Home / KOLUMNE / ARMIN ŠKRBO / Moja prva lula, o lulama, lulašima i lulijanju

Moja prva lula, o lulama, lulašima i lulijanju

slika 1

Piše: prof. dr. Armin Škrbo

 

MOJA PRVA LULA, O LULAMA, LULAŠIMA I LULIJANJU

slika 2

 

Lula izvlači mudrost iz filozofa i zatvara usta glupanu. Ona oblikuje stil razgovora, kontemplativan, misaon, dobroćudan i neafektiran, dok je Albert Einstein,  još jedan strastveni ljubitelj lule, zaključio: “Mislim da pušenje lule pridonosi svojevrsnoj mirnoći i objektivnosti misli u bilo kojoj društvenoj situaciji”.

 

Bilo kako bilo, pušači lula mogli bi iz svoga hobija (pušenje lule najčešće se drži baš time) izvući najrazličitije zaključke i životne filozofije. Nimalo neobično, s obzirom da njihov “klub” popisuje vrlo raznoliko društvo od Georgea Simenona i Jean-Paula Sartrea preko Alberta Einsteina, Pabla Picassa i Vincenta van Gogha pa sve do Hugha Hefnera, Dannyja Kayea i Josifa Visarionovica Staljina. Pušenje lule oduvijek je bila popularna navada (dozvolit ćemo i taj termin) muškaraca svih klasa i profila, makar su svoj obol dale i mnogobrojne žene. Uz užitak pučkanja, taj je rekvizit davao i dodatnu dimenziju pušačevoj ličnosti, što su znali iskoristiti i brojni pisci, scenaristi, crtači i filmski režiseri, stavljajući lule u ruke i usta svojih likova. Koliko bi bez lule bio mudar Tolkienov Gandalf, kako bi zviždao strip-junak Popaj, a koliko bi zamršenih slučajeva, bez pučkanja, riješili Sherlock Holmes, Rip Kirby i inspektor Maigret možemo samo nagađati… (Velimir Cindrić, Lula za mudre glave, URL: www.dotterpipes.com/dld/jet%20set%20108d.pdf, pristup 2015. god)

 

Prvu lulu sam zapalio davne 1977. godine kada sam sa prijateljima išao na krstarenje po kornatskim otocima. U ekipi su bili, nezaboravni Slobodan – Bodo – Kovačević (Indexi), Nuno Arnautalić (Indexi), Goran Gerin (tad uspješan pjevač a sada još uspješniji advokat), Veselin Makso Kapetanovič (uspješan nacionalni auto vozač) i Balta – lokalni sarajevski kabadahija i ugostitelj

slika 3slika 4slika 5slika 6ž

Tim hobijem sam se bavio sve do prije pet godina, kada sam sasvim slučajno saznao da postoji u Hrvatskoj udruženje u kojem su pušači lula članovi kluba i koji su organizirali takmičenja na nivou države (Hrvatska asocijacija pušače lule). Prvo takmičenje kojem sam prisutvovao je bilo u Vodicama 2010. godine, primorskom mjestu u Hrvatskoj, a gdje sam otišao “turistički” da vidim kako to sve izgleda. Organizatori su me odmah prihvatili i “natjerali” da učestvujem u takmičenju, iako nisam imao pojma o pravilima. Takmičenje se zvalo: Otvoreno prvenstvo Hrvatske u dugom pušenju lule za dame i gospodu. Tad sam osvojio petnaesto mjesto i bio na sredini rang liste učesnika sa vremenom od 48 minuta i 13 sekundi. (Slika 1)

slika 6ž

Slika 1. Diploma sa prvog takmičenja

 

Od tada kreće moja “uspješna” takmičarska karijera. Na državnom takmičenju Hrvatske, održanom u Zagrebu 2011. godine osvojio sam prvo mjesto i postao prvak te zemlje. Na takmičenjima koja su uslijedila u navedenim godinama, nisam se spuštao ispod 3-eg mjesta. (Slika 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8). Inače na svim takmičenjima u pušenju lule, učestvuju i osobe ženskog spola, a onima najboljim, dodjeljuju se diplome i odgovarajuća priznanja.

slika 6ž

slika 6ž slika 6ž slika 6ž slika 6ž slika 6ž slika 6ž

Slika 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 Osvojene diplome i takmičarski “duh”

slika 6ž

Slika 9. Prvenstvo Hrvatske 2015. god. Treće mjesto

 

Svjetska takmičenja

 

Posljednje prvenstvo svijeta u dugom pušenju lule, održanom u Italiji, pored Venecije 2015. godine, gdje sam oborio vlastiti rekord i postigao izuzetan rezultat od 1 sat, 23 minute i 25 sekundi. Među prvima na svijetu.

 

Sa hrvatskim klubom sam išao na svjetska takmičenja u Poljskoj, Njemačkoj, Italiji gdje sam osvajao zapažene rezultate, a sa timom iz Hrvatske smo uvijek bili rangirani od 13 – 18-og mjesta na svijetu.

 

Da bi imali predstavu o kakvom “sportu” se radi postoje pravila za sva takmičenja bez obzira na kojem novou se održavaju.

Svjetski rekord u dugom pušenju lule je 3 sata, trideset i tri minute i šest sekundi (slika 10)

slika 6ž

Slika 10 Svjetski rekord

 

Najvažnije je druženje: Na svim takmičenjenjima učesnici dolaze sa nacionalnim obilježjima i propagiranjem svojih zemalja. (Slika 11, 12, 13, 14)

slika 6žslika 6žslika 6žslika 6žslika 6ž

Slika 11, 12, 13, 14 Učesnici takmičenja

 

U Poljskoj grad Poznan, je održao svjetsko prvenstvo 2013. godine, gdje je osvojeno 27. mjesto na svijetu (Slika 15), te prvenstvo Italije gdje je osvojeno 30. mjesto. (Slika 16)

slika 6žslika 6ž

Slika 15 Poznan (Poljska)                               Slika 16 Trideseto mjesto u prvenstvu Italije 2014. god.

 

Iste godine (2014. god) je održano svjetsko prvenstvo u Njemačkoj (Keln), gdje je osvojeno 15. mjesto na svijetu (Slika 17).

 

slika 6ž

SVE ŠTO TREBATE ZNATI O LULAMA

Kako odabrati odgovarajuću lulu?

Neki iskusni pušači smatraju da je bolje početi od ravnih lula, drugi kažu da je potpuno svejedno. Kupite si lulu koja vam se sviđa i koju si možete priuštiti. Imajte na umu mogućnost da vam se pušenje lule uopće neće svidjeti pa nemojte previše trošiti da kasnije ne bude plača za novcima.

Najčešćo oblici i tipovi lula (slika 16)

slika 6ž

slika 6žslika 6ž

Slika 16. Najčešćo oblici i tipovi lula

Na tržištu postoje jako skupocjene lule tipa Bentley, Porsche i sl., kao umjetnička djela. (Silke 17, 18, 19, 20, 21, 22)

slika 6žslika 6ž

slika 6žslika 6ž slika 6žslika 6žslika 6ž

Silke 17, 18, 19, 20, 21, 22 Neobične i “skupe” lule

Potrebna oprema svakog pušača lule

Tamper – služi za sabijanje duhana (slika 23), pomagala za čišćenje lule (slika 24), i „reameri“ za detaljno čiščenje (Slika 25)

slika 6ž

Slika 23. Tamper

slika 6žslika 6ž

Slika 24. Nabijači i za brzo čiščenje lulebrzo čišćenje lule

slika 6žslika 6ž

Slika 25. „reameri“za detaljno čiščenje

 

Filteri – ako imate lulu koja je predviđena za filter (slika 26, 27)

slika 6žslika 6žslika 6ž

 

Slika 26, 27 Filteri

Čistači – ima ih svakakvih; obični, konični, bijeli, u boji, ne možete pogriješiti (slika 28)

slika 6ž

Slika 28. Pamučni čistači za cijev lule Duhan za početnike

Za uvod u svijet lula, većini će najbolje odgovarati aromatični duhani. Neće vam biti preteški i neće gristi za jezik, a usto će biti i ugodni za okolinu. Evo nekih preporuka duhana koji se mogu kupiti kod nas (slika 29, 30, 31): Sail, Amphora, Captain Black (raznih okusa i mirisa), Larsen, Mac Baren Original Choice, Stanislav Sweet Secret, Peterson de Luxe Mixture, Mac Baren Aromatic Choice, Peterson: Irish Oak i Old Dublin, ili razne kombinacije koje se nude prema afinitetu pusača.

slika 6žslika 6ž

slika 6ž

Slika 29, 30, 31 Razni duhani za lulu

Osnovni dijelovi lule (slika 32)

slika 6ž

Slika 32. Osnovni dijelovi lule

 

Kako upušiti novu lulu?

Iskusniji pušači, kada uzmu novu lulu, obično je napune kvalitetnim pićem (konjak, viski) i ostave da odstoji preko noći da bi drvo “upilo” mirise i impregniralo se sastojcima pića.

Rastavite lulu (usnik od glave) kružnim pokretima u smjeru kazaljke na satu. Postupno izvlačite usnik tako što ćete napraviti 2 puna kruga. Stavite filtar u rupu predviđenu u usniku (ako je lula predviđena za filter). Većina filtera ima na jednoj strani keramiku, a na drugoj plastiku. Strana s keramikom mora se okrenuti prema glavi lule, a strana s plastikom prema usniku. Sastavite lulu. Ponovno napravite 2 puna kruga dok usnik lule ne uđe u vrat.

