Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Uništavanje UNSA je u funkciji projekta razbijanja BiH!

Uništavanje UNSA je u funkciji projekta razbijanja BiH!

Prednacrt Zakona o visokom obrazovanju, koji je u režiji Damira Marjanovića i Melike Husić-Mehmedović izronio ovih dana, nesumnjivo vodi uništavanju jednog od najvažnijih kapaciteta opstojnosti države BiH – Univerziteta u Sarajevu (UNSA). Portal Ekran.ba je do sada u više navrata objavio argumente  dokaze koji govore da je nedostatno finansiranje i uvođenje pravila za izbor profesora koja ne postoje nigdje u svijetu, način da se UNSA uništi kroz sprečavanje razvoja znanstvenog podmlatka, koje je u direktnoj vezi sa ova dva faktora. Husić-Mehmedović i Marjanović, kao njen “mentor“, oboje “zagrebački đaci“ iz škole desničara i nacionaliste Dragana Primorca, upravo ova dva faktora uvode kao okosnicu novih zakonskih rješenja.
Da se izvijesno radi o uništavanju UNSA, pokazuje i činjenica da Husić-Mehmedović, bez konsultacija sa akademskom zajednicom (ma šta to značilo u BiH), donosi zakon koji je, izuzev u segmentu izbora i upravljanja UNSA, potpuno prepisani stari zakon. Dakle, cilj Husić-Mehmedović i njenog mentora, bio je spriječiti izbore profesora i njihova napredovanja. Naši izvori sa UNSA kažu da nikakav kriteriji nije problem, čak ni onaj koji nigdje ne postoji, a koji uvodi Husić-Mehmedović, ali da bi zakonodavac morao predvidjeti i obezbijediti mogućnost da profesori UNSA fizički mogu ispuniti te kriterije. Ovo se posebno odnosi na humanističke i društvene grupacije znanosti, koje nisu imale podršku vlasti za razvoj časopisa. Sada se od profesora ovih grupacija, nasuprot samoj biti onoga čime se bave, zahtijeva ispunjenje kriterija kvantifikacije i objavljivanje u časopisima za čije uvrštavanje u baze podataka nikada nisu imali podršku Vlade KS!
Drugim riječima, Husić-Mehmedović svjesno od istraživača iz ovih oblasti traži nešto što zna da ne postoji u BiH i to zahvaljujući antiintelektualnoj vlasti, kojoj i sama pripada. Zaključak je jasan, sračunato se postavljaju uvjeti koji u stvarnosti nisu nikakvi uvjeti, ali predstavljaju opravdanje za uništavanje društvenih i humanističkih znanosti. Dovoljno je pogledati spisak časopisa u Q1, koje zahtijeva Husić-Mehmedović i uvjeriti se da tamo praktično nema časopisa iz oblasti društvenih i humanističkih znanosti, ali ni umjetnosti, sporta … Zašto bi neustavna ministrica, po nalogu paragenetičara Marjanovića, postavljala ovakav uvjet za izbor profesora, kada i sama zna da vlast nije stvorila pretpostavke za ispunjavanje zakonskih uvjeta? Nije li suviše jednostavno i suviše očigledno stvaranje katastrofalnih posljedica, da bi moglo biti iz neznanja i slučajno?
Sve upućuje na to da je sadašnji Prednacrt skandaloze neustavne ministrice pravljen po planu Memoranduma 2 SANU. Podsjetimo se, u ovom dokumentu se govori o stvaranju “Srpskog sveta“, čija realizacija, između ostalog vodi i kroz pripajanje većeg dijela BiH Srbiji.Kako to nije moguće nasilnim putem izvesti, tu se pretpostavlja duži put, koji vodi preko svođenja svih pitanja u BiH na etnička pitanja i obezglavljivanja bh društva kroz uništavanje obrazovanja i stvaranje nesposobnosti institucija i pojedinaca da prave ozbiljne kritičke analize društva i usmjeravaju društvene procese. Identične ideje postoje i u hrvatskoj velikonacionalnoj politici, koja ima isti cilj kao velikosrpska politika. Da li je onda slučajno što paragenetičar Damir Marjanović, učenik Dragana Primorca, uz pomoć NS i NiP postaje vlasnikom obrazovanja u Sarajevu i preko “hrvatske doktorandice“ Husić-Mehmedović realizira ideju obezglavljivanja bh društva.
Da bi do kraja bila jasna ova “akcija“ paragenetičara i njegove službenice, mora se imati u vidu da je jezgra cjelokupne društvene i humanističke misli u BiH smještena na UNSA! Za velikonacionalističke politike  ostvarivanju njihovih interesa nikakva prepreka nisu tehničke i prirodne zanosti. Oni su izvukli pouke iz gubitka proteklog rata i pravilno zaključili da se BiH odbranila najvećim dijelom zahvaljujući humanističkoj i društvenoj pameti i kulturi i umjetnosti koju je imala u svom državotvornom sadržaju. Sada se udara upravo na ove osnove odbrane državnosti BiH, a “trojka“ široko otvara vrata Primorčevom paragenetičaru da to i uradi! Zato ponovo postavljamo pitanje iz filma Balkanski špijun: “A trojke su, Đuro, šta…?“ Da li je to sve skupa slučajno?
Husić-Mehmedović nije konsultirala “akademsku zajednicu“ prilikom pisanja Prednacrta Zakona o VO. Ona je odabrala “podobne“ i one koji su već bili u projektu obezglavljivanja i sluđivanja bh društva (poput akademika Trifkovića). Jedan dio članova njene komisije je dao ostavku na članstvo, a vrlo je interesantno da je iz oblasti humanističkih znanosti ostala samo Dženana Husremović, Čovićeva psihologinja “visočkog lobija“, koja je davala legitimitet zločinu koji čini Husić-Mehmedović. Da li je slučajno i to što Husremović dolazi iz formacije koja je podržavala etničku podjelu BiH još 1992., koja odlično surađuje sa strukturama HDZ i SNSD i koja proteklih godina intenzivno radi na uništavanju intelektualne supstance bh društva? Husremović je trenutno prorektoresa UNSA, iz čijeg Rektorata nije došla još ni jedna riječ kritike na antidržavno djelovanje Husić-Mehmedović!Da li je i to “slučajno“?
Previše je slučajnosti koje “slučajnost“ pretvaraju u pravilo! Zato se čini nedvsmisleno jasnim da je Prednacrt paragenetičara Marjanovića i paraministrice Husić-Mehmedović akt upućen protiv budućnosti države BiH! Njegova ideja je napisana izvan BiH, a sprovodi se u Sarajevu! Mnogo je još toga što ide u prilog mišljenju da se radi o potpuno svjesnom činu koji znači sprovođenje ideje etničke podjele BiH, dakle uništavanja državnosti naše države! Počevši od Zukorlićevih veza sa “trojkom“, preko uticaja “visočkog lobija“ i MuCe-a, pa do veza sa HDZ BiH, sve “slučajnosti“ se na kraju zatvaraju u puni krug obezglavljivanja bh društva. Nije li krajnje vrijeme da se država odbrani na ovom polju, koje je i osnov njene državnosti?!
Istraživački tim
Ekran.ba
ReplyForward

About Ekran

Check Also

Zlatko Miletić – policajac sa pancirnom potkošuljom

Kako imati povjerenje u nekoga ko nosi potkošulju ispod majice? Nikako! Ukoliko, naravno, potkošulja nije …