Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Izjave bivših ministara govore: Konaković uveo ruske špijune u BiH!

Izjave bivših ministara govore: Konaković uveo ruske špijune u BiH!

Sve je jasnije da su informacije portala Ekran.ba da je čuveni Elmedin Dino Konaković u Beogradu formatiran kao bošnjački političar. Najnoviji skandal sa prihvatanjem ruskih špijuna, protjeranih iz drugih zemalja, za diplomatske predstavnike u BiH, samo to potvrđuje. Konakovićevo “vađenje“ iz onoga što je učinio, samo je izraz njegove neobrazovanosti i ograničenosti, pri čemu je pokazao da su u laži zaista kratke noge. Bivši ministri spoljnih poslova svojim izjavama to potvrđuju!
Ministarstvo vanjskih poslova BiH, kao uostalom i bilo koje drugo u svijetu, ima pravila i pravilnike o stranim diplomatama. “Ne mogu tačno da se sjetim sada šta piše u tom pravilniku. Ono što je neosporno, svaka zemlja koja ima diplomatsko-konzularno predstavništvo u BiH dostavlja unaprijed imena diplomata koja će doći i vrši se neka vrsta davanja saglasnosti od domaćih institucija. Ne mogu se sjetiti detalja, ko to tačno u Ministarstvu vanjskih poslova radi, kakva je tačno procedura, ali ono što je sigurno, kao i kada ambasador dolazi dobije agreman, tako ima i određena vrsta saglasnosti i za nižerangirane diplomate. Ne mogu tvrditi da li to radi ministar ili neka druga služba unutar Ministarstva. Mora postojati određena saglasnost iz MVP-a. Imena svih diplomata koji dolaze da budu na službi, ne govorimo o dolasku u zemlju turistički, u neku zemlju moraju dobiti saglasnost te zemlje u određenoj formi”, kazao je za medije Igor Crnadak, bivši ministar vanjskih poslova BiH.
Bisera Turković, bivša ministrica vanjskih poslova BiH, ističe kako je isključivo Ministarstvo vanjskih poslova nadležno za davanje diplomatskog statusa osoblju koje dolazi i tu, dodaje ona, mora voditi strogo računa o primjeni Bečke konvencije. “Svaki strani diplomata koji dođe u BiH mora da se registruje u Ministarstvu vanjskih poslova. On ne može početi raditi dok ne dobije svoju diplomatsku karticu, da bude registrovan. Tamo gdje postoji određena sumnja i naravno ukoliko je on prekršio odredbe Bečke konvencije, on može i da izgubi tu diplomatsku karticu, odnosno da izgubi status diplomate u BiH”, navodi Turković. Kako dodaje, dešavalo se i jedno i drugo do sada.
U prilog izjavama bivših ministara idu i akti Ministarstva spoljnih poslova. Prema članu 3. Pravilnika o uvjetima i načinu izdavanja posebnih identifikacijskih dokumenata (Identifikacijske iskaznice) po osnovu službovanja u diplomatskim i konzularnim predstavništvima i predstavništvima međunarodnih organizacija u Bosni i Hercegovini Ministarstva vanjskih poslova, a koji se odnosi na notifikaciju novog člana diplomatskog i konzularnog predstavništva i predstavništva međunarodne organizacije u Bosni i Hercegovini, stoji: “Diplomatsko i konzularno predstavništvo i predstavništvo međunarodne organizacije u Bosni i Hercegovini treba notifikovati Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Ministarstvo) nove članove i članove njihove porodice po njihovom dolasku u Bosnu i Hercegovinu.”
Kada se tome doda u prilog i činjenica da su imena ruskih špijuna već bila poznata javnosti, onda je jasno da Konakovićeve izjave mogu “piti vode“ samo kod Amira Zukića. Konaković je, posredno ili neposredno, omogućio da ruski špijuni vršljaju po BiH, a sumnje u njegovu umreženost u “srpski svet“ time su samo pojačane. Uostalom, ako je pogriješio, one koje je proglasio diplomatama sada može i protjerati, neka učini to i sve ove priče o ruskim špijunima koji rade u BiH uz njegovu suglasnot, bit će dovedene u pitanje! Ali … neće to učiniti Dinokio, jer je i postavljen da radi ono što je uradio i da bude dio umreženja koje ga je dovelo do fotelje ministra spoljnih poslova…???

About Ekran

Check Also

Besramna Sabina Ćudić želi zatvoriti oči građanima BiH!

Sabina Ćudić je osudila pozivanje na pripremu za odbranu BiH koje je došlo iz SBiH. …