Upušiti novu lulu znači formirati tanki sloj ugljena – „cake“ na stijenkama glave lule i na dnu. „Cake“ štiti drvo od prekomjerne topline i osigurava potpuno sagorijevanje duhana. Mnoge lule dolaze već obrađene odnosno stijenke su presvučene tankim slojem ugljena što pomaže kod upušavanja. Lula se upušava tako što se prva tri puta puni samo 1/3 lule, druga tri puta 2/3 lule, a sedmi put lula se puni do vrha.

S vremenom će se u luli formirati znatan sloj „cake-a“ koji će biti nejednak i deblji pri vrhu, a tanji pri dnu. Kada do toga dođe, bit će potrebno sastrugati višak cake-a i poravnati ga. Za to postoje alati, tzv. „reameri“ odnosno freze koničnog oblika. No, to vam neće biti potrebno barem godinu dana.

Osnovni koraci pravilnog punjenja lule

Ovo je takozvana metoda “tri puta tri”. Većina pušača lule počinje s ovom metodom. Kasnije ćete naći svoju metodu i način, ali ovo je u biti osnovni način punjenja lule koji koriste mnogi iskusni lulaši.

Korak 1: Uzmite troprst duhana (koliko stane između palca, kažiprsta i srednjeg prsta) i lagano ga sipajte u lulu sve do vrha. Nježno pritisnite duhan tamperom ili kažiprstom do otprilike 2/3 od vrha glave lule. Pazite da duhan ne stisnete prejako. Mora biti nježno stisnut, rukom djeteta (slika 33, 34, 35. Osnovni koraci u punjenju lule)

slika 6ž

Korak 2: Ponovno uzmite malo duhana i lagano ga sipajte u lulu sve do vrha. Ovaj put tamperom malo jače stisnite duhan do otprilike 1/3 od vrha glave lule, rukom žene

slika 6ž

Korak 3: Još jednom uzmite malo duhana i sipajte toliko da malo prijeđe rub glave lule. Ovaj put čvrsto stisnite, rukom muškarca. Duhan bi trebao biti elastičan na dodir i poravnat s rubom glave lule

slika 6ž

Uvijek koristite svjež i dovoljno vlažan (ali ne prevlažan) duhan! Suhi duhan će se raspasti poput čipsa i proizvesti vrući dim, a prevlažan duhan će se konstantno gasiti

i stvarati kondenzat u luli. Slika 33, 34, 35. Osnovni koraci u punjenju lule)

 

Paljenje lule

Prvo je na redu takozvano „lažno paljenje“. Uzmite šibice ili upaljač za lulu i polako kružnim pokretima palite cijelu površinu duhana te pritom polako uvlačite dugačke dimove i ispuhujte. Kada se duhan izdigne iz glave lule, ugasite upaljač i tamperom lagano stisnite duhan te ga poravnajte s rubom glave lule. Ponovite još jednom. „Lažno paljenje“ ima važnu ulogu u daljnjem ravnomjernom sagorijevanju duhana. Kada se cijela površina duhana zacrnila, vrijeme je za pravo paljenje. Uzmite upaljač, kružnim pokretima ponovno zapalite lulu i polako pušite.

Pravilno pušenje

Pazite na slinu i na ritam uvlačenja. Uvlači se par dimova svakih 10-15 sekundi. Ovo govorim da dobijete okvirnu sliku. Nemojte se držati toga kao pijan plota. Morate naći sredinu između toga da vam dim bude hladan te da se lula ne gasi. To je pravilan ritam uvlačenja. Zaboravite na sekunde. Pušenje lule nije matematika. Vaša tehnika pušenja će se s vremenom poboljšati. Nemojte očajavati ako odmah ne bude savršena jer neće biti. Nikome od nas nije odmah išlo od ruke.

Kada popušite pola lule, na vrhu će se skupiti dosta pepela. Lulu možete okrenuti da višak pepela ispadne van. Nemojte čačkati i vaditi pepeo van jer on ima svoju ulogu. Pepeo služi kao svojevrstan filter koji hladi dim i tako olakšava pušenje. U fazi formiranja “cake-a“ gledajte da uvijek popušite lulu do kraja odnosno do dna. Razlog tome je da se „cake“ formira i na dnu te tako spriječi pucanje vrijesa. Pripaljujte lulu koliko god puta je potrebno. Normalno je da se lula tijekom pušenja gasi, a to ovisi i o duhanu koji pušite. Ako se lula pregrije, ostavite je da se ohladi 10-ak minuta i ponovno zapalite. To možete provjeriti tako da prislonite lulu na obraz. Ako je neugodno topla da je ne možete držati na obrazu, pustite je da se ohladi. To ćete, uostalom, primijetiti i zbog toga što će vam se zbog kondenzacije vlage namočiti usnik i osjetit ćete kiseli okus. U tom slučaju uzmite čistač, provucite ga kroz usnik da pokupi vlagu i usporite s uvlačenjem.

