Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Ima li organiziranog kriminala na FFUNZE?

Ima li organiziranog kriminala na FFUNZE?

Dok visoko obrazovanje u BiH tone sve dublje i dublje u mulj nekvaliteta, korupcije i nezakonitosti, pojedinci odlično žive od sve goreg i goreg stanja u kojem se nalaze naši univerziteti. Veliki je broj primjera korupcije i nepotizma, Ekran je već pisao o tome. Ono što, međutim, najviše zabrinjava, jeste izostanak reakcija nadležnih institucija. Primjeri o kojima smo do sada pisali, bili su uglavnom vezani za Univerzitet u Sarajevu. Na UNSA se već odavno govori o organiziranim kriminalnim aktivnostima i “univerzitetskoj mafiji”, koja uz šutnju nadležnih, sistemski uništava ovu instituciju.
Da UNSA nije jedinstven slučaj uništavanja institucija visokog obrazovanja, govore informacije koje smo posljednjih mjeseci dobili od naših izvora sa Univerziteta u Zenici (UNZE). Tako smo došli do nevjerovatnih informacija o tome da dekanesa Filozofskog fakulteta UNZE (FFUNZE) sama sebi predlaže i odobrava vlastite izvještaje i honorare. Naime, Memnuna Hasanica, sumnjiva znanstvenica i nesumnjiva zlostavljačica pojedinih uposlenika, samoj sebi podnosi izvještaje kao šefica Katedre za jezike i književnosti. Stupajući na poziciju dekanese, Memnuna Hasanica je propustila da u skladu sa elementarnim vrijednostima civiliziranog društva, odstupi sa pozicije šefice katedre, jer se, bez obzira na podzakonske akte koje su pisale suspektne pravnice poput Velide Mahovkić, radi o klasičnom obliku sukoba interesa.
Prema pravilima UNZE šefovi katedri za svoj rad odgovaraju dekanima, koji, ukoliko nisu zadovoljni funkcioniranjem katedre, mogu Vijeću fakulteta predložiti njihovu smjenu. Šefovi katedri izvještaje podnose dekanima, koji ih daju na usvajanje vijećima. U konkretnom slučaju, Memnuna Hasanica kao šefica Katedre za jezike i književnosti izvještaje o radu ovog organa FFUNZE, podnosi Memnuni Hasanici dekanesi Fakulteta. Dakle, Hasanica kao šefica jedne katedre za svoj rad odgovara samoj sebi! Ili, što bi rekli u žargonu, Memnuna Hasanica je “dva u jedan”!
Već sama ova činjenica dovoljna je za smjenu suspektne dekanese. Međutim, ni to nije sve! Memnuna Hasanica, kao šefica Katedre, prema navodima naših izvora iz Rektorata UNZE, već mjesecima sama sebi predlaže isplate novca koji izlazi iz okvira redovnih mjesečnih primanja. Pored toga, ona kao dekanesa nagrađuje samu sebe kao šeficu katedre, čime se “strujno kolo” korupcije zvane Hasanica zatvara. Do danas niko od nadležnih nije reagirao, mada se radi o očitom sukobu interesa i sticanju protivpravne imovinske koristi na osnovu toga.
Rektorat UNZE šuti iz poznatih razloga: isto “strujno kolo” korupcije koristio je i današnji suspektni rektor i samozvani “ekspert za medije” Damir Kukić. On je kao šef Katedre za kulturologiju za šefa imao samoga sebe kao dekana FFUNZE i radio je isto ono što danas radi Hasanica. Radio je on i druge stvari, poput projekata koji nikad nisu zaživjeli, ali su bili poznati po uspješnom “nestanku novca”. Međutim, praksa koju je na FFUNZE ostavio iza sebe i koju i danas podržava u slučaju Hasanica, daleko je pogubnija od pukog “nestanka movca”, o kojem ćemo pisati u narednim tekstovima.
Potpuno je jasno da ono što se dešava na FFUNZE, kao i kontinuirano propadanje ove institucije, svoju podršku ima upravo tamo gdje je ne bi smjelo biti – u Rektoratu! Čudno je da Tužilaštvo ZeDo kantona do danas nije reagiralo, mada se radi o očiglednim nezakonitostima, vjerovatno čak i kriminalu. Kantonalne inspekcijske službe su, prema našim saznanjima, do te mjere uhvaćene u mrežu korupcije na FFUNZE, da čak ni očigledne, mnogo manje nezakonitosti nisu sankcionirale, čak i kada su ih službeno utvrdile. Znači li to da je i Tužilaštvo (kao i druge pravosudne institucije) zahvaćeno korupcijom koja razjeda UNZE i doprinosi propadanju ove visokoškolske institucije?
Istraživački tim
Ekran.ba

About Ekran

Check Also

crna-rupa

Najpoznatija crna rupa koja je ušla u historiju dobila ime

Powehi je havajska fraza koja se može prevesti kao “ukrašeni crni izvor beskrajne kreacije”. Crna …

Powered by keepvid themefull earn money