Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Franjo Topić je uvijek pokazivao kako religija može biti u službi života!

Franjo Topić je uvijek pokazivao kako religija može biti u službi života!

Predsjednik HKD Napredak Franjo Topić već decenijama svojim djelom pokazuje kako religija može biti u funkciji života svih ljudi. On religijska vjerovanja situira u područje dobra za sve ljude, bez obzira na različita opredjeljenja. Stoga Topić zavređuje već decenijama poštovanje svih građana Sarajeva i BiH.
U povodu godišnjice genocida u Srebrenici, Topić se oglasio porukom mira i razumijevanja za sve žrtve i apelom za budućnost svih građana BiH.”Prisjećamo se s poštovanjem i molitvama svih nevinih žrtava koje su izgubile svoje živote u julu  1995. godine. Taj stravičan zločin ostavio je neizbrisiv trag u srcima obitelji, prijatelja i zajednica koje su pogođene, kao i u kolektivnoj svijesti bošnjačkog naroda i cijele Bosne i Hercegovine”, naveo je Topić. Prema njegovim riječima, genocid u Srebrenici, priznat i osuđen od strane međunarodnih sudova, predstavlja stalni podsjetnik na najgore posljedice mržnje i netrpeljivosti prema drugima i drugačijima. Više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka  je ubijeno, na hiljade žena, djece i starijih prisilno su protjerani iz svojih domova. “Na taj dan izražavam najdublju sućut i solidarnost sa svim obiteljima i preživjelima koji su izgubili svoje voljene. Njihova bol i patnja ne smiju biti zaboravljeni. Vlasti i svi drugi trebaju više činiti da se preživjeli lakše nose s teškim posljedicima ovog zločina”,  istakao je Topić. Neka ovaj spomendan, kako je dodao, bude podsjetnik svima da se treba čuvati mržnje, a njegovati sestrinstvo i bratstvo među ljudima od obitelji, škole do medija i svih ljudi. Također je poziv da prihvatimo vjerske, kulturne, jezičke i sve druge različitosti kao prirodne i božanske.
Od Franje Topića građani BiH imaju mnogo toga dobrog što mogu čuti,  a BH političari bi imali još i više toga što bi mogli naučiti od ovog mudrog intelektualca i svećenika. Krajnje je vrijeme da se građani okrenu mislima, riječima i djelima njihovih sugrađana poput Franje Topića, a da nacionalističku i agresivnu retoriku ostave iza sebe, u gorem dijelu prošlosti BiH i njihovih života.

About Ekran

Check Also

Delegacija koja je odala počast vojsci RS u Bratuncu, samo je slijedila kontinuitet politike EU

Predstavnik Delegacije EU u BiH zajedno sa nekoliko diplomata zemalja EU koji borave u BiH …