Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Josip Muselimović nedvosmisleno podržao zakonsko sprečavanje negiranja genocida!

Josip Muselimović nedvosmisleno podržao zakonsko sprečavanje negiranja genocida!

Vjerovatno najbolji bh odvjetnik Josip Muselimović je nedvosmisleno podržao Inzkovo donošenje zakonskog rješenja za sprečavanje negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca. On je rekao da je ovakav zakon trebalo još davno donijeti i da je porazno da ga nisu donijeli domaći političari. “U našem narodu ima izreka – bolje ikad, nego nikad. Ja osobno mislim da je ovakvu odluku trebalo donijeti davno i tako zaustaviti one koji negiraju pravomoćne sudske odluke i veličaju ljude koji su počinili najteža kaznena djela. Ova odluka je bila neophodna zato što smo dokazali da kao narod nismo spremni kazati: ‘Ovo je moj veliki grijeh, oprostite’. Ako nismo to sami u stanju učiniti , onda neko sa strane treba donijeti ovakav zakon”, rekao je Muselimović.

Muselimović ističe kako je u 12 detaljno obrađenih presuda Međunarodnog suda za ratne zločine detaljno objašnjeno šta je kazneno djelo genocida. U izradi tih presuda, naveo je Muselimović, sudjelovale su 34 najeminentnije sudije iz 30 zemalja.

“Ja, kao odvjetnik sa dugogodišnjim iskustvom, pitam sebe tko sam ja da mogu negirati ono što su moje kolege, međunarodni suci rekli, a to je da je u srpnju 1995. godine zaista počinjeno kazneno djelo genocida. Ja to mišljenje dijelim i poštujem odluke međunarodnog suda. Definitivno je vrijeme je da naši politički vjetropiri, koji potpuno neodgovorno u jednoj ruci nose snop slame, a u drugoj plamen, ne znaju da se ta iskra može zapaliti i da se na ovim prostorima ponovno može dogoditi ono što se dogodilo prije 25 godina”, kaže Muselimović.

About Ekran

Check Also

aukus-1631760811

Novi sigurnosni pakt na indopacifiku

Sjedinjene Države, Ujedinjeno Kraljevstvo i Australija sklopile su u srijedu navečer trostrani vojno-sigurnosni pakt nazvan …

Powered by keepvid themefull earn money