Nemojte odmah istresati pepeo nakon što popušili lulu! Ostavite ga da stoji sat vremena da upije vlagu koja se nakupila u luli.

Peče li vas jezik?

To je najčešći problem kod početnika, a posebno kod bivših pušača cigareta jer prebrzo povlače dim.

Iritacija jezika može biti izazvana zbog jednog ili više sljedećih razloga:

  1. nepravilan „cake“ (ili nepostojanje istog), naročito na dnu lule Ovo je uzrok vrućem dimu;
  2. lula od lošeg vrijesa ili lula s metalnim filterom u peru usnika koji bi trebao služiti za skupljanje vlage, a ustvari samo vlaži usnik iznutra (izvadite ga i bacite);
  3. prejako sabijen duhan na dnu lule. Posljedica je što nema dovoljno zraka za dobro sagorijevanje duhana;
  4. pušenje loših komercijalnih duhana koji sadrže konzervanse i razne umjetne sastojke;
  5. duhan se u toku pušenja ne stiska tamperom ravnomjerno ili dovoljno često;
  6. puši se prebrzo. Pušači cigareta često imaju ovu naviku kada prijeđu na lulu.

Ukoliko vam se dogodi da spalite jezik, pričekajte s pušenjem par dana da se jezik oporavi.Ne pokušavajte jezik hladiti raznim gaziranim pićima! Bit će još gore. Lagani čaj ili neko negazirano piće će vam puno više pomoći da “prebolite” ove dječje bolesti!

Čišćenje lule

Kada čistite novu lulu, koristite čistače vrlo oprezno. Ako ih neoprezno gurate kroz vrat lule sve do žarnice, mogli bi unišititi „cake“ koji je još u fazi formiranja. Nakon što je pepeo sat vremena upijao vlagu, istresite ga van. Rastavite lulu i izvadite filter (ako pušite lulu s filterom). Uzmite čistač i provucite ga kroz usnik par puta. Zatim presavijte čistač tako da dobijete oblik slova -u- te njime očistite prostor za filter. To možete napraviti i papirnatom maramicom. Uzmite taj isti čistač i očistite vrat lule odnosno dio u koji ulazi usnik (i tu pomaže papirnata maramica). Nakon toga, čistačem očistite glavu lule na način da provučete čistač kroz vrat lule do žarnice nekoliko puta. Nakon svakih 4-5 pušenja čistač namočite u alkohol te njime očistite glavu lule.

Odmorite lulu

Dopustite luli da se odmori najmanje 24 sata prije sljedećeg pušenja. To je minimum! Dajte nakupljenom ulju i vlazi vremena da se osuše. Lulu uvijek ostavite okomito da se suši odnosno da je glava lule niža od usnika. Vaš trud i briga oko lule bit će nagrađeni tako što ćete imati suhu lulu koja će se lijepo pušiti i pružiti ugodan, hladan dim. Nadopunjujte svoju kolekciju lula. Isprobajte kako se koji duhan puši iz različitih lula. U nekima se možda puši bolje, u nekima lošije. Još jedan razlog, možda i najvažniji, za posjedovanje više lula je taj da se one stignu osušiti. 24 sata je minimum, ali 3-4 dana bilo bi idealno.

Opustite se uz lulu

Jedna od čari pušenja lule je opuštanje koje ona pruža. Pušite polako i uživajte u okusu i mirisu duhana. Nema potrebe za uvlačenjem u pluća, užitak je u okusu. Pripremite si čistače, upaljač, tamper i nešto za piće tako da ne morate ustajati kada se jednom zavalite u naslonjač. Neki od najslavnijih ljudi u povijesti pušili su lulu. Fizičari, filozofi, svjetski vođe i mnogi drugi. Dobra lula pruža zadovoljstvo i sklad te smiruje čovjeka. To je način opuštanja, mišljenja i uživanja u zadovoljstvima koje život pruža.

OSTALE LULAŠKE POTREPŠTINE

Za potpuno pušačko zadovoljstvo, uz lulu i duhan, potreban nam je još i popratni pribor. Postoji veliki izbor lulaških potrepština odnosno pribora, a u narednim recima pokušat ću ih poredati po važnosti te se osvrnuti na cijene tih stvarčica (slika 36).

Krenimo s pripaljivanjem lule.

slika 6ž

slika 6žslika 6ž

slika 6ž

Slika 37. razni upaljači za lulu

Nadalje, tu su neizostavni tamperi, alat neophodan svakom pušaču lule.

Najjeftinija varijanta su tamperi češke proizvodnje koji koštaju 10-ak maraka za kojima nećete plakati ako i kada ih izgubite. U boljim prodavaonicama lula, uz malo veću kupnju dobit ćete ih na poklon. Na tržištu se mogu naći brojne varijante od vrijesa, bambusa, morte, meerschauma, raznih plemenitih i sličnih metala, a svaka poznatija tvornica lula i mnoštvo samostalnih majstora proizvode svoje tampere. Što je ime poznatije, tamper je naravno skuplji. Pogledati sliku 23, 24, 25.

