Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Starlet-novinarka u funkciji promocije rehabilitacije ratnih zločinaca!

Starlet-novinarka u funkciji promocije rehabilitacije ratnih zločinaca!

Prije svega treba ponoviti jednu stvar, koju je portal Ekran.ba svojevremeno jasno elaborirao. Starlet-novinarke i novinari nisu starlete, nego novinarke i novinari koji koriste metodologiju starleta u svom radu. Jedan od najboljih primjera za to je Emela Burdžović, poznata novinarka paraobavještajne televizije N1. Od iznošenja u javnost detalja privatnog života, uključujući i život njenog maloljetnog djeteta, do rubrike “ona ponovo ljubi”, Emela Burdžović je primjer korištenja starlet-metoda u novinarskom radu. Kojekakve budale koje se finansiraju sredstvima EU, koje ovakvo viđenje stvari pokušavaju napasti i zabraniti, samo govore u prilog tačnosti dijagnoze starlet-novinarstva.
Takvo novinarstvo uvijek i isključivo je u funkciji manipulacije. Tu se pod plaštom lažne objektivnosti zapravo sakriva promoviranje određenih nedopuštenih stvari. Tako je i najpoznatija starlet-novinarka, tobože iz razloga “objektivnog informiranja” u studio dovela promotoricu rehabilitacije ratnih zločinaca! Sve pod plaštom “objektivnosti”! Ona se tobože i zgražavala nad izjavama njene gošće, ali u stvari cilj je bio da se u javni prostor plasira ideja o tome da ratni zločinac nije ratni zločinac nakon što odsluži kaznu!
Govoriti da se radi o klasičnoj fašističkoj tezi, te iznositi pravne, kulturološke i sociološke argumente za to, nepotrebno je u ovom tekstu. Ne treba, međutim, biti naivan i vjerovati da Burdžović nije u pripremi emisije imala namjeru upravo da promovira, odnosno u javnost plasira tezu o rehabilitaciji ratnih zločinaca. Inače zašto bi dovodila gošću koja je poznata po takvim tezama, ako nije željela da joj da priliku da promovira svoje fašističke ideje? Treba jasno razotkriti ovaj skandal – ta emisija je bila slika i prilika načina na koj funkcionira starlet-novinarstvo u funkciji političkih ciljeva i interesa. Uostalom, činjenica da se protivnici ideja koje je starlet–novinarka Burdžović plasirala nalaze na “crnoj listi” N1 i da se nikada, ali nikada ne mogu pojaviti u programu ove paraobavještajne televizije, sama za sebe dovoljno govori o tome zašto se ovakve fašističke ideje plasiraju  baš preko ove televizije i ove novinarke u javnost.
Sada će nastupiti jalova rasprava, u kojoj će sudjelovati oni koji su do jučer javno podržavali fašiste, koja će svojom jalovošću senzibilizirati javnost da i rehabilitaciju ratnih zločinaca prihvati kao “slobodu govora”. Pitamo Christiana Schmidta, šta bi se desilo nekome u Njemačkoj ko bi rekao da je Eichmann, Himmler ili Hitler neko koga treba rehabilitirati i da su oni historijske ličnosti koje zaslužuju “humani tretman”? Da li bi u Njemačkoj bila vođena rasprava o ovome, ili bi onaj ko postavi takvu tezu bio zakonski sankcioniran? U BiH takvi, zahvaljujući starlet-novinarstvu, i budalama koji uz podršku EU takvo novinarstvo štite, dobijaju promociju. Zato bi građani konačno trebali shvatiti da je ovo novinarstvo, koje je promovirano na N1, otrov za društvo i da takve medije treba ignorirati!
Analitički tim
Ekran.ba

About Ekran

Check Also

K(l)ošarac najavljuje konferenciju o “Otvorenom Balkanu“ u Sarajevu!

Više nema dileme, nakon najave Saše K(l)ošarca da će u Sarajevu organizirati konferenciju o Otvorenom …