Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Novi sigurnosni pakt na indopacifiku

Novi sigurnosni pakt na indopacifiku

Sjedinjene Države, Ujedinjeno Kraljevstvo i Australija sklopile su u srijedu navečer trostrani vojno-sigurnosni pakt nazvan AUKUS, prema inicijalima tri uključene države, s deklariranim ciljem povećanja sigurnosti u indopacifičkoj regiji. U sklopu novog pakta, Australija će uz pomoć SAD-a i Britanije graditi novu flotu podmornica na nuklearni pogon. Ovaj pakt je vrlo vjerovatno i izraz nepovjerenja u evropske partnere koji sve više imaju interesa za uspostavljanje odnosa sa Rusijom, a sve manje za jačanje NATO i saveza sa SAD i UK!
Pakt je usmjeren prije svega protiv interesa Kine i njenog uticaja u indopacifičkoj regiji, ali i protiv mogućnosti bilo koje vrste koaliranja  i poigravanja sa interesima NATO u ovom regionu. SAD nemaju razlog da budu zadovoljne ponašanjem EU, posebno Njemačke i Francuske koje imaju neskrivene namjere razvijanja partnerstva sa Rusijom. Takva vrsta partnerstva znači slabljenje utjecaja SAD u Evropi, ali i UK, posebno nakon izlaska iz EU.
Sve je jasnije da je EU igračka u rukama Njemačke i da se njeni interesi sve više odmiču od interesa SAD i UK, ali i proklamirane ideologije zapadne koalicije uopće. U takvim okolnostima SAD očigledno poduzimaju korake sa svojim partnerima za učvršćivanje pozicija u pacifičkim regijama neovisno o volji EU. Za BiH bi svakako bilo od izuzetnog značaja da se ova koalicija pozabavi i dešavanjima na Balkanu, gdje uz pomoć Njemačke i EU Rusija sve više preuzima inicijativu.

About Ekran

Check Also

Ima li simbolike: iste večeri kada je BiH dobila zeleno svjetlo za (pre)govore o pridruživanju EU, njena nogometna reprezentacija je na svom terenu savladana od Ukraine!

Euforija zbog otvaranja vrata BiH za (pre)govore koju je širila “trojka” bila je na svom …