željezo: Umjesto mesa, vegani preferiraju leću, slanutak, grah, bademe, cjelovite žitarice, amarant, kvinoju i špinat. Tijelo može bolje apsorbirati biljno željezo ako se u isto vrijeme konzumira hrana bogata vitaminom C. Kafa i crni čaj, s druge strane, inhibiraju apsorpciju željeza.
Zdrav veganski život: savjeti i recepti za početnike
Savjeti o prehrani posebno su korisni za ambiciozne vegane. Jer educirani stručnjaci mogu najbolje procijeniti koji su hranjivi sastojci iz čisto biljnih izvora dovoljni i gdje dodaci prehrani iz drugih izvora imaju smisla. Veganska prehrana za dojenčad, djecu, trudnice i dojilje je kontraverzna. Njemačko nutricionističko društvo (DGE) ga ne savjetuje.
Za vegane je također važno držati oči otvorene kada su u pitanju posebni gotovi zamjenski proizvodi. Često imaju dug popis sastojaka i visok sadržaj šećera, soli ili masti. Uglavnom, svježi, malo prerađeni proizvodi su prvi i zdraviji izbor.
Usput: prehrambeni trendovi poput keto dijete ili niskog nivoa ugljikohidrata također se mogu implementirati u veganskoj verziji. Međutim, oni dovode tijelo (baš kao i neveganska verzija) u situacije nedostatka i stoga su dugoročno nezdrava opcija.
„Veganuary“ recept s Biancaom Zapatka
One-Pot Pasta
Vrijeme pripreme otprilike 15 minuta
Za 4 obroka
Sastojci:
- 1 supena kašika dmBio ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 1 luk narezan na kockice
- 3 čehna bijelog luka, nasjeckana
- 1 mala tikvica narezana na kockice
- 250 g dmBio tjestenine od pira – spirale
- 500 g dmBio paradajza u limenci
- 350 ml dmBio temeljca za supu od povrća bez kvasca
- 2 supene kašike dmBio paste od paradajza
- 1,5 čajna kašika dmBio talijanskog bilja
- 50 g dmBio Kalamon maslina
- 2 čajne kašike dmBio sirupa od soka agave
- 1 čajne kašike dmBio svježe mljevenog papra
- dmBio sol sa začinima
Za posluživanje:
- 200 g cherry rajčica
- dmBio veganska zamjena za parmezan
- svježi bosiljak
Priprema:
- Zagrijte ulje u loncu. Dodajte luk i dinstajte 2-3 minute. Zatim dodajte bijeli luk i tikvice i kuhajte 2 minute.
- Sada u lonac dodajte sve ostale sastojke (osim ukrasa, soli i bibera) i kuhajte sve u skladu s vremenom kuhanja spirala od pira dok tjestenina ne bude „al dente“, povremeno miješajući.
- Zatim začinite solju i paprom.
- One-pot tjesteninu rasporedite na tanjire i poslužite sa svježim, hrskavim cherry paradajzom, nadjevom za tjesteninu i bosiljkom ili drugim dodacima po želji.
- Savjet: Budući da su temeljac od povrća i masline već slani, One-Pot tjesteninu posolite tek na samom kraju.
Izvor: dm