Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Da li da kažemo Dalida?

Da li da kažemo Dalida?

Ekran je već toliko puta upozoravao na nerad Tužilaštva Kantona Sarajevo i ispolitiziranost ove institucije, da smo zaista željeli napraviti pauzu u kritičkim tekstovima koji govore o ovoj instituciji. Glavna tužiteljica Dalida Burzić, međutim, ne pravi pauzu u svojim medijskim prezentacijama, u kojim pokušava uvjeriti javnost da treba vjerovati njenim riječima, a ne svojim očima. Posebno smiješna je u tom smislu bila opaska da Tužilaštvo hapsi i političare iz SDA. Naravno, tužiteljica je zaboravila reći da se radi o onim političarima koji su u SDA obilježeni kao “izdajnici“ i “nepoželjni“ za politički establišment.

Isto tako je očekivano da tužiteljica ni riječ ne progovara o tome kako za višemilionsku krađu na Farmaceutskom fakultetu može biti odgovoran samo šef računovodstva?! Da li to znači da oni koje Tužilaštvo nije obuhvatilo krivičnom prijavom u ovom predmetu (ili još uvijek nije obuhvatilo?) pripadaju političkom kružoku SDA koji tužiteljica ne smije doticati? Baš kao što ne smije doticati ni, sada već propali sastav Rektorata UNSA, koji je predvodio skandalozni Muharem Avdispahić?

A da nije Ekran jedini koji vidi ono što drugi mediji ne smiju da pišu, potvrđuje i diskusija u Vanjskotrgovinskoj komori BiH, u kojoj se navodi: “Nedopustivo je da još nije riješena krivična prijava koju je VTK BiH u novembru 2013. podnijela Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo za krivična djela samovlašća, krivotvorenje isprave, uništenje službenog pečata ili službenih spisa i oštećenje tuđe stvari. Zbog neefikasnosti ovog postupka Komora je pretrpjela ogromnu finansijsku štetu, čime je ugrožena njena djelatnost i finansiranje aktivnosti u interesu privrede BiH. Djelima koja su predmet ove krivične prijave narušen je ugled i povjerenje u komore kod privrednih subjekata iz BiH koje Komora predstavlja i zastupa, kao i ugled i dostojanstvo legalno izabranih nosilaca funkcija u Komori. Zbog nerješavanja ove krivične prijave Skupština VTK dovodi u sumnju nepristranost Kantonalnog tužilaštva kao organa krivičnog gonjena. Skupština poziva Tužilaštvo Kantona Sarajevo da u ovom krivičnom predmetu provede brz i efikasan postupak u skladu sa zakonom”, kaže se u zaključku Komore koji se odnosi na rad Tužilaštva KS. Znači li to da i u ovoj prijavi ima onih koje tužiteljica ne smije ni pogledati?

Ono što ovih dana navodi otac tragično stradalog Dženana Memića, baca nove osnove za sumnje u rad Tužilaštva KS. Nikakve medijske priče i turbo-tužilačko pojavljivanje na televizijama i novinama, neće otkloniti ovakve sumnje. Njih mogu otkloniti samo konkretni rezultati, koje u Tužilaštvu do sada nismo vidjeli. Da stvar bude gora po tužiteljicu, BiH je ipak, kakva takva, demokratska zemlja, u kojoj postoje prava kritike onih koji obavljaju javne funkcije. Ne možemo se oteti utisku da Dalidi Burzić ova prava itekako smetaju. Nije li upravo zato odbijala odgovoriti na upite koje smo slali?

Sve u svemu, rad Tužilaštva KS je ispod svakog nivoa i postavlja se pitanje ima li iko ko može stati u kraj onome što se dešava u ovoj instituciji? Ekran saznaje da je glavna tužiteljica konkurirala na novu funkciju, višu od ove. Znači li to da očekuje nagradu za ono što je radila, odnosno nije uradila u Tužilaštvu KS? U svakom slučaju, sramni rezultati Tužilaštva ne mogu biti preporuka za bilo šta drugo, osim za utvrđivanje odgovornosti onih koji su doprinijeli stanju u kojem se ova institucija nalazi. I ne treba biti naivan, za takvo stanje, nije odgovorna samo Dalida Burzić, baš kao što ni Vahid Ćosić nije jedini odgovoran za rasulo u policijskim službama Kantona Sarajevo. Tužilaštvo KS je godinama uništavano i opstruirano, ali do danas još niko nije snosio odgovornost za to. Ali je poznato da je prethodna tužiteljica, Nives Kanevčev, nagrađena za svoj nerad, koji je utvrdila čak i Burzićka, koja nije našla osnova za podnošenje krivične prijave protiv svoje prethodnice. Nikakve medijske turbo-akrobacije neće popraviti stanje u Tuilaštvu KS. Jedini lijek za ovu bolest od koje danas boluje ova važna institucija je rad! Ali izgleda da tamo malo ko ima ko zna i želi raditi?

 

About Ekran

Check Also

Glup, gluplji … Ramo Isak

Oktroirani ministar unutarnjih poslova FBiH Ramo Isak nastavlja se isticati po neinteligentnim izjavama. U povodu …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *