Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Visoko obrazovanje u KS je demontirao Damir Marjanović uz pomoć nepismenih kantonalnih političara!

Visoko obrazovanje u KS je demontirao Damir Marjanović uz pomoć nepismenih kantonalnih političara!

Januarska Webometricsova rang-lista univerziteta pokazuje da su svi univerziteti koji djeluju na području KS drastično pali! Interesantno je, međutim, da su blagi napredak ostvarili jedino univerziteti u Istočnom Sarajevu i Banja Luci! Tako nešto ne treba čuditi.
Resorno ministarstvo u RS je opterećeno neznanjem, ali ne i lošim namjerama u pogledu razvoja visokog obrazovanja. Stoga su ostvarili kakav-takav pomak u radu svojih univerziteta. Kada bi u politici RS bilo više znanja, nema sumnje da bi i pomaci bili veći.
U KS i FBiH je, međutim, bitno drugačije. Izuzimajući Sveučilište u Mostaru (SUM), politika visokog obrazovanja u KS je neka vrsta uzora za sve druge kantone. Odatle ne treba čuditi da je SUM ostao na pozicijama na kojim je bio, dok su svi drugi univerziteti doživjeli debakl i novi sunovrat u područje ranga koje je rezervirano za neznanstvene institucije. Jasno je da je upravo politika visokog obrazovanja u KS doprinijela daljem urušavanju univerziteta u BiH! To je bilo i očekivano, budući da se ta politika vodi na način da stvari moraju biti gore, nikako bolje!
Najzaslužniji za takvu politiku je Damir Marjanović, učenik Dragana Primorca, profesora iz ergele “znanstvenika“ (para)obavještajnog “ureda Miroslav Tuđman“, čije je djelovanje usmjereno u pravcu interesa ruske politike na Balkanu. Rušenje kriterija znanstvenog rada i uvođenje pseudokriterija u sve oblike valorizacije istraživanja i dodjele sredstava za istraživanje, temeljno je potkopalo visoko obrazovanje i znanstveni rad u KS. Ogromna sredstva koja je Marjanović sa svojom privatnom ministricom Melikom Husić-Mehmedović dijelio svom paraznanstvenom umreženju, sada je jasno da su bačena u vjetar i da od njih nema niko koristi, izuzev Marjanovića i njegovih paraznanstvenika.
“Projekti“ koje je Marjanović najavljivao kao preporod znanstvenog rada, u stvari su klasični stručni radovi i za rezultat (uglavnom) nisu imali nikakav znanstveni supstancijalitet. Webometrics lista je to precizno detektirala kroz pad univerziteta u KS i FBiH. Tako je dobijena slika politike visokog obrazovanja u KS, koju vodi “ured Miroslav Tuđman“, zastupljen preko Damira Marjanovića, uz pomoć nepismenih DIFovaca na čelu sa čuvenim Elmedinom Dinom Konakovićem. Ono u čemu su unverziteti u BiH prepoznati u svijetu, pored drugih rezultata, u prvom redu je društvena i humanistička misao, koju je Marjanović po nalogu Primorca odlučio da ukine!
Zato istraživanja iz ovih oblasti (izuzimajući pojedine političke plaćenike sa univerziteta) nisu dobijala podršku, ukinuta je podrška i organizaciji znanstvenih skupova, a od časopisa koji postoje, umjesto da budu razvijani i jačani, traži se da budu ukinuti! Obezglavljivanje bh društva i udaranje u noseće stubove državnosti dobro je fokusirano upravo na društvenu i humanističku misao. Webometrics pokazuje da nam upravo radi uništavanja društvene i humanističke misli propada visoko obrazovanje u cjelosti! Nije li krajnje vrijeme da se od Marjanovića otme visoko obrazovanje i povede putem znanja i međunarodne otvorenosti? Nije li krajnje vrijeme da se u KS prestane dopuštati da jedan cirkuski znanstvenik navlači ludačku košulju na akademsku zajednicu? Konačno, ako ne vjerujete portalu Ekran.ba, barem respektirajte Webometrics liste! Januarska očigledno pokazuje da ovo što se radi u KS u oblasti visokog obrazovanja, jeste antidržavno djelovanje!
Analitički tim
Ekran.ba

About Ekran

Check Also

Besramna Sabina Ćudić želi zatvoriti oči građanima BiH!

Sabina Ćudić je osudila pozivanje na pripremu za odbranu BiH koje je došlo iz SBiH. …