Home / VIJESTI / Slomljeno srce nije mit, već srčani problem izazvan stresnim situacijama

Slomljeno srce nije mit, već srčani problem izazvan stresnim situacijama

Sindrom slomljenog srca je vrlo romantičan naziv, međutim, ovo je ustvari vrlo ozbiljan sindom koji je često izazvan stresnim situacijama ili ekstremnim situacijama koje izaziva, naprimjer, smrt voljene osobe. Osobe s ovim sindromom mogu osjetiti iznenadnu bol u prsima ili misliti da imaju srčani udar.
Takotsubo kardiomiopatija je bolest koja se javlja širom svijeta, a prvi put je opisana u Japanu kao sindrom prolazne disfunkcije lijeve srčane komore s kliničkom slikom akutno nastale boli u prsima, EKG promjenama i laboratorijskim biljezima povrede srčanog mišića, koji su upućivali na razvoj srčanog infarkta.
Pacijenti koji imaju sindrom slomljenog srca vrlo često imaju simptome srčanog udara, akutnu bol u prsima, elektrokardiogram s karakterističnim promjenama i otpuštanje enzima povezanih s uobičajenim srčanim bolestima.
Takotsubo sindrom ili stresom izazvana kardiomiopatija uglavnom pogađa žene u postmenopauzi iz razloga što ih tada estrogen više ne štiti. U osamdeset posto slučajeva ovaj je sindom povezan s jakim emocionalnim stresom koji se odražava na stvarno fizičko stanje srca. Najčešći uzrok je gubitak voljene osobe, kroz smrt, razvod, izdaja, prekid veze ili nevjera. Tek u rjeđim slučajevima posljedica može biti prevelika sreća.
Uobičajeni simptomi slomljenog srca su: bol u grudima, kratkoća daha, ponekad osjećaj ubrzanog ili nepravilnog rada srca. Kako svaki dugotrajni ili trajni bol u grudima može biti znak srčanog udara, važno je takve tegobe ozbiljno shvatiti te se odmah javiti ljekaru.
Liječenje sindroma slomljenog srca ovisi o tome da li pacijent ima zastoj srca ili akutnu hipotenziju i šok. Iako još uvijek ne postoje tačno određeni lijekovi za ove slučajeve, mnogi ljekari koriste lijekove kojima se liječi srčani zastoj i pospješuju srčane kontrakcije.
U rijetkim slučajevima sindrom slomljenog srca je fatalan, jer srčani mišić obično zacjeljuje u roku od dvije do četiri sedmice, a većina ljudi se u potpunosti oporavi u roku od dva mjeseca.

About Ekran

Check Also

images

Šta hoće vlasnici sarajevskih hotela?

Svakim danom kroz medije se probija gromoglasna kuknjava i prijetnje otpuštanjem radnika koje upućuju vlasnici …

Powered by keepvid themefull earn money