Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Schmidt Bošnjacima poručio da su za međunarodnu zajednicu prihvatljivi samo kao žrtve genocida na prostoru koji neprikosnoveno kontroliraju Srbija i Hrvatska!

Schmidt Bošnjacima poručio da su za međunarodnu zajednicu prihvatljivi samo kao žrtve genocida na prostoru koji neprikosnoveno kontroliraju Srbija i Hrvatska!

Christian Schmidt, visoki predstavnik za discipliniranje Sarajeva, na obilježavanju 20 godina od otvaranja Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari saopćio je kako je donio odluku kojom će se omogućiti da se Centar dalje razvija i širi svoje aktivnosti te najavio kaznene evidencije o osobama koje su osuđene za ratne zločine, kao i zabranu njihovog izbora i imenovanja na javne funkcije. Ovu vijest prenbio je veliki broj medija u BiH! Gotovo da nije bilo komentara ovakve odluke.
Ništa ne bi bilo sporno, da Schmidt, u jeku drugih angtidržavnih, antidaytonskih i antiustavnbih djelovanja, koje u potpunosti tolerira, ne donosi odluku koja se tiče Centra u POtočarima! Samim tim, odnos prema ovakvoj odluci zahtijeva oprez i pitranje zašto je ona uopće donesena! Čemu proširivanje djelatnosti Centra u POtočarima, ako će žrtve genocida gotovo svakodnevno, bez ikakve zaštite od tog istog Schmidta i međunarodne zajednice, biti izložene vrijeđanju i ruganju kroz negiranje da je genocida uopće bilo?! Očigledno, cilj Schmidtove odluke nije zaštita ni žrtava genocida, niti efikasniji rad Centra!
Svojom odlukom Schmidt poručuje da prihvata genocid kao povijesnu činjenicu i da prihvata da su žrtve genocida Bošnjaci! Nema sumnje, to je ono što za Schmidta u njegovoj odluci nije dvojbeno! Dvojbeno je, međutim, ono što, u objektivnim političkim okolnostima i njegovom (ne)djelovanju, proističe iz ove odluke.
A proističe to da se radi o odluci koja treba da kompenzira njegovo nečinjenje i činjenje u korist Dodikove i Čovićeve politike! Dakle, gledajući sve okolnosti realiteta današnje političke situacije, za Schmidta je nedvojbeno da su Bošnjaci žrtve genocida i da im to treba priznati! Ukoliko im to neko ne priznaje, to je, opet, stvar isključivo njegovog opredjeljenja i Schmidt sa tim nema veze. Istovremeno, nedvojbeno je da priznavanje statusa žrtve, treba biti kompenzacija Bošnjacima za oduzimanje državnosti njihovoj domovini i njihovo guranje da žive u zajednici koju će kontrolirati Beograd i Zagreb! Jednom riječju, oni su žrtve i trebaju ostati takvim u okvirima vladavine susjednih zemalja na prostoru (ne državi) na kojem žive! Schmidt priznavanjem uloge žrtve i priznavanjem Bošnjaka isključivo kao muslimanske vjerske skupine, želi na miran način BiH predati Srbiji i Hrvatskoj. Priznavanje statusa žrtve je moneta kojom plaća pokornost sa kojom Bošnjaci trebaju prihvatiti realnost koju kreira međunarodna zajednica kroz lik i nedjelo Christiana Schmidta!
Činjenica da protiv Dodikovog secesionizma nije učinjeno ništa efikasno, kao i da međunarodna zajednica svoj stav prema njemu artikulira kroz “molbu” da prihvati Schmidta kao visokog predstavnika, dovoljno govori da bi ovakvo mišljenje o odluci kojom njemački diplomata na bestidan način želi eutanazirati Bošnjake kao politički narod, bilo legitimno! Najgore od svega je što se kroz ovu odluku jasno pokazuje da međunarodna zajednica nikoga izvan tri etničke skupine ne vidi kao politički faktor u BiH. Pristajanjem bošnjačke politike na  svođenje na vjersku skupinu i status vječite (da li i buduće?!) žrtve genocida, ona bi legitimirala ovakvo stajalište međunarodne zajednice. Kupovina pokornosti statusom žrtve, gotovo sigurno bi bila prihvaćena i od SANU, jer bi to bio značajan korak u realizaciji Memoranduma 2!
 
Analitički tim
Ekran.ba

About Ekran

Check Also

Besramna Sabina Ćudić želi zatvoriti oči građanima BiH!

Sabina Ćudić je osudila pozivanje na pripremu za odbranu BiH koje je došlo iz SBiH. …