Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Top lista “Ekranista”

Top lista “Ekranista”

Kao i svake godine, portal Ekran.ba i na kraju 2020. čitaocima predstavlja “Top listu Ekranista“, kratki pregled događaja koji su, prema mišljenju naših suradnika, obilježili proteklu godinu. Ova “top lista“ je sastavljena na osnovu pisanja portala Ekran.ba i mišljenja suradnika, te predstavlja samo pregled protekle godine kroz optiku jednog malog, ali potpuno politički neovisnog portala. Pogledajmo o čemu se radi na kraju 2020.!
KRIMINAL GODINE: rad državnih institucija i borba protiv pandemije! Puno je toga što bi se moglo pojedinačno navesti, zato smo se opredijelili da najznačajnije kriminalne aktivnosti u protekloj godini svedemo na – rad državnih institucija! Tu ima svega, od nabavke respiratora, preko dodjele sredstava hotelijerima od strane Vlade FBiH, pa sve do nerada VM i Dodikovog poklanjanja, po svemu  sudeći, ukradene ikone. Sve to se vezuje za rad državnih institucija. Teško je izdvojiti šta je gore od čega u cijelom tom konglomeratu kriminala, zato sve ove kativnosti objedinjujemo. Pritom moramo reči da su nadležni možda i upravu jer se ponašaju necivilizirano i kriminalno! Nakon izbora u Mostaru, čini se da građani BiH i ne zaslužuju bolju vlast od ove koju imaju!
KLOAKA GODINE: Pravosudne institucije na čelu sa VSTV! Goreg pravosuđa u Evropi sasvim sigurno nema! Treba li to argumentirati, nakon svih pisanja i međunarodnih izvješataja i analiza? Onome ko poslije svega traži još argumenata preporučujemo da se pridruži Milanu Tegeltiji i njegovim suučesnicima iz VSTV! Jedino oni misle da pravosuđe nije u krizi!
STRAVA GODINE: Dešavaja na Univerzitetu u Zenici (UNZE). Dešavanja na UNZE, o kojima smo često pisali, jedan su od najboljih primjera (koje znamo) koliko su u nezakonito djelovanje uvezane različite institucije i pojedinci i kako se ništa ne poduzima u cilju sprečavanja daljih nezakonitosti i kriminala. Uprkos brojnim informacijama, rektor UNZE, kriminalizirani Damir Kukić do dana današnjeg nije stavlje pred odgovornost za nedjela koja je počinio. Bilo je tu svega, od maltretiranja uposlenih, nezakonitog sticanja novca, sumnjivih rabota, zloupotreba položaja … čak postoje i sudske presude koje govore o tome.
Nema šta nije bilo, ali ništa od toga nije bilo dovoljno da glavna tužiteljica Vesna Kaknjo utvrdi da li se radi o kriminalu u slučaju UNZE, ili ne. Kaknjo je odbila davati odgovore na pitanja i jedino što je papagajski ponavljala jeste da Tužilaštvo “postupa“ po prijavama koje postoje. Takvo “postupanje“, pokazalo se, bilo je sklanjanje u ladice! Da stvar bude gora, za ono što je Kukić radio, Kaknjo je optuživala druge! Ali, valjda, radilo se o optužnicama protiv onih koji nisu njeni kućni prijatelji, kao što se to govori za Kukića i koji ne pripadaju političkoj opciji kojoj pripada ovaj dvojac prijatelja.
Zenički akademski horor, na kraju se pokazao kao i najnoviji primjer pravosudnog odrona, u kojem Vesna Kaknjo demonstrira da je moguće tolerirati nezakonitosti, ukoliko su oni koji ih čine “po njenoj mjeri“. Tužilaštvo ZDK je stoga, nesumnjivo, jedna od prvih institucija koje u predstojećoj reformi pravosuđa treba detaljno pretresti i utvrditi odgovornost nadležnih za nepostupanje u očiglednim slučajevima nezakonitosti.
