Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Ovakve promocije BiH u svijetu Damir Marjanović ima nalog da zaustavi!

Ovakve promocije BiH u svijetu Damir Marjanović ima nalog da zaustavi!

Nakon što je i definitivno pala privatna paraministrica Damira Marjanovića, Melika Husić-Mehmedović, iz dana u dan je postajalo jasno, čak i onim koji nisu željeli biti upućeni u dešavanja u visokom obrazovanju, da je zloglasni Nacrt Zakona o VO bio nedjelo već pomenutog paragenetičara. Očigledno je postalo i to da je Marjanović nesretni zakonski prijedlog “gurao“ po zadatku iz obavještajnih ureda Hrvatske, a sve sa ciljem da se uništi Filozofski fakultet u Sarajevu i bh društvo obezglavi ukidanjem društvene i humanističke misli u našoj zemlji. Damir Marjanović u svojim javnim i “tajnim“ objavama (sa lažnih profila društvenih mreža) nije više ni krio da je osobno on stajao iza projekta namicanja ludačke košulje na Filozofski fakultet, a sve je očiglednija bila i podrška paraobavještajnih mreža koju je imao. Nakon što je njegov prijedlog zakona pao, Marjanović nije skrivao svoju rezigniranost. Baš kao što se više nije moglo sakriti ni to da je ovaj znanstveni cirkusant dio obavještajne strukture Hrvatske u BiH.
Marjanović je otvoreno napadao i vrijeđao kolege sa Filozofskog fakulteta, iskazujući svoju srđbu i nemoć pred činjenicom da su argumenti u Skupštini KS ipak nadvladali politikantstvo i populizam. Portal Ekran.ba će u narednom periodu posvetiti jedan tekst, u kojem će se jasno pokazati da je Marjanović u svom primitivizmu nemoći, koristio upravo lažnu argumentaciju koja je stvorena u paraobavještajnim mrežama u BiH. Kada je već bio otkriven, da bi prikrio svoje antidržavno djelovanje, Marjanović je počeo da čestita “dan ARBiH“ i slične datume, nastojeći poručiti: nisam ja taj koji jesam, ja sam jedan od vas!!! Takvi su pokušaji ostali smiješni, jer je jasno da je Marjanović imao isključivu namjeru uništavanja društvene i humanističke misli u BiH.
Dok se dešavala drama borbe sa Marjanovićevim zakonskim atacima na BiH, odvijala se i jedna velika promocije BiH u svijetu. Ona je ostala nezapažena, a naši suradnici su je otkrili tek danas, na portalu FDT.ba. Naime, jedan od najvećih filozofa 20. stoljeća Bernhard Waldenfels je u svojim putopisima pisao upravo o Sarajevu, BiH i profesorima Filozofskog fakulteta! Upravo onim profesorima koje bi Marjanović najradije poslao na neki drugi svijet! Ovakva promocija BiH, i to iz pera jednog od najvećih znanstvenika u jednoj oblasti, nesumnjivo je nešto što Damir Marjanović ne može postići ni za tri života, ali je jednako nesumnjivo da on želi da takvih promocije BiH nema! Prenosimo tekst sa web stranice FDT bez intervencija.

”Jedan od najvećih filozofa današnjice i nesumnjivo najznačajniji fenomenolog druge polovice 20 stoljeća Bernhard Waldenfels, u svojoj knjizi Reisetagebuch eines Phanomenologen. Aus den Jahren 1978-2019, osvrnuo se na desetak stranica na svoje gostovanje u Sarajevu 2003. Waldenfels je opisao svoje putovanje u Bosnu i Hercegovinu, razgovore sa predsjednikom FDT prof. dr. Samirom Arnautovićem, koji je bio i njegov domaćin tokom boravka u našoj zemlji. On je naveo dijelove razgovora koje je tih dana vodio sa profesorom Arnautovićem i veoma afirmativno pisao o našoj zemlji.

Dolazak Waldenfelsa u BiH i predavanja koje je tom prilikom u nekoliko dana održao na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, bio je, mada nezvanično, sadržinski početak rada FDT. Nakon Waldenfelsovog boravka, FDT je i zvanično registrirano kao udruženje filozofa. Tako je iz pera jednog od najvećih filozofa s kraja 20. stoljeća, opisan početak rada FDT.

Knjiga Reisetagebuch eines Phänomenologen predstavlja obimno djelo u kojem Waldenfels izlaže paletu životnih svjetova sa kojima se iskustveno sreo i komunicirao sa njima. Stavljajući ih u formu putopisa, Waldenfels izlaže svojevrsnu panoramu suvremenog svijeta, koji, kako on pokazuje, može biti globalan samo gledajući iz perspektive tehnološke povezanosti, ali suštinski predstavlja živu raznolikost, kako u pojavnosti, tako i u mišljenju. Stoga je uvrštavanje putovanja u Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu, od velike važnosti u kulturnom i geopolitičkom smislu, a iznad svega predstavlja priznanje radu profesora Arnautovića i FDT.

U nedavnoj prijateljskoj komunikaciji Bernharda Waldenfelsa i Samira Arnautovića, govorilo se o stanju filozofije u našoj zemlji i reformi kroz koju je prošao Odsjek za filozofiju, kao i planovima za dalji rad FDT. Tom prilikom je Bernhard Waldenfels izrazio spremnost da ponovno dođe u Sarajevo, čim to epidemiološka situacija bude dozvoljavala. Objavljivanje Waldenfelsovih utisaka i mišljenja iz dana gostovanja u Sarajevu, kao uvažavanje filozofskog mišljenja Samir Arnautovića, predsjednika FDT, svakako predstavljaju priznanje i Odsjeku za filozofiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu. Nema sumnje da će novi dolazak Waldenfelsa i predavanja koja će tom prilikom održati, biti i nova potvrda međunarodnog značaja i ugleda koji FDT uživa čak i kod najznačajnijih imena današnje filozofske misli.“

Nije li ovo najbolji dokaz i pokazatelj da je Damir Marjanović sa Melikom Husić-Mehmedović radio upravo na sprečavanju ovakvih, nesumnjivo velikih promocija Sarajeva i BiH?! Nije li ovo očigledan dokaz da sve ono što su Marjanović i njegova privatna paraministrica govorili protiv profesora Filozofskog fakulteta nije ništa drugo do gomila bjesnih laži dvojca koji o znanosti zna mnogo manje od ozbiljnog univerzitetskog činovnika?! Konačno, nije li ovo dokaz da je Marjanovićeva inicijativa bila akt protiv društva i države BiH, protiv razvoja misli koja, kao što se vidi iz priloženog, našu državu promovira kao modernu evropsku društvenu sredinu?! Naravno da jeste, baš kao što je nedvojbeno da svi koji su podržavali Marjanovića u njegovom subverzivnom napadu na državu jesu neprijatelji moderne i civiliziranom svijetu pripadne BiH! Očigledno, najveća imena svjetske filozofije cijene naše filozofe, a baš zato bi Marjanović da ih spali na nekoj svojoj lomači! Nije li došlo vrijeme da Marjanović i njegove marionete i marionetice budu poslati u gori dio bh prošlosti?!

Istraživački tim

Ekran.ba

About Ekran

Check Also

plenkovic-macron-milanovic-1068x601

Macronova javna trgovina utjecajem!

Posjeta francuskog predsjednika Emmanuela Macrona Hrvatskoj bila je tako očigledna manifestacija “trgovine utjecajem“, da je …

Powered by keepvid themefull earn money