Nakon što smo, na žalost, popušili dragu nam lulu, dolazi ne baš tako omiljeni dio – čišćenje.

Za to su nam neophodni čistači kojih također ima puno vrsta. Mogu biti deblji, tanji, duži, kraći, tvrđi, mekši – bitno je da ih koristite. Svaki pušač lule razvit će svoj način čišćenja i održavanja lule, koristit će razna dezinfekcijska sredstva kao što su medicinski alkohol, Plivasept, a u prodaji postoji i veliki broj tekućina, sprejeva i sl. Lule je izuzetno važno dobro očistiti jer će se u suprotnom kroz neko vrijeme doslovno usmrditi i tu svaki užitak pušenja prestaje. Moje skromno mišljenje je da će i pretjerano čišćenje izazvati suprotni učinak, naročito ako je čistite duže nego što ste je pušili.

Nakon dužeg vremena uživanja u našim lulama dolazi vrijeme „generalke“, tzv. skidanje cakea odnosno sloja ugljena koji se neumoljivo nakuplja u našim ljubimicama.

U tu svrhu služe nam različite freze, trimeri od najjednostavnijih do profi mašinica. Dragi lulaši, ovdje budite pažljivi i koristite kvalitetnije, tj. skuplje, freze jer možete nepovratno oštetiti lule. Nažalost, osjetio sam to na vlastitoj koži (luli) i zato izbjegavajte jeftine freze džepnog formata (kakve možete vidjeti na slici ispod) i nabavite kvalitetnu koja će vas služiti cijeli život. Cijena Senior Pipe Reamera je 100 KM i sjajno obavlja svoj posao (slika 38)

slika 6ž

Slika 38. Freze i trimeri

Pažnja!!! Meerschaum lule se ne smiju frezati odnosno ne smije se ni dopustiti da se u njima stvara cake! Poslije svakog pušenja potrebno je običnom maramicom lagano obrisati stijenke lule i eventualno ukloniti komadiće zalijepljenog duhana.

U današnje vrijeme, većina velikih proizvođača svoje lule radi s filterima koje naravno morate kupovati. Najčešći su 9 mm, rjeđi 6 mm (Savinelli) (slika 39, 40). Proizvode ih mnoge tvrtke po različitim cijenama, ali moje mišljenje je da je najsretnije rješenje plastični adapter koji se nažalost, kao i mnoge druge stvari, kod nas ne može nabaviti.

slika 6žslika 6ž

Slika 39, 40. Filteri

To bi bili najvažniji popratni rekviziti, a sad malo o dodatnim lijepim stvarčicama koje naš hobi i strast čine još ljepšim, no nisu toliko važne i ovise prvenstveno o dubini našeg džepa.

U kolekciji svakog ozbiljnog lulaša, s vremenom broj lula naraste do neslućenih razmjera. Tako nastane potreba za raznim stalcima, pepeljarama, torbicama za više lula, posudama za duhan. (Slika 42-47)

slika 6ž

slika 6ž

slika 6ž

slika 6žslika 6ž

Slika 42-47 Torbice, pepeljare i nosači lula

U posljednje vrijeme u našim krugovima postao je vrlo popularan tzv. merschaum granulat. Nekoliko zrnaca tog minerala se stavlja na dno žarnice i tako se sprječava stvaranje neugodnog kondenzata i štiti se dno lule. (Slika 48, 49)

slika 6žslika 6ž

Slika 48, 49. Minerali

 

Moram navesti još jedan dodatak, a koji nije čest. To su specijalni filter papiri u koji se umota dihan i tako pripremljen stavi u lulu. Na taj način se smanjuje “prljanje” lule i čiščenje je olakšano. (Slika 50)

slika 6ž

Slika 50. Pairni filteri

 

Popis značajnijih ljudi koji su pušili lulu (Slika 50).

 

