Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Forto i Marjanović otvoreno protiv Filozofskog fakulteta – oteli novac kojim se finansiraju troškovi nastave!

Forto i Marjanović otvoreno protiv Filozofskog fakulteta – oteli novac kojim se finansiraju troškovi nastave!

Nakon što je srušen destruktivni i po društvo opasni pokušaj paraministrice Melike Husić-Mehmedović da se novim zakonskim rješenjima uništi društvena i humanistička misao u BiH, Edin Forto i Damir Marjanović su kao glavne protagoniste njihovog neuspjeha markirali profesore Filozofskog fakulteta u Sarajevu. Podsjetimo se, profesori ovog Fakulteta su se prvi obratili javnosti i upozorili na dalekosežno destruktivno djelovanje Marjanovićevih maloumnosti po bh društvo. Njihovo obraćanje i prijedloge, podržao je veliki broj profesora Univerziteta u Sarajevu, prije svega grupacije humanističkih i društvenih znanosti, kao i ANU BiH! Naravno, rezultat je bio takav da je Skupština KS pokazala da ipak ima dovoljno razuma da se ovakva zakonska rješenja ne donesu.
Nije trebalo dugo čekati odgovor skandaloznog premijera Edina Forte i paraznanstvenika Damira Marjanovića! Pred početak nove studijske godine, ovaj dvojac je odlučio, naravno uz podršku HDZ ministra Davora Čičića, da Filozofskom fakultetu u Sarajevu ne vrati novac ove institucije koji je bio “pozajmljen“ u prethodnom periodu. Radi se o sredstvima koja su uposlenici Fakulteta ostvarili povećanim obimom rada i koja su korištena isključivo za održavanje kvaliteta nastave. Navedena sredstva su korištena za plaćanje suradnika u nastavi koji nisu zaposleni na Fakultetu (gostujući profesori neophodni za studijske programe, demonstratori, materijalni troškovi, nabavke, grijanje …) i od menadžmenta Fakulteta su korištena za vanredne troškove, poput nužnih troškova za publikacije, znanstvena skupove i sl. U cilju osvete Fakultetu zbog rušenja njihovih zakonskih rješenja i Marjanovićeve privatne paraministrice, dvojac na vlasti je odlučio na drugi način onemogućiti rad profesora, uzimajući materijalna sredstva neophodna za funkcioniranje institucije.
Na ovaj način je potvrđeno da Forto i njegove alibabe ne poznaju drugi način komunikacije sa građanima osim represije! Otimanje novca koji su zaradili uposlenici jednog fakulteta, bilo koje institucije, ne samo da je ispod svake moralne razine, nego se treba tretirati kao anticivilizacijsko djelovanje. Ovim je još jednom potvrđena informacija portala Ekran.ba da su zakonske izmjene u oblasti VO osmišljene u cetrima moći izvan BiH, a ovdje ih realizira Damir Marjanović. Činjenica da u cijeloj priči sudjeluje HDZ ministar Čičić, koji je samo preodjenut u dres SDP i koji je svojim “stručnim“ stavovima, kako saznajemo od naših izvora iz Vlade KS, “objasnio“ da Fakultetu ne treba vraćati novac, govori samo u prilog tome da je glavni i krajnji cilj ne funkcioniranje Filozofskog fakulteta! Ono što Marjanović nije uspio sam, sada pokušava uz pomoć plitkoumnog Forte i lukavog Čičića.
U konačnici, kada se sve sabere i oduzme, pokazuje se samo jedno – treba potpuno minimizirati i devastirati Filozofski fakultet u Sarajevu! Cilj je jasan – uništiti društvenu i humanističku misao u BiH! Samo iz tog razloga se zadnjih godina prema ovoj instituciji vrše represije i redukcije na svaki način. Iz obavještajnih centara moći se napadaju profesori Fakulteta, onemogućava se znanstveni rad, a svaki način se spriječava održavanje znanstvenih skupova i povezivanje Fakulteta sa drugim evropskim centrima znanja … Sve te aktivnosti prethodile su pokušaju da se kroz legislativu Filozofski fakultet konačno uništi! Kada to nije uspjelo, Marjanović, Čičić i Forto su udruženim pothvatom krenuli u otimanje sredstava od Fakulteta i svođenje institucije na prosjački štap! U uredu pokojnog Miroslava Tuđmana, kao i u Memorandumu 2 SANU, odavno je zacrtano da u BiH ne treba da postoji humanistička i društvena misao, nego samo i isključivo vjerski identitet i etnička shvatanja svijeta! Marjanović, uz pomoć Forte, Čičića i drugih, sada na tome istrajno radi! Bilo bi krajnje vrijeme da ga se, skupa sa njegovim jatacima, u tome potpuno onemoguć!
Istraživački tim
Ekran.ba

About Ekran

Check Also

Ima li simbolike: iste večeri kada je BiH dobila zeleno svjetlo za (pre)govore o pridruživanju EU, njena nogometna reprezentacija je na svom terenu savladana od Ukraine!

Euforija zbog otvaranja vrata BiH za (pre)govore koju je širila “trojka” bila je na svom …