Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Njemačka politika između Rusije i SAD

Njemačka politika između Rusije i SAD

Oproštajna posjeta Angele Merkel Zapadnom Balkanu jasno je pokazala da Njemačka politika pokušava izgraditi poziciju između Rusije i SAD. Na jednoj strani Njemačkoj je najvažniji partner Rusija, što zbog plina, što zbog mogućnosti prisutnosti na ogromnom ruskom tržištu. Sa druge strane Njemačka nipošto ne smije narušiti odnose ni sa SAD. U tom svjetlu je i protekla posjeta kancelarke.
Merkel je pokazala i definitivno otkrila da Njemačka podržava Srbiju, čak i u pogledu gaženja ljudskih prava građana susjednih zemalja. Njemačka u Srbiji vidi balkanskog lidera koji tu poziciju, ipak, radi odnosa Njemačke i SAD, mora izbalansirati sa Albanijom. Mada je u Rami našla dobrog pregovarača za ove odnose, Merkel u Vučiću vidi centralnu političku figuru Balkana. Nema sumnje da će se ovakav stav Njemačke značajno odraziti na pogoršanje stanja u BiH. Portal Ekran.ba je već upozoravao na vrlo destruktivnu ulogu koju će igrati Christian Schmidt, ali i kontinuitet njemačkog podržavanja etničkih podjela i principa koje zagovara Rusija. Taj kontinuitet ne samo da će biti nastavljen, nego je za očekivati da se intenzivira.
Merkel je pokazala da je demokršćanska politika odlučna da Rusiji prepusti dominantnu političku ulogu na Balkanu, pritom sakrivajući čak i rasističke ideje prema muslimanima kao jedan od razloga za ovakvo opredjeljenje. Uostalom, podrška koju su njemačke organizacije u BiH davale isključivo u dezintegrativne projekte tipa “dijalog religija“, danas je jasno da je bila usmjerena na uspostavljanje čvršćih odnosa etničke podijeljenosti.

About Ekran

Check Also

Ima li simbolike: iste večeri kada je BiH dobila zeleno svjetlo za (pre)govore o pridruživanju EU, njena nogometna reprezentacija je na svom terenu savladana od Ukraine!

Euforija zbog otvaranja vrata BiH za (pre)govore koju je širila “trojka” bila je na svom …