  1. Armstrong, Neil (astronaut)
  2. Atkins, Chet (glazbenik)
  3. Aykroyd, Dan (glumac)
  4. Bach, Johann S. (kompozitor)
  5. Bacon, Sir Francis (filozof)
  6. Baudelaire, Charles (pjesnik)
  7. Bell, Alexander Graham (izumitelj)
  8. Bildt, Carl (švedski premijer)
  9. Bismarck, Prince Otto Leoplold von (državnik)
  10. Bohr, Neils (fizičar)
  11. Brynner, Yul (glumac)
  12. Byron, Lord (George Gordon, pjesnik)
  13. Carter, Ron (jazz glazbenik)
  14. Casals, Pablo (čelist)
  15. Chandler, Raymond (pisac)
  16. Chapman, Graham (član Monty Pythona)
  17. Chomsky, Noam (politički aktivist)
  18. Cosby, William “Bill”, Jr. (glumac)
  19. Crocket, Davy (am. kongresmen, traper)
  20. Cronkite, Walter (TV novinar)
  21. Crosby, Bing (pjevač)
  22. Darwin, Charles (biolog)
  23. Doyle, Sir Arthur Conan (pisac)
  24. Duchamp, Marcel (slikar)
  25. Earp, Wyatt (revolveraš)
  26. Einstein, Albert (fizičar, matematičar)
  27. Eisenhower, Dwight (predsjednik SAD)
  28. Faulkner, William (pisac)
  29. Ford, Gerald (predsjednik SAD)
  30. Ford, John (filmski režiser)
  31. Freud, Sigmund (psihijatar)
  32. Gable, Clark (glumac)
  33. Garbo, Greta (glumica)
  34. Gershwin, Ira (tekstopisac)
  35. Granger, Stewart (glumac)
  36. Grant, Cary (glumac)
  37. Hefner, Hugh (osnivač Playboya)
  38. Hemingway, Ernest (pisac)
  39. Hockney, David (Artist)
  40. Huxley, Thomas Henry (pisac)
  41. Josif Visarionović Staljin
  42. Joyce, James (pisac)
  43. Jung, Carl Gustav (psihijatar)
  44. Karloff, Boris (glumac)
  45. Kaye, Danny (zabavljač)
  46. Kipling, Rudyard (pisac)
  47. Lemmon, Jack (glumac)
  48. Malle, Louis (filmski režiser)
  49. Mancini, Henry (skladatelj)
  50. Manet, Edouard (slikar)
  51. Marx, Julius Arthur “Groucho” (komičar)
  52. Maugham, Somerset (pisac)
  53. McDowell, Malcolm (glumac)
  54. Melville, Herman (pisac)
  55. Miller, Arthur (dramatičar)
  56. Mingus, Charles (jazz glazbenik)
  57. Oppenheimer, Robert (fizičar)
  58. Papandreou, Andreas (državnik)
  59. Patton, Gen. George S., Jr. (vojni zapovjednik)
  60. Pertini, Sandro (predsjednik Italije)
  61. Porsche, Ferdinand (dizajner automobila)
  62. Reagan, Ronald (predsjednik SAD, glumac)
  63. Robinson, Edward G. (glumac)
  64. Rockwell, Norman (slikar)
  65. Roosevelt, Franklin (predsjednik SAD)
  66. Shaw, Irwin (pisac)
  67. Simenon, Georges (pisac)
  68. Spelling, Aaron (TV producent)
  69. Stalin, Joseph (diktator)
  70. Stallone, Sylvester (pisac)
  71. Tati, Jacques (glumac)
  72. Tolkien, J.R.R. (pisac)
  73. Tracy, Spencer (glumac)
  74. Twain, Mark (pisac)
  75. Van Gogh, Vincent (slikar)
  76. Victoria, Queen of England
  77. Walesa, Lech (državnik)
  78. Welles, Orson (filmski režiser)
  79. Armstrong, Neil (astronaut)
  80. Atkins, Chet (glazbenik)
  81. Aykroyd, Dan (glumac)
  82. Bach, Johann S. (kompozitor)
  83. Bacon, Sir Francis (filozof)
  84. Baudelaire, Charles (pjesnik)
  85. Bell, Alexander Graham (izumitelj)
  86. Bildt, Carl (švedski premijer)
  87. Bohr, Neils (fizičar)
  88. Brynner, Yul (glumac)
  89. Byron, Lord (George Gordon, pjesnik)
  90. Carter, Ron (jazz glazbenik)
  91. Casals, Pablo (čelist)
  92. Chandler, Raymond (pisac)
  93. Chapman, Graham (član Monty Pythona)
  94. Chomsky, Noam (politički aktivist)
  95. Cosby, William “Bill”, Jr. (glumac)
  96. Crocket, Davy (am. kongresmen, traper)
  97. Cronkite, Walter (TV novinar)
  98. Crosby, Bing (pjevač)
  99. Darwin, Charles (biolog)
  100. Doyle, Sir Arthur Conan (pisac)
  101. Duchamp, Marcel (slikar)
  102. Earp, Wyatt (revolveraš)
  103. Einstein, Albert (fizičar, matematičar)
  104. Eisenhower, Dwight (predsjednik SAD)
  105. Faulkner, William (pisac)
  106. Ford, Gerald (predsjednik SAD)
  107. Ford, John (filmski režiser)
  108. Freud, Sigmund (psihijatar)
  109. Gable, Clark (glumac)
  110. Garbo, Greta (glumica)
  111. Gershwin, Ira (tekstopisac)
  112. Granger, Stewart (glumac)
  113. Grant, Cary (glumac)
  114. Hefner, Hugh (osnivač Playboya)
  115. Hemingway, Ernest (pisac)
  116. Hockney, David (Artist)
  117. Huxley, Thomas Henry (pisac)
  118. Joyce, James (pisac)
  119. Jung, Carl Gustav (psihijatar)
  120. Karloff, Boris (glumac)
  121. Kaye, Danny (zabavljač)
  122. Kipling, Rudyard (pisac)
  123. Lemmon, Jack (glumac)
  124. Malle, Louis (filmski režiser)
  125. Mancini, Henry (skladatelj)
  126. Manet, Edouard (slikar)
  127. Marx, Julius Arthur “Groucho” (komičar)
  128. Maugham, Somerset (pisac)
  129. McDowell, Malcolm (glumac)
  130. Melville, Herman (pisac)
  131. Miller, Arthur (dramatičar)
  132. Mingus, Charles (jazz glazbenik)
  133. Oppenheimer, Robert (fizičar)
  134. Papandreou, Andreas (državnik)
  135. Patton, Gen. George S., Jr. (vojni zapovjednik)
  136. Pertini, Sandro (predsjednik Italije)
  137. Porsche, Ferdinand (dizajner automobila)
  138. Reagan, Ronald (predsjednik SAD, glumac)
  139. Robinson, Edward G. (glumac)
  140. Rockwell, Norman (slikar)
  141. Roosevelt, Franklin (predsjednik SAD)
  142. Shaw, Irwin (pisac)
  143. Simenon, Georges (pisac)
  144. Spelling, Aaron (TV producent)
  145. Stalin, Joseph (diktator)
  146. Stallone, Sylvester (pisac)
  147. Tati, Jacques (glumac)
  148. Tolkien, J.R.R. (pisac)
  149. Tracy, Spencer (glumac)
  150. Twain, Mark (pisac)
  151. Van Gogh, Vincent (slikar)
  152. Victoria, Queen of England
  153. Walesa, Lech (državnik)
  154. Welles, Orson (filmski režiser)
  155. Bismarck, Prince Otto Leoplold von (državnik)
  156. Letterman, David (TV voditelj)
  157. Lewis, Jerry Lee (glazbernik)
  158. MacArthur, Gen. Douglas (vojni zapovjednik)
  159. Moliere, Jean Baptiste (komediograf)
  160. Mondrian, Piet (slikar)
  161. Newton, Sir Isaac (fizičar, matematičar)
  162. Russell, Bertrand (filozof)
  163. Sadat, Anwar (državnik)
  164. Sand, George (spisateljica)
  165. Sartre, Jean-Paul (filozof)
  166. Schwarzenegger, Arnold (glumac)

slika 6žslika 6ž

Slika 51, 52 Poznate ličnosti koji su pušili lulu

 

PRAVILA ZA MEĐUNARODNE TAKMIČENJE U PUŠENJU LULE (za dame i gospodu)

 

SVRHA NATJECANJA

 

Svrha takmičenja je, da prijavljeni učesnici i timovi u takmiče u najdužem, mogućem, roku puše bez gašenja lulu. Svaki učesnik ili “tim” moraraju koristiti istu količinu duhana, istu lulu (daje je organizator).

Mogu sudjelovati samo osobe starije od iznad 18 godina starosti i članovi nacionalnih, lulaških, klubova to jest koji su članovi CIPC (Comité International of Pipe smokers Clubs)

 

DUHAN

 

Učesnici će se koristiti isključivo odabranim duhanom od strane organizatora natjecanja.

Količina duhana koji će se koristiti će biti tri (3) grama.

Organizatori će naziv i vrstu duhana, sa punim programom događanja, a najkasnije dva (2) mjeseca unaprijed obavijestite učesnike.

slika 6ž

LULE

 

Organizatori će osigurati svim učesnicima lulu koja će se koristiti na početku natjecanja.

Lule će biti izrađene od ružinog drveta, ravna i klasičniog oblika, sa ili bez izmjenjivim filterom, a koja će biti u mogućnosti da “primi” najmanje tri (3) grama duhana.

Organizatori će objaviti tačne dimenzije lule koja će se koristiti za natjecanje najmanje dva (2) mjeseca unaprijed u skladu s odredbama pravilnika. Ako lula posjeduje filter, učesnik ga može ukloniti.

 

SUDIJE

 

Odluke sudija su obavezujuće, a “žiri”će se sastojati od najmanje pet (5) osoba: predsjednika CIPC ili njegovovog zamjenika, čija je dužnost da imenuje mjerioce vremena, objavljuje odluke i rezultate, a ako je potrebno srednje vrijeme natjecanja. Na svakih deset učesnika, prisustvovat će najmanje jedan (1) sudija. Oni će kontrolirati učesnike, stalno nadzirati tok takmičenja. Orgnizator će distribuirati lule i druge stavke propisane pravilnikom (dva drvceta šibica, tamper – drveni nabijać duhana, veličine petnaest (15) mm i deset (10) cm).

slika 6žslika 6ž

 

UČESNICI

 

Svaki učesnik će dobiti karticu sa brojem, papir sa imenom i prezimenom i mjestom sjedenja, koja mora biti vidljiva za sve, kao i za sudiju.

Kada organizator takmičenja da signal, sudije će dostaviti svakom učesniku lulu, nakon ispitivanja, lula će biti postavljena ispred svakog učesnika. Ako je lula neispravna može biti zamjenjena. Svaki učesnik će dobiti paket duhana kojeg ne smiju dirati do signala za start.
Sudija će kontrolirati da se samo sljedeće stavke nalaze ispred svakog učesnika: lula, paket duhana, drveni nabijač, dvije šibice i okvir na kojem se mogu upaliti, list papira A4 veličine, registracijsku karticu.

slika 6ž

 

 

slika 6ž

 

Svaki učesnik će biti upozoren da: drveni nabijač može koristiti samo kada je lula u ustima

Strogo je zabranjeno kuckati ili tresti lulu na bilo koji način ili bilo kojim sredstvima, učesnik može ukloniti pisak iz lule za nekoliko sekundi, tokom takmičenja, kako bi se oslobodio viška tekučine i to na priloženi papir.

Učesnici mogu ukloniti pepeo iz lule, ali ne mogu vratiti duhan koji ispadne tokom ove radnje. Učesnici smiju piti vodu (koja je na stolu) ili odabrano piče, nakon prvih deset (10) minuta od početka takmičenja.

Nije dopušteno puhati u lulu (ispuhivati) što može biti razlog za izuzeće.

Kada organizator da signal za start, učesnici će otvoriti paket duhana i imat će pet (5) minuta da napune lulu (duhan može biti isjeckan samo u ovom pripremnom periodu). Učesnici ne smiju vlažiti duhan na bilo koji način.

Poslije pet minuta organizator daje signal da je prošlo vrijeme pripreme i punjenja lule i daje 1 minutu za paljenje duhana u luli pomoću jednog (1) ili obje “žigice” – drvceta šibica. Učesnik kome se ugasi lula, odmah će predati svoju identifikacionu karticu sudiji za stolom. Sudija ima pravo da traži od učesnika, da vidi dim iz lule ili usta pušača. Ako učesnik ne postupi po pravilima, sudija ga može diskvalifikovati, kao i slučaju izgaranja lule.

 

slika 6ž

KONAČNI REZULTATI

 

Žiri će sastaviti konačni popis pobjednika. Odluka žirija je konačna.

 

POJEDINAČNI POBJEDNIK

 

Pobjednik će biti učesnik koji puši najduže, pod uvjetom da lulu nije “spalio” ili da nije bilo kršenja propisa. Žiri će pregledati lule od najboljih deset (10) pušača kako bi se utvrdilo jesu li lule bile ispravne.

Pobjednik će imati pravo da se zove “svjetski”, “europski”, “azijski” ili “američki šampion”, i organizatori mu može dodjeliti posebne nagrade i može sastaviti poseban popis dobitnika za dame.

 

POBJEDNIK U NACIONALNIM TIMOVIMA

 

Nacionalni tim može biti sastavljen od najviše pet (5) članova-pušača, čija imena će biti objavljena od strane predsjednika nacionalnog kluba pušača lule. Bilježi se najbolje vrijeme samo prve trojice iz tima. U timu su dozvoljeni članovi oba spola.

 

PRITUŽBE

 

Učesnici mogu podnijeti žalbu protiv odluke sudija podnoseći tužbu žiriju do petnaest (15) minuta nakon takmičenja.

 

Slike sa takmičenja u Kelnu

slika 6ž

 

Posljednje takmičenje (16-to svjetsko prvenstvo u dugom pušenju lule) se održalo u Italiji, gdje su postignuti, do sada najbolji rezultati. Od 79 timova, tim hrvatske je osvojio 24-o mjesto gdje sam imao najbolje vrijeme. U pojedinačnim rezultatima od 325 učesnika sam osvojio izvanredno 83-e mjesto, što u svjetski razmjerama je visoko pozicioniran rezultat.

slika 6žslika 6ž

Mnogi koji bi željeli da budu pušaći lule ili takmičari moraju znati neke osnovne stvari o pušenju lule.

 

MEĐUNARODNI DAN PUŠAČA LULA OBILJEŽAVA SE 20. FEBRUARA/VELJAČE.

slika 6žslika 6žslika 6ž

(https://dimlule.wordpress.com/; (http://www.dimlule.com/t634-vodie-za-poeetnike)

Dio nagrada sa takmičena:

slika 6žslika 6ž

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

About Ekran

Check Also

Prva godišnjica smrti akademika Dubravka Lovrenovića

Na današnji dan (17. 1. 2017.), nakon kratke i teške bolesti, preminuo je akademik Dubravko …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *