Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Analiza portala Ekran.ba: Razlika između Palestine i BiH

Analiza portala Ekran.ba: Razlika između Palestine i BiH

Dok u Palestini i Izraelu bjesni rat i svakodnevno stradaju stotine žrtava, čak i onima kojima je teže da shvate neke stvari postaje jasno da palestinizacija BiH znači kraj života za većinu njenih građana. Postavlja se pitanje kako je palestinizacija BiH moguća i da li postoje danas neke sličnosti sa stanjem u Palestini i u BiH. Analize portala Ekran.ba kažu da ne postoje sličnosti BiH i Palestine, ali da centri moći iz susjednih zemalja, EU, kao i unutar same BiH rade na tome da se te sličnosti uspostave. O čemu se radi?
Prije svega, BiH je međunarodno priznata država, članica UN i na putu u EU i NATO integracije. Da bi BiH bila “palestinirana“, neophodno je dovesti u pitanje ove činjenice i derogirati ih kao takve. Zato je potrebna radikalizacija islama u BiH i stvaranje uvjeta za etničku podjelu. U funkciji stvaranja ovih uvjeta su i stalno širenje laži o radikalnom islamu u BiH (koji je prisutan, ali ne i dominantan!) i predstavljanju BiH kao države koja ne može funkcionirati. Na taj način se želi pokazati neodrživot BiH kao države, ali i stvoriti pretpostavke za međunarodnu prihvatljivost etničke podjele i raspada BiH kao države!
Uprkos tome što postoje značajne snage koje “upiru“ u ovom pravcu, ovakva nastojanja daju “mršave“ rezultate! Moglo bi se čak reči da doprinose jačanju ideje građanske države, koja svakako ne može i ne smije biti pod patronatom niti jedne nacionalističke politike. Zato je za sve nacionaliste u BiH trenutno najveći naprijatelj građanska politička opcija, koja je napadana iz svih nacionalističkih tabora.
BiH i Palestina po tom osnovu, dakle, nemaju nikakve dodirne tačke. Radikalne islamske skupine u Palestini vode glavnu riječ i potpuno odgovaraju cionistima kao “poželjni neprijatelj“ koji homogenizira i radikalizira židovsku stranu u sukobu. Doduše, ovaj metod pokušavaju u BiH primijeniti i određeni neformalni centri moći kroz radikalizaciju Bošnjaka, ali njihova nastojanja, ipak, ostaju drugorazrednog značaja za cjelokupnu situaciju.
Ono što karakterizira Palestinu, a što se pokušava primijeniti i u BiH, jeste odsustvo ideje Palestine kao države! To je i glavni problem Palestinaca i opstojnosti njihove države. Palestinci nisu uspjeli izgraditi ideju Palestine kao države i zato su ostali bez jasnog cilja i vizije. Moglo bi se čak reći da njihovim naporima dobrim dijelom upravljaju Izraelci baš zbog odsustva ideje države. U BIH ne samo da postoji ideja države, nego postoji i državnost i višestoljetna državna tradicija. Zato se ona pokušava zamagliti raznim maloumnim idejama islamske države, velikosrpske ili velikohrvatske državne dominacije nad BiH. Ipak, samo zahvaljujući ideji države BiH, ovakva nastojanja ostaju bezuspješna!
Osnova takve ideje je znanje, koje neprijateljima BiH predstavlja nesavladivu prepreku. Stoga su poduzeta posebna nastojanja da se uništi bh obrazovni sistem i da se, posebno, destruira Univerzitet u Sarajevu (UNSA) kao stub znanja u našoj državi. Napadani su istaknuti pojedinci, znanstveni i kulturni djelatnici, institucije, uskraćivano finansiranje, a u posljednjih desetak godina nastoji se uspostaviti takva legislativa koja bi uništila UNSA! Sve to se čini sa ciljem uništavanja društvene i humanističke misli, kako bi bila dokinuta i ideja BiH kao države!
U tome je najbitnija razlika između BiH i Palestine i razlog zbog kojeg BiH ne može biti palestinirana. Sve dok postoji znanje i društvane i humanistička misao u našoj zemlji, od palestinizacije neće biti ništa! Najnoviji pokušaju uništavanja UNSA preko maloumne zakonske legislative, finale je nastojanja da se od BiH napravi geografski pojam i ukine njena državnost ubijajući ideju BiH kao države. Takva nastojanja treba smatrati opasnim i izrazito štetnim, a one koji ih podržavaju destruktivnim snagama koje rade na palestinizaciji i etničkoj podjeli BiH.
Zaključimo, bez uništavanja društvene i humanističke misli u BiH, samim tim ideje BiH kao države, nema mogućnosti palestinizacije i podjele države. Sve dok postoji ideja BiH kao moderne države  kritičko društveno djelovanje, nestanak države neće biti moguć. Shvatili su to neprijatelji BiH, treba da shvate i oni kojima je ona jedino moguće mjesto za dostojanstven život!
Analitički tim
Ekran.ba

About Ekran

Check Also

Nakon višednevne NiPovske farse u Skupštini KS: da li podzemlje ima svoju političku organizaciju?

Nakon višednevne farse u Skupštini KS na kraju, praktično, nije usvojeno ništa što će povećati …