GLUPOST GODINE: formiranje Ministarstva za visoko obrazovanje KS. Samo neko kao čuveni Elmedin Dino Konaković mogao je formirati ministarstvo visokog obrazovanja, koje će se u suštini baviti samo jednim univerzitetom! Takav presedan ne postoji nigdje u svijetu! Ali, nigdje u svijetu se obrazovanjem ne bavi propali košarkaš, po obrazovanju fiskulturnik, čije obrazovanje završava na knjigama o sportu! Naravno, za tog i takvog Konakovića obrazovni autoritet je Damir Marjanović, kojem Konaković prepusti prijedlog ministra, a ovaj, kao provjereni komedijaš u znanosti, za ministricu predloži – profesoricu marketinga! I to je to! Tako se uništava obrazovanje! I to na sistemski način! Ne slučajno i ne bez podrške iz inozemstva!
LIČNOST GODINE: SVETOZAR PUDARIĆ! Beskompromisni borac za građansku BiH i jedan od rijetkih čestitih političara u BiH, napustio nas je ove godine. Čak i nakon smrti, njegova djela su ostala da otvaraju svjetlo u BiH. Pudarić je krajem godine dobio tužbu protiv BiH za diskriminaciju i oduzimanje prava da, kao srbin iz Sarajeva, bude kandidiran za državne funkcije. Time je svoj politički put posthumno još jednom osvijetlio svjetlom koje bi trebalo biti smijernica za cijelu BiH. Sveto nas je napustio, ali je ostao njegov duh koji je dio integrativnog duha BiH!
PRIMITIVIZAM GODINE: medijski nastup Ante Kvesića! Primitivna objašnjenja kako je corona virus “umjesto sprida, doša otpozada“, ili kako je to već Kvesić rekao, a posebno čačkanje zuba pred kamerama, zaista je nešto najprimitivnije što smo mogli vidjeti u ionako primitiviziranom bh javnom prostoru. Kvesić je, očito, slika i prilika HDZ vlasti, ali i onih kojima se ne gadi biti u partnerskim odnosima sa Čovićem i njegovim “Kvesićima“.
DOGAĐAJ GODINE: corona virus! Ništa značajnije nije se desilo od pojave corona virusa, koji je paralizirao cijeli svijet. Čovječanstvo se suočilo sa svojom nemoći da se suprotstavi virusu, doživljavajući slabost onoga u što je bilo potpuno sigurno – slabost civilizacije.
SKRIVENA OPASNOST GODINE: imenovanje novog visokog predstavnika u BiH. Iznenadna odluka da Valentin Inzko bude smijenjen sa funkcije visokog predstavnika, u prvi mah je proizvela pozitivne reakcije, jer Inzko, realno, nije ništa radio. Međutim, ove reakcije su veoma brzo bile zamijenjene zabrinuošću da bi na njegovo mjesto mogao doći proruski njemački političar Christian Schmidt, koji se istakao zastupanjem hrvatskih interesa u EU i odlikovanjem u redu sa presuđenim ratnim zločincima. Takva vijest, dodatno je zatamnila kraj 2020. Za BiH svakako nije dobro da vodeću ulogu u arbitriranju preuzme politika njemačke CDU, koja je otvoreno proruski određena i koja je neskriveno podržavala HDZ u svim njihovim srljanjima u BiH.
Bilo je još događaja koje smo mogli izdvojiti, ali je prevladalo mišljenje da oni po svom značaju ne obilježavaju cijelu godinu i, što je još važnije, nemaju uticaj na buduća dešavanja. Zato se zadržavamo na navedenim obilježjima i našim čitaocima, uz poziv da nas prate i u narednoj godini, želimo SRETNU NOVU 2021. GODINU!

About Ekran

Check Also

Ima li simbolike: iste večeri kada je BiH dobila zeleno svjetlo za (pre)govore o pridruživanju EU, njena nogometna reprezentacija je na svom terenu savladana od Ukraine!

Euforija zbog otvaranja vrata BiH za (pre)govore koju je širila “trojka” bila